Hyppää sisältöön

Kiina pehmensi äänensävyä koronaprotestien jälkeen – kaupungeissa puretaan nyt tiukkoja sulkuja

Yksi Kiinan koronapoliitikan keskeisistä johtajista sanoo, että Kiina on siirtymässä nyt uuteen vaiheeseen. Useissa Kiinan kaupungeissa on protestoitu viime päivinä tiukkoja rajoituksia vastaan.

Maria Tolsa

Kiina saattaa olla höllentämässä tiukkaa koronalinjaansa. Yksi koronapoliitikan keskeisistä johtajista sanoo, että Kiina on siirtymässä uuteen vaiheeseen, jossa on ”humaanimpi lähestymistapa”.

Varapääministeri Sun Chunlanin kommenteista kertoi Kiinan valtiollinen uutistoimisto Xinhua.

Lausuntoa on tulkittu (siirryt toiseen palveluun) Kiinan johdon myönnytykseksi sen jälkeen, kun useissa kaupungeissa puhkesi viime viikonloppuna mielenosoituksia koronarajoituksia vastaan.

Kiina on pyrkinyt tähän asti koronapolitiikassaan taudin täydelliseen tukahduttamiseen. Havaitut tartunnat ovat johtaneet kaupunkien sulkuihin ja asukkaiden karanteeneihin.

Nyt viranomaiset antavat ymmärtää, että kovaan koronalinjaan olisi tulossa muutosta. Varapääministeri Sun sanoi Xinhuan mukaan terveysviranomaisten kokouksessa keskiviikkona, että koronatestaamista ja karanteenilinjauksia on ”optimoitava”.

Koronaviruksen omikronmuunnos heikkenee ja rokotekattavuus Kiinassa kasvaa, Sunin kerrotaan todenneen.

Useissa Kiinan kaupungeissa on purettu koronasulkuja sitä huolimatta, että kaupungeissa on havaittu uusia tartuntoja. Eteläisessä Guangzhoun suurkaupungissa purettiin keskiviikkona osin sulkuja, jotka olivat kestäneet viikkoja. Näin tehtiin, vaikka Guangzhoussa osoitettiin tiistaina mieltä koronatoimia vastaan ja tartuntamäärät kaupungissa ovat ennätystasolla.

Chongqingin suurkaupungin viranomaiset taas ovat ilmoittaneet, että tartunnan saaneiden lähikontaktit saavat karanteenikeskuksen sijaan vastedes olla kotikaranteenissa, jos tietyt ehdot täyttyvät.
Mitä Kiinassa tapahtuu? Kuuntele Uutispodcast:

Myös testaus muuttumassa?

Uutistoimisto Reuters kertoi torstaina, että Kiina olisi sallimassa kotikaranteenin myös osalle positiivisen testituloksen saaneista. Asiasta on kertonut Reutersille kaksi lähdettä, joita Reuters kuvaa asiaa tunteviksi.

Kotikaranteenissa saisivat olla lähteiden mukaan esimerkiksi raskaana olevat naiset, ikäihmiset ja pitkäaikaissairaat.

Reutersin mukaan myös koronatartunnan saaneiden lähikontaktit voisivat olla kotikaranteenissa, jos kotiolot täyttävät tietyt vaatimukset.

Lisäksi viranomaiset lisäävät pikatesteinä tunnettujen antigeenitestien määrää ja vähentävät säännöllistä joukkotestausta ja PCR-testejä, lähteet kertovat.

Kiinan terveysviranomaiset eivät ole kommentoineet asiaa Reutersille.

Lähteet: Reuters, AFP

Suosittelemme sinulle