Hyppää sisältöön

19-vuotias mies sanoo murhanneensa postinjakajan, mutta se ei riitä poliisille

Vuonna 2002 syntynyt mies vangittiin tänään murhasta epäiltynä Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Hän kertoi poliisille syyllistyneensä henkirikokseen, mutta poliisin mukaan tutkinta jatkuu kuin tunnustusta ei olisi tullutkaan.

Muistokynttilät postinjakajan murhapaikalla Myyrmäessä 21. marraskuuta. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

19-vuotias mies vangittiin tänään torstaina aamupäivällä epäiltynä 17. marraskuuta Vantaan Myyrmäessä tapahtuneesta postinjakajan murhasta. Vuonna 2002 syntynyt mies vangittiin Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa syytä epäillä perusteella.

Poliisin mukaan 19-vuotias mies ilmoittautui itse poliisille. Hän kertoi ilmoittautuessaan syyllistyneensä tekoon.

– Mies vangittiin niin sanotusti alemmalla kynnyksellä, koska vahvempi näyttö puuttuu. Perusteena on vain hänen oma kertomuksensa tässä vaiheessa, kertoo rikoskomisario Tero Tyynelä Ylelle.

Oma kertomus ei riitä näytöksi

19-vuotias mies ilmoittautui poliisipartiolle Helsingissä muutama päivä sitten. Poliisi ei voi vielä kertoa tarkemmin, mitä mies on väkivallanteosta sanonut.

– Oma kertomus ei näin vakavassa jutussa riitä näytöksi, vaan tarvitaan aika paljon muutakin näyttöä, jotta jutussa päästään eteenpäin, Tyynelä toteaa.

Poliisin mukaan nuoreen postia jakamassa olleeseen naiseen kohdistettiin raakaa ja julmaa väkivaltaa. Hän kuoli väkivallasta saamiinsa vammoihin myöhemmin sairaalassa.

– Jatkamme tapauksen tutkintaa, ja selvitämme tämän henkilön osuutta asiaan sekä hänen liikkeitään väkivallanteon tapahtumayönä, sanoo Tyynelä.

19-vuotiaalla rahavaikeuksia

Ylen saamien tietojen murhasta epäilty mies ei ole aiemmin ollut epäiltynä tai syytettynä rikoksista Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Sen sijaan miehellä vaikuttaa olleen vaikeuksia raha-asioiden kanssa. Häneltä on tänä vuonna peritty erilaisia saatavia yhdeksän kertaa Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Digi- ja väestörekisterin tietojen mukaan mies asuu Järvenpäässä.

Poliisi ei voi kertoa tarkempia tietoja henkirikoksen tekotavasta julkisuuteen esitutkinnan ollessa kesken.

– Jos kerromme teosta tarkemmin ja se julkaistaan mediassa, niin meille voi tulla sillä perusteella henkilö, joka kertoo tehneensä juuri niin. Jos meillä on epäilty, niin henkilön pitää omin sanoin pystyä kertomaan, mitä hän on tehnyt, eikä sitä mitä hän on lukenut lehdestä, Tyynelä toteaa.

Hänen mukaansa kautta aikojen on ollut ihmisiä, jotka ovat ilmoittautuneet henkirikoksen tekijäksi, vaikka he eivät ole sitä tehneet.

– Se ei ole aivan poikkeuksellista, mutta ei ihan arkipäivääkään.

23-vuotiasta epäiltiin ensin

Aiemmin 23-vuotias mies vangittiin todennäköisin syin murhasta epäiltynä, mutta hänet on sittemmin vapautettu. Poliisin mukaan mies täsmäsi epäillyn tuntomerkkeihin, ja hänen epäilemiseensä oli muitakin syitä.

– Aiemmin tekoon epäilty mies vapautettiin, sillä poliisilla ei ollut edellytyksiä jatkaa hänen vangitsemistaan. Selvitämme edelleen hänen osaltaan yön tapahtumien kulkua, kertoo tutkinnanjohtaja Tyynelä.

Poliisin mukaan 23-vuotiasta oli vankempi syy epäillä murhan tekijäksi kuin tänään vangittua 19-vuotiasta. Myöhemmin kuitenkin ilmeni, että 23-vuotias epäilty ei ole voinut olla rikospaikalla teon tapahtuessa.

– Näyttää vahvasti siltä, että hänellä ei ole asian kanssa tekemistä, Tyynelä toteaa.

Tutkinta jatkuu yhä ”täydellä höyryllä”

Poliisin mukaan epäillyllä murhalla on silminnäkijä. Poliisi toivoo (siirryt toiseen palveluun) edelleen yleisöhavaintoja tapahtumapaikalta.

Teko tapahtui aamuyöllä Myyrmäentie 6 D:n edessä. Epäilty oli pukeutunut tummiin vaatteisiin.

– Tutkinta jatkuu edelleen täydellä höyryllä, niin kuin kyseistä tapahtumaa [tunnustusta] ei olisi tapahtunut, Tyynelä sanoo.

Syyskuussa Vantaan Myyrmäessä puukotettiin julkisella paikalla miestä. Teosta epäilty on edelleen tunnistamatta ja vapaalla jalalla. Poliisi ei ota kantaa siihen, liittyvätkö tapaukset toisiinsa.

– Poliisi ottaa tutkinnassaan kaiken huomioon, Tyynelä kertoo.

Täydennetty 1. joulukuuta kello 13.35 rikoskomisario Tero Tyynelän kommenteilla.

Aiemmin aiheesta:

Postinjakajan henkirikoksesta epäilty on vapautettu – tapahtuneella on poliisin mukaan silminnäkijä

Tämä kaikki Myyrmäen postimurhasta tiedetään nyt – veriteko tapahtui taloyhtiön pihalla

Suosittelemme sinulle