Hyppää sisältöön

Varhaislapsuuden immuunijärjestelmän tutkimukseen miljoonarahoitus – Turun yliopisto johtaa projektia

Varhainen immuunijärjestelmän kehitys on yhteydessä allergioiden, astman ja autoimmuunisairauksien riskeihin.

Tutkimusohjelmassa tehdään myös kliininen pilottitutkimus, jolla selvitetään voiko immuunijärjestelmää ”korjata” ja näin ehkäistä sairauksia. Arkistokuva. Kuva: Yle
Ari Welling

Varhaislapsuuden immuunijärjestelmän kehitystutkimus on saanut lähes seitsemän miljoonan euron Horisontti Eurooppa-rahoituksen.

Kymmenen yliopiston yhteinen INITIALISE- tutkimusprojekti ryhtyy selvittämään, mitkä tekijät muokkaavat lapsen immuunijärjestelmää ja voiko siihen vaikuttaa, kertoo Turun yliopisto tiedotteessaan.

Tutkimusohjelmaa johdetaan Turun yliopistosta ja sitä koordinoi professori, InFLAMES-ryhmänjohtaja Matej Orešič.

– Ensimmäiset kuukaudet ja vuodet ovat hyvin herkkää ja haavoittuvaista aikaa. Tiedämme jo, että varhainen immuunijärjestelmän kehitys on yhteydessä allergioiden, astman ja autoimmuunisairauksien, kuten tyypin 1 diabeteksen, riskeihin myöhemmin. Ymmärrämme kuitenkin vielä huonosti sitä, miten immuunijärjestelmä kypsyy ensimmäisinä elinvuosinamme, Matej Orešič kertoo Turun yliopiston tiedotteessa.

INITIALISE-hanke alkaa kuukauden kuluttua ja kestää kuusi vuotta. Projektissa ovat mukana Örebron yliopisto (Ruotsi), Napolin Federico II yliopisto (Italia), Karoliininen Instituutti (Ruotsi), Groningenin yliopiston lääketieteellinen keskus (Alankomaat), Linköpingin yliopisto (Ruotsi), Helsingin yliopisto, Floridan yliopisto (Yhdysvallat), Espanjan kansallinen tutkimusneuvosto ja Aberdeenin yliopisto (Skotlanti).

Turun yliopistosta hankkeeseen osallistuvat Matej Orešičin lisäksi päätutkijoina professori Hasse Karlsson FinnBrain-tutkimusohjelmasta ja professori, InFLAMES-ryhmänjohtaja ja Turun Biotiedekeskuksen johtaja, professori Riitta Lahesmaa. Biotiedekeskuksen yksiköistä tutkimukseen osallistuvat Funktionaalisen genomiikan keskus, Metabolomiikan keskus ja Solukuvantamisen ja virtaussytometrian ydinpalvelut.

Suosittelemme sinulle