Hyppää sisältöön

Olli Jokiselta kova väite Jukurien hirmuisesta otteluohjelmasta – SM-liigapomo kiistää

Mikkelin Jukurit pelaa seuraavan 15 päivän aikana yhdeksän ottelua. Jukurien päävalmentajan Olli Jokisen mukaan SM-liigassa ei hirveästi pienempiä seuroja kuunnella.

Olli Jokinen ihmettelee Jukurien otteluohjelmaa. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Yle Puheen Jääkiekkokierroksella seurataan SM-liigaa seuraavan kerran perjantaina 2. joulukuuta. Kuuntele suoraa lähetystä tästä.

Mikkelin Jukurit paahtaa runsaat kaksi viikkoa helteisessä otteluruuhkassa. Mikkeliläisillä on seuraavan 15 päivän aikana yhdeksän ottelua.

Jukurit aloittaa pelaamalla viidessä päivässä neljä kamppailua, joista kaksi vieraissa. Jukurit pelaa vielä maanantaina HIFK:ta vastaan, minkä jälkeen se lentää tiistaiksi Luulajaan CHL:n puolivälieräotteluun.

Päävalmentaja Olli Jokinen kommentoi mikkeliläisten ottelurupeamaa aluksi maltillisesti toteamalla, että Jukurit pelaa silloin, kun määrätään.

– Jokainen voi kuitenkin kuvitella, minkälaiset lähtökohdat se antaa meille tiistain peliin. Kysymys on, pelaako Tappara maanantaina? Jokinen kysyy.

Ei pelaa.

Kaiken tämän jälkeen Jukurit kohtaa perjantaina HIFK:n kotonaan ja matkaa lauantaina kello 15 alkavaan otteluun Ilveksen vieraaksi Tampereelle.

– Kyllähän se kuulostaa jollain tapaa epäreilulta, mutta sitähän se aina on. Kun on pienessä seurassa, ei olla mitaleilla ja mestaruusviirejä ei ole katossa, niin täällä pitää pelata, kun muut määräävät. Täällä ei hirveästi kuunnella pieniä seuroja kabinettipäätöksissä. Isot jyräävät aina pienen, Jokinen täyräyttää.

Jääkiekkokierroksen parhaat: Jussi Paasi ja Anssi Ritari käyvät läpi Jukurien tilannetta.

Olli Jokisen mukaan Jukurit pohtii jopa HIFK-ottelun pelaamista junioreilla. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Jokisen mukaan Jukurit jopa harkitsee maanantain HIFK-ottelun pelaamista junioreilla. Viikonlopun ottelut SaiPaa vastaan joukkue aikoo pelata ainakin parhaalla kokoonpanolla.

– Sitten katsomme, minkälaisessa rasituksessa ja mankelissa olemme olleet. Sitä ei ole poissuljettu, että lähtisimme A-junnuporukalla Helsinkiin, Jokinen sanoo.

CHL:n puolivälierien toisen joukkueen, Tapparan, ohjelma on helpompi. Tamperelaiset kohtaavat vieraissa perjantaina HIFK:n ja lauantaina kotona JYPin. Seuraava ottelu on vasta perjantaina 9.12. Ilvestä vastaan. Tappara jatkaa kotihallissaan myös 10.12. ennen 13.12. pelattavaa toista puolivälieräottelua.

Alun perin Jukurien oli määrä pelata 2.–14.2. välisellä jaksolla jopa seitsemän liigaottelua. Muista CHL:n suomalaisjoukkueista Tappara pelaa samassa ajassa neljä ja Ilves kolme ottelua. TPS:lle otteluita suunniteltiin viisi.

Ilves ja TPS eivät yltäneet CHL:ssä pudotuspeleihin. Jukurit puolestaan yllätti, kun se kaatoi sensaatiomaisesti kahdessa ottelussa Fribourg-Gotteronin jatkoajalla 2–1.

– Onko siellä laskettu ennakko-odotuksia, kuka menee CHL:ssä pitkälle ja kuka ei mene? Siltähän tämä näyttää minun silmiini, Jokinen lataa.

– Ei voi mitään. Emme saa ainakaan apuja oman sarjan puolesta, että pystyisimme menestymään, se on tullut hyvin selväksi. Lähdemme kyllä kaikkemme tekemään, että jatkoon pääsemme, Jokinen sanoo.

Jukurit yritti keskustella myös Luulajan kanssa ensimmäisen osaottelun pelaamisesta keskiviikkona. Se ei ruotsalaisseuralle sopinut.

Jukurit hävisi syksyn alkulohkopeleissä kaksi kertaa Luulajalle. Kuva: CTK/All Over Press

Jukurien otteluohjelma olisi voinut olla vieläkin kovempi, sillä alun perin ohjelmassa oli keskiviikkona kotipeli Kärppiä vastaan. Sen oululaiset suostuivat siirtämään.

– Saimme yhden ottelun siirrettyä, joten ei tarvitse pelata joka päivä. Kärpille siitä iso kiitos, että suostuivat ottelusiirtoon, Jokinen sanoo.

HIFK-ottelu oli jo aiemmin siirretty CHL:n takia maanantaille, joten siihen ei koskettu. Jukurit keskusteli myös TPS:n kanssa ottelusiirrosta 14.12. pelattavaan otteluun Turussa, mutta TPS ei siihen suostunut.

Näin ollen Jukurit matkaa edeltävän illan CHL:n puolivälierän jälkeen Turkuun.

– Olemme pelanneet vähiten pelejä SM-liigassa ja olleet koko ajan kaksi peliä muita jäljessä. Meillä on ollut viikkoja, jolloin olemme pelanneet yhden pelin. Vähän ihmettelen, miten kaikki pelit kasaantuvat kahden viikon ajalle.

Jokinen jakaa kritiikkiä myös Sveitsin EHT:n aikana pelattaville liigaotteluille. Euro Hockey Touria edeltävänä päivänä ja sen aikana SM-liigassa pelataan viiden ja seitsemän ottelun kierrokset.

– Se on myös käsittämätöntä. Jalosen Kari kertoi katsoneensa meidän peliohjelmaa ja ilmoitti, että ei ota meidän tshekkipelaajia maajoukkueeseen. Iso hatunnosto ”Kojolle”.

Kysyimme SM-liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelältä perusteluita Jukurien otteluohjelmalle.

CHL:n takia peruttu HIFK-ottelu päätettiin siirtää aikoinaan tulevalle maanantaille. Miksi?

– Sen takia, koska se oli vapaana. Ja koska ollaan HIFK:n hallissa, niin HIFK:n ja hallin varaustilanne ratkaisee, milloin voidaan pelata.

Jo ennakkoon Jukureilla oli CHL:n suomalaisjoukkueista kaikista tiivein otteluohjelma seuraavan kahden viikon aikana. Ettekö uskoneet, että Jukurit voi pärjätä CHL:ssä?

– Ei siitä ollut kysymys. Sinne (otteluohjelmaan) oli laitettu, että CHL-joukkueet, TPS ja Jukurit, kohtaavat keskenään, niin sitten ne joutuvat siirtämään pelejään. Tässä tuli tällainen tilanne. Tässä käytiin etukäteen skenaariot läpi. CHL on meille haastava tähän meidän runkosarjaan. Varsinkin se, että meillä on CHL:ssä Nokia-areenalla kaksi joukkuetta, joille täytyi myös buukata vapaata.

Miksi SM-liigassa pelataan maaotteluiden aikana?

– Olemme sen sopineet aikanaan, kun 60 ottelun runkosarjasta päätettiin. Sovimme liiton kanssa, että (SM-liigassa voidaan pelata) Venäjän ja Ruotsin turnauksien aikana niinä päivinä, kun Suomi ei pelaa.

– Seurat ovat itse sen päätöksen tehneet ja ovat sen takana. Seurat ovat sen näin halunneet.

Järvelän mukaan otteluohjelmassa on myös Jukurien toivomia asioita, kuten esimerkiksi peräkkäisten päivien ottelut SaiPaa vastaan.

– Marraskuun viikonlopuille on tullut näitä back-to-back -pelejä, niin kyllä se on tullut heidän toiveistaan. Nyt se vaan kulminoituu, koska CHL-menestys on ollut hyvää. Sitten on tullut ekstrapelejä.

– Ennen kauden alkua kävimme tämän Jukurien kanssa läpi, miten he omat skenaarionsa näkevät. Se on heidän kanssaan käyty läpi, että jos he menevät jatkoon, tällaisia ongelmia tulee.

Jukurien lauantai-iltapäivän (klo 15) vieraspeli johtuu Järvelän mukaan puolestaan siitä, että Tapparan ja Ilveksen on pakko pelata areenalla samana päivänä.

– Siellä on pakko olla joillakin pelit. Myöskään esimerkiksi HIFK:lla ei vaan ole kalenterissa tilaa ja on pakko pelata, kun hallivarauksia tulee. Valitettavasti tämä ei toimi niin kuin ideaali maailma toimii. Se on ikävä puoli.

Olli Jokinen korostaa, ettei tiivis pelitahti ole kuitenkaan pelaajille tekosyy.

– Meillä on pelaajia, jotka haluvat NHL:ään ja tällainen viikko on siellä joka kuukausi. Siinä mielessä tämä on opettavaista aikaa nuorille pelaajille, jotka puhuvat NHL:stä, Jokinen sanoo.

Juhamatti Aaltosen Jukurit on kolmen ottelun tappioputkessa. Kuva: All Over Press

Jokinen kertoo ymmärtävänsä otteluohjelmien suhteen, että esimerkiksi Tampereen areena on tiiviissä käytössä. Hän kuitenkin toivoisi, että tulevaisuudessa otteluohjelmia tehtäisiin myös palvelemaan CHL:ään osallistuvia joukkueita.

– Toivoisin, että laskettaisiin kaikille joukkueille samanlainen mahdollisuus päästä jatkoon ja mennä finaaliin tai vaikka välieriin.

– Mutta on ihan turha ruveta laskemaan, kuka voi menestyä ja kuka ei, koska jokainen peli on yksittäinen. Ikinä ei kannata laskea, että nuo eivät pääse jatkoon, Jokinen sanoo.

SM-liigaa seuraavan kerran Yle Puheen Jääkiekkokierroksella perjantaina kello 18 alkaen.

Kuuntele suoraa lähetystä tästä.

Suosittelemme sinulle