Hyppää sisältöön

Kun Messi mokasi rangaistuspotkun, argentiinalaiset tyrmistyivät – katso fanien puhutteleva reaktio ja riehakkaat juhlat

Yle Urheilu oli paikalla Argentiinassa, kun jalkapallohurmos nousi kattoon Buenos Airesissa maan voitettua Puolan alkulohkon viimeisessä ottelussa 2–0.

Argentiinan kannattajat jännittivät maajoukkueen ja Lionel Messin kohtaloa keskiviikkona. Jalkapallobaarissa Buenos Airesissa toivo mestaruudesta elää vahvana Puola-voiton jälkeen. Kuva: Anita Pouchard Serra
Vilma Romsi

BUENOS AIRES. Argentiinan pääkaupunki Buenos Aires puhkesi keskiviikkona juhlatunnelmaan, kun Argentiina raivasi tiensä jalkapallon MM-kisojen pudotuspeleihin. Ratkaisevassa alkulohkopelissä kaatui Puola 2–0.

Viimevuotisen Copa America -voiton jälkeen argentiinalaiset aloittivat penkkiurheilukauden voitonvarmoina. Avausottelun yllätyshäviö Saudi-Arabialle shokeerasi ja jopa suututti monia, ja menestystä Puolaa vastaan seurattiinkin jännittyneissä tunnelmissa.

Yle Urheilu seurasi peliä jalkapallobaarissa Buenos Airesissa. Jännittävä keskiviikko alkoi Argentiinan kansallislaululla, jonka ihmiset lauloivat yhdessä ennen peliä.

– Ennen peliä tuntui, että sydän hyppää ulos rinnasta. Ajattelin, että nyt joukkue saa luvan voittaa tai ei tarvitse tulla takaisin kotiin, peliä seurannut Daira Perez kertoi Ylelle.

Kriittinen ottelu sai monet television ääreen kesken työpäivän. Yksi heistä on buenosairesilainen Ayelen Marrero kollegoineen.

– Uskon, että Argentiina voittaa mestaruuden, mikäli pääsee pudotuspeleihin saakka, Marrero sanoi puoliajalla.

Avausjaksolla ilmeitä kiristi tähtipelaaja Lionel Messin epäonnistunut rangaistuspotku.

Näin argentiinalaiskatsomo reagoi Messin mokattuun rangaistuspotkuun.
Kiperä tilanne veti ilmeet jalkapallobaarissa vakavaksi. Lopulta Argentiina hoiti homman Qatarissa. Kuva: Anita Pouchard Serra

Heti puoliajan jälkeen Argentiina alkoi kuitenkin raivata tietään kohti jatkopaikkaa ensimmäisellä maalillaan, jonka viimeisteli Alexis Mac Allister.

Argentiinalaisfanien reaktio avausmaaliin Puolaa vastaan.

Loppulukemat laukoi Julian Alvarez.

Ottelu jälkeen kuppilassa tunnelma oli helpottunut ja osin riehakas.

– Pallo ei pysynyt Puolalla hyppysissä ja Argentiina hyökkäsi menemään. Saimme vielä toisenkin maalin, mikä onni. Tästä eteenpäin Argentiina pelaa vielä paremmin, Marrero kommentoi pelin jälkeen.

Tältä näyttävät argentiinalaisfanien juhlat.

Katseet kääntyvät Messiin

Tänä vuonna MM-kisoilla on Argentiinalle erityinen merkitys. Maajoukkueen kapteeni Messi, 35, on nyt hyvin todennäköisesti viimeistä kertaa mukana MM-turnauksessa. Messillä on siis viimeinen tilaisuus saavuttaa maailmanmestaruus.

Argentiinan edellisestä, vuoden 1986 maailmanmestaruudesta on jo tovi. Moni muistelee katkerana maan viimeaikaista arvokisamenestystä – vuonna 2014 Brasiliassa maa hävisi finaalin Saksalle ja vuonna 2018 Venäjällä Argentiina putosi jo puolivälierissä tulevalle mestarille Ranskalle.

– Ansaitsemme voiton kaiken kärsimyksen jälkeen, Daira Perez sanoo.

"Tämä oli juuri sitä, mitä toivoimme" – argentiinalaisfanit hehkuttavat Puola-voittoa.

Keskiviikon ottelu palautti Argentiinan kisatien raiteilleen, buenosairesilainen Daniel Cottiz summasi pelin jälkeen.

– Argentiina pelasi tähän mennessä parasta peliään näiden MM-kisojen aikana. Maa palautti identiteettinsä ja pelasi kunnon jalkapalloa, Cottiz kommentoi pukeutuneena t-paitaan, jota koristi edesmennyt jalkapallolegenda Diego Maradona.

– Mestaruuden voittaminen on kuitenkin hyvin vaikeaa. Finaalipaikan menettäminen vaatii vain yhden huonon päivän, Cottiz jatkaa.

Kisahumu katossa

Buenos Airesissa kulkiessa ei välttämättä uskoisi, että maailmanmestaruuskisat järjestetään toisella puolen maapalloa Qatarissa. Jalkapallo näkyy kaikkialla – kauppojen krääsähyllyillä, ihmisten pukeutumisessa ja katutaiteessa. Kaupunki on järjestänyt (siirryt toiseen palveluun) eri puolille oheisohjelmaa.

Buenos Airesissa sijaitsevalle Seeberin aukiolle pystytetty julkinen kisakatsomo keräsi keskiviikkona 20 000 katsojaa (siirryt toiseen palveluun).

Toisin kuin esimerkiksi Euroopassa, Argentiinassa Qatarin ihmisoikeusloukkauksista tai Fifa-boikotoinnista ei ole juuri puhuttu.

Daniel Cottizin mukaan jalkapallo tuo ihmisille iloa vaikeuksien keskelle. Inflaatio vaivaa myös argentiinalaisten arkea.

Suosittelemme sinulle