Hyppää sisältöön

Huomasitko, miten Argentiina taituroi Puolan puolustuksen murskaksi? Kävimme läpi piristyneen mestarisuosikin häikäisevät maalit

Argentiina oli täysin ylivoimainen Puolaa vastaan, vaikka lukemat olivat vain 2–0. C-lohkosta muodostui kimurantti. Lopulta myös Puola riemuitsi tappiosta huolimatta lyötyään lohkossa Meksikon maalieron turvin.

Argentiinan toisesta osumasta vastasi numero 9, Julian Alvarez. Kuva: Getty Images
Mika Halonen,
Aleksi Hyvönen

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kanveesin kautta takaisin mestaruusjunaan? Ennakkosuosikki Argentiina aloitti jalkapallon MM-turnauksensa reilu viikko sitten todellisella shokkitappiolla Saudi-Arabiaa vastaan. Argentiinalaislehdet haukkuivat maajoukkueensa päävalmentajan pelisuunnitelman ja ykköstähden Lionel Messin otteet.

Keskiviikkoiltana matsin päätyttyä kentällä nähtiin kaksi riemukasta joukkuetta. Argentiina oli noussut C-lohkon voittajaksi päihitettyään Puolan 2–0, vaikka Wojciech Szczesny torjuikin avausjaksolla Messin rangaistuspotkun.

Puolankin leirissä alkoivat juhlat, kun se kuuli C-lohkon toisen päätöspelin tuloksesta. Meksiko voitti Saudi-Arabian 2–1, mutta jäi maalierolla Puolan taakse. Saudi-Arabia jätettiin lohkojumboksi huimasta Argentiina-kaadostaan huolimatta.

Argentiina tehtaili suoraan toisen jakson aloituksesta upean osuman, jonka viimeisteli Alexis Mac Allister. Toinen osuma syntyi 67. minuutilla Julian Alvarezin lapikkaasta.

Ensimmäistä maalia edelsi 17 onnistuneen syötön myllytys, ja toista osumaa peräti 27 syötön hallintajakso. Kävimme osumat läpi Yle Urheilun asiantuntijan Jonne Kunnaksen kanssa.

Avausmaali: Fiksua liikkumista ja puolalaisten surkeita päätöksiä

Valioliigan Brightonia seuratasolla edustava 23-vuotias keskikenttäpelaaja Alexis Mac Allister (keskellä) iski Argentiinan avausmaalin. Kuva: PA Images / Getty Images

Keskialoituksen jälkeen Argentiina liikuttaa palloa rauhallisesti leveys- ja syvyyssuunnassa. Argentiina tekee käyttösyöttöjä Puolan keskikenttä- ja puolustuslinjojen eteen pakottaen Puolan pelaajat liikkeisiin kohti palloa. Se voi mahdollista tilojen tekemisen ja aukeamisen.

Sitten alkaa tapahtua.

– Laitayhteistyö toimii. Argentiina on muodostanut laitaan ylivoiman. Argentiinan pelaaja (7, Rodrigo de Paul) liikkuu Puolan pelaajan (13, Jakub Kaminski) vierestä laitaan ja saa Puolan pelaajan huomion itseensä. Silloin välikaistalle, niin sanotusti taskuun, syntyy tilaa. Puolan laitapakkikaan ei voi irrota ylemmäksi, koska Argentiinalla on oikealla laidallaan uhkaa, Kunnas alustaa.

Tämän avulla Argentiina pystyy etenemään laitaa pitkiin päätyyn asti. Keskitystilanteessa Puolan laitapuolustaja (18, Bartosz Bereszynski) puolustaa surkeasti. Hänen etäisyytensä keskityksen antavaan Nahuel Molinaan on liian iso. Lisäksi hän lähtee blokkaamaan hyppäämällä ja kääntämällä selän. Molinalla on helppo työ laittaa pallo tarkasti maalille.

Viimeisenä on syytä huomioida tapahtumat maalin edessä. Puolan puolustuslinja katsoo vain palloa ja tiputtaa linjaa liian aikaisin alas. Silloin jää tilaa takaviistoon suuntautuvalle cut back -syötölle.

– Hyökkääjä Julian Alvarezin liike maalille on tärkeä. Hän pysyy lähellä maalia ja vie toppareita mukanaan. Näin tila Mac Allisterille aukeaa.

Alla maali laajasta kuvasta ja normaalista tv-kuvakulmasta.

Näin syntyi Alexis Mac Allisterin viimeistelemä Argentiinan 1–0-osuma Puolan verkkoon. Maali syntyi suoraan keskialoituksesta 17 syötön myllytyksellä.
Alexis Mac Allister pyyhkäisi pallon takanurkkaan – Argentiinalle 1–0.

Toinen osuma: Upeaa yksilötaitoa kohtalokkaan puolustusratkaisun jälkeen

Kotimaansa River Platesta tammikuussa 2022 Valioliigan Manchester Cityyn siirtynyt Julian Alvarez, 22, vastasi Argentiinan toisesta osumasta. Kuva: FIFA / Getty Images

Toisessa maalissa Argentiinan syöttöketju on vielä pidempi. Argentiina käyttää palloa välillä syvällä Puolan päädyssä. Joukkue ei kuitenkaan keskitä heikosta asemasta, vaan tulee pallon kanssa takaisin.

Näissä tilanteissa Puolan linja joutuu pumppaamaan alas ja takaisin ylös. Kunnas sanoo, että usein näissä tilanteissa puolustukselle tulee epäselvyyksiä, kuka vartioi ketäkin. Argentiina ei etene tämän takia suoraan maalipaikkaan, mutta tilanne jatkuu.

Siinä vaiheessa, kun Argentiina on antanut 26 syöttöä, Puolan oikealta laidalta (26, Michal Skoras) lähtee vastaan Argentiinan pallollista pelaajaa (24, Enzo Fernandez).

– Väärä Puolan pelaaja irtoaa, enää ei suljeta keskustaa, vaan yritetään puolustaa laita pois. Puolan kannalta olisi parempi, että samalla kaistalla oleva pelaaja irtoaisi, jolloin Argentiinan pelaajan liikesuunnat olisivat paremmin kontrollissa. Nyt Puola avaa reitin keskustaan, Kunnas tuumaa.

Sen jälkeen nähdään Argentiinan maagista yksilötaitoa. Fernandez kuljettaa lyhyillä kosketuksilla ja riittävän pitkälle, jotta hän saa Puolan topparit irtoamaan linjasta. Sen jälkeen Fernandez antaa kengän kärjellään pienen vipin Alvarezille, jonka haltuunotto ja viimeistely ovat kauniita.

– Syöttö ja viimeistely silkkaa priimaa, eivät voisi olla parempia, Kunnas ihailee.

Alla maali laajasta kuvasta ja normaalista tv-kuvakulmasta.

Argentiinan toinen maali syntyi Enzo Fernandezin ja Julian Alvarezin upeiden yksilösuoritusten kautta. Sitä edelsi kuitenkin peräti 27 syötön hallintajakso.
Argentiina 2–0, Julian Alvarez tälläsi vastustamattomasti pallon yläkulmaan.

Kanerva: Parempaa, mutta ei vielä parasta Argentiinaa

Vaikka Argentiina toisessa pelissään voittikin Meksikon 2–0, ei pelaaminen vielä silloin vakuuttanut Ylen asiantuntijoita. Viime vuonna Argentiina voitti Etelä-Amerikan mestaruuden, mutta siitä eläväisestä pelaamisesta oli Erkka V. Lehtolan mielestä ”vain rippeet jäljellä”.

– Joukkueen rakenne ei ole tällä hetkellä riittävän hyvällä tasolla mestaruudesta pelaamiseen. Yksi pelaaja ei pysty muuttamaan kaikkea, vaikka olisikin Messi, Kunnas totesi tuolloin.

Aukesivatko Argentiinan lukot nyt?

Ylen studiossa asiantuntijana ollut Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva totesi, että Argentiina kasasi itsensä hienosti Saudi-Arabia-tappion jälkeen.

– Kyllähän se itseluottamukseen vaikuttaa ihan järkyttävästi. Uskon, että emme ole vielä nähneet parasta Argentiinaa. Tänään oli jo hyviä elkeitä.

– Tämä on Argentiinalta nousujohteista. Se lupailee parempaa. Rakenne oli paljon parempi – miten kenttä täytettiin ja miten vallattiin pallonhallinta. Aika vaarallisen tuntuista hyökkäyspeliä. Tasapaino aikaisempaa parempaa, ja totta kai puolustaminenkin sitä kautta, sanoi puolestaan Erkka V. Lehtola.

Lehtola kuitenkin huomautti, että Argentiinalla oli paljon enemmän maalipaikkoja kuin lukemat 2–0 antavat ymmärtää.

– Väitän, että Brasilian kalustolla tämä ei olisi päättynyt 2–0.

Alta voi katsoa studiokeskustelun Argentiinan ja Puolan ottelusta.

Studiokeskustelu Argentiinan ja Puolan ottelusta.

Argentiina loi ottelussa 24 maalipaikkaa ja 13 laukausta maalia kohti sekä maaliodottamaa Optan mukaan (siirryt toiseen palveluun) peräti 3,51. Argentiina loi ensi kertaa MM-historiassaan maaliodottamaa yli 3:n, kun Meksikoa vastaan lukemaksi jäi vain 0,28.

Puola sai kolme maalintekoyritystä, eikä ainuttakaan vetoa maalia kohden, ja sen maaliodottamaksi jäi 0,32.

Puolan osalta argentiinalaismediassa puhuttikin matsin jälkeen lähinnä supertähtien, Robert Lewandowskin ja Messin kohtaaminen. Lewandowski halusi kätellä Messiä keskialueella tekemänsä rikkeen jälkeen, mutta Messi kieltäytyi.

Puolan viimeinen maalintekoyritys tuli 53. minuutilla. Kenties siksi puolalaisten juhlat Argentiina-tappion jälkeen huvittivat Ylen studiossa.

– Näyttää tietyllä tavalla vähän kornilta. Pelaa surkean matsin ja menee jatkoon. En tiedä, ansaitsiko jatkopaikkansa. No toki neljä pistettä kahdesta ensimmäisestä pelistä, tänään huono peli, Kanerva pohti ja lisäsi, että samalla pelisuunnitelmalla Ranskaa vastaan voi tulla kylmää kyytiä.

Puolalaisetkin olivat fiiliksissä jatkopaikasta, vaikka Argentiina oli kohtaamisessa omaa luokkaansa. Kuva: Anadolu Agency / Getty Images

Jos Saudi-Arabia ei olisi kaventanut Meksikoa vastaan loppulukemiksi 1–2, olisivat Puolan ja Meksikon maalierot olleet tasan. Silloin olisi katsottu varoitustilejä. Niissä Puola oli edellä otettuaan vähemmän keltaisia kortteja. Meksiko hakikin omassa pelissään raivoisasti kolmatta osumaa. Pari maalia Meksikolta vietiin pois paitsiona.

Seuraavaksi neljännesvälierissä Argentiina kohtaa D-lohkon kakkosen, Australian. Puola pelaa D-lohkon voittajaa, Ranskaa vastaan.

Kaksi muuta tiedossa olevaa neljännesvälierien paria ovat Hollanti–USA ja Englanti–Senegal.

Onko Australialla mitään palaa Argentiinaa vastaan?

– Australia on nyt tietynlainen tuhkimotarina. Ensimmäinen peli Ranskaa vastaan (1–4-tappio) oli heikko, puolustaminen oli tosi huonoa. Se, miten he ovat parantaneet etenkin puolustamistaan, antaa mahdollisuuden. On saumaa, mutta Argentiina on massiivinen ennakkosuosikki, Kunnas tuumaili.

Torstaina loppuun pelataan E- ja F-lohkot.

F-lohkon viimeiset ottelut alkavat kello 17: Kroatia–Belgia (TV2) ja Kanada–Marokko (Yle Areena).

E-lohkon viimeiset ottelut alkavat kello 21: Japani–Espanja (TV2) ja Costa Rica–Saksa (Yle Areena).

Alta löytyvät keskiviikon myöhäisotteluiden maalikoostet, tilastot sekä kaikkien lohkojen tilanteet, niin ratkenneiden kuin kesken olevien.

Meksiko kaatoi Saudi-Arabian 2–1 kuuman kamppailun päätteeksi, mutta se ei riittänyt jatkopaikkaan.
Maalikooste: Puola–Argentiina 0–2.

Lohko A:

OttelutVoitotTasapelitHäviötMaalieroPisteet
Hollanti32105–17
Senegal32015–46
Ecuador31114–34
Qatar30031–70

Lohko B:

OttelutVoitotTasapelitHäviötMaalieroPisteet
Englanti32109–27
USA31202–15
Iran31024–73
Wales30121–61

Lohko C:

OttelutVoitotTasapelitTappiotMaalieroPisteet
Argentiina32015–26
Puola31112–24
Meksiko31112–34
Saudi-Arabia31023–53

Lohko D:

OttelutVoitotTasapelitTappiotMaalieroPisteet
Ranska32016–36
Australia32013–46
Tunisia31111–14
Tanska30121–31

Lohko E:

Viimeiset ottelut:

1.12. Japani–Espanja klo 21.00 TV2
1.12. Costa Rica–Saksa klo 21.00 Yle Areena

OttelutVoitotTasapelitTappiotMaalieroPisteet
Espanja21108–14
Japani21012–23
Costa Rica21011–73
Saksa20112–31

Lohko F:

Viimeiset ottelut:

1.12. Kroatia–Belgia klo 17.00 TV2
1.12. Kanada–Marokko klo 17.00 Yle Areena

OttelutVoitotTasapelitTappiotMaalieroPisteet
Kroatia21104–14
Marokko21102–04
Belgia21011–23
Kanada20021–50

Lohko G:

Viimeiset ottelut:

2.12. Kamerun–Brasilia klo 21.00
2.12. Serbia–Sveitsi klo 21.00

Ottelut näkyvät MTV:llä, mutta huippuhetket ovat välittömästi näkyvissä Ylen digipalveluissa. Tallenteet otteluista tulevat Yle Areenaan puolenyön jälkeen.

OttelutVoitotTasapelitTappiotMaalieroPisteet
Brasilia22003–06
Sveitsi21011–13
Kamerun20113–41
Serbia20113–51

Lohko H:

Viimeiset ottelut:

2.12. Etelä-Korea–Portugali klo 17.00 TV2
2.12. Ghana–Uruguay klo 17.00 Yle Areena

OttelutVoitotTasapelitTappiotMaalieroPisteet
Portugali22005–26
Ghana21015–53
Etelä-Korea20112–31
Uruguay20110–21

Suosittelemme sinulle