Hyppää sisältöön

Valo tuli talven uuvuttavaan harmauteen – lumi on kaksinkertaistanut valon määrän, ja meteorologi väläyttää jo valkean joulun mahdollisuutta

Tuore, kuiva lumi heijastaa 80–90 prosenttia valosta. Keskiviikon ja torstain sateiden myötä ensilumi peitti jo miltei koko Suomen.

Viikkokohtaisten ennusteiden mukaan sää pysyttelee toistaiseksi kylmänä. Kuva: All Over Press
Tuukka Lukinmaa

Keskiviikon ja torstain sateet ovat tuoneet ensilumen jo miltei koko Suomeen, jonka keskiosissa oli viikon puolimaille saakka lumesta paljaita alueita. Samalla valon määrä on kasvanut tuntuvasti, kuten jokainen ulkona liikkunut on saanut havaita.

Ilmatieteen laitoksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) puhdas, kuiva lumi melkein kaksinkertaistaa valon määrän, sillä se heijastaa 80–90 prosenttia valosta.

– Lunta on maan keskisissä osissa nyt noin 2–7 senttiä. Tilastollisesti ensilumi on yleensä tullut marraskuun alkupuolella, joten sikäli tämä oli vähän myöhään, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Juha Tuomala.

Samasta syystä keväthanget ovat suorastaan häikäiseviä, kun valoa on paljon enemmän kuin marraskuun pimeinä päivinä. Lumen vesipitoisuuden kasvaessa sen heijastavuus vähenee, ja märkä lumi heijastaa valosta takaisin vain noin puolet.

Ennusteiden mukaan lumi myös pysyy lähitulevaisuudessa maassa, ja sitä tulee myös entisen päälle lisää. 10 vuorokauden ennusteen mukaan pakkanen on kiristymässä ensi viikon loppua kohti ja lumisateisia päiviä on ainakin viikon alkupuolella.

Marraskuu vaihtui torstaina joulukuuhun, ja samalla avattiin ensimmäinen luukku joulukalenterista. Joulunodotuksesta huolimatta meteorologi Juha Tuomala on vielä varovainen ottamaan kantaa joulun säähän ja sen mahdolliseen valkoisuuteen tai harmauteen.

– Viikkokohtaisten ennusteiden perusteella saattaisi olla kuukauden loppuun asti tavanomaista viileämpää ja jouluviikko saattaisi olla tavallista kylmempi. Kyllä valkeaan jouluun mahdollisuuksia on, sanotaan näin.

Lue lisää aiheesta:

Suurin osa Suomesta on saanut lumipeitteen – näin lapset ottivat ilon irti lumesta

Lappi on nyt harvinaisen vähäluminen, eikä lumisadetta ole lähipäivinä luvassa

Suosittelemme sinulle