Hyppää sisältöön

”Venäjä sai Suomelta maa-alueita, mutta mitään se ei ole niillä tehnyt” – 97-vuotias veteraani lataa suorat sanat Venäjän hyökkäyksestä

100-vuotiasta viestilotta Helka Visuria sota Ukrainassa pelottaa, mutta hän on Suomesta äärimmäisen ylpeä. Veteraanit juhlivat tänään itsenäisyyspäivää presidentinlinnassa jo hieman etuajassa.

Kristiina Tolkki,
Elli Piirainen

Itsenäisyyspäivän juhliin on valmistauduttu hyvissä ajoin. Tumman puvun rinnuksiin on jo eilen kiinnitetty kunniamerkit kotona Nilsiässä.

97-vuotias Pentti Oksman tuli Helsinkiin junalla jo edellispäivänä puolisonsa Anneli Pirisen kanssa, sillä he osallistuvat ensimmäistä kertaa tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanottoon.

Pentti Oksman ja Anneli Pirinen olivat valmistautuneet juhliin jo hyvissä ajoin, ja juhlatamineet olivat päällä jo pari tuntia ennen juhlaa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Oksman kuuluu yhä harvenevaan veteraanien joukkoon. Hän lähti jatkosotaan 17-vuotiaana ja palveli jatkosodan jälkeen vielä Lapin sodassa. Venäjän aloittamassa Ukrainan sodassa ei hänestä ole mitään järkeä.

– Kun ei maataistelussa pärjää, niin ohjuksilla tapetaan siviilejä. Sääliksi käy. Koti heillä menee, hän sanoo.

Nykyiseen poliittiseen tilanteeseen hänellä on selvä näkemys: Suomen olisi pitänyt liittyä Natoon jo kauan aikaa sitten. Muuten Suomelle olisi voinut käydä ajan kanssa sama kuin Ukrainalle, hän pohtii.

Oksmanilla oli rinnassaan Urho Kekkosen myöntämä Isänmaan puolesta -mitali, Sauli Niinistön myöntämä Valkoisen ruusun ritarikunnan I luokan -mitali, Rukajärven risti ja veteraanijärjestön merkki. Kuva: Silja Viitala / Yle

– Mitä Venäjä edes tekee Ukrainalta valtaamillaan maa-alueilla. Venäjä sai Suomelta maa-alueita myös toisessa maailmansodassa, mutta mitään se ei ole niillä tehnyt, hän huomauttaa.

Juhlien jälkeen Oksman lähtee Vantaalle kyläilemään viimeisen elossa olevan veljensä luo. Huomenna juna puksuttelee takaisin kotiin kohti Pohjois-Savoa.

Helka Visuri oli Helsingissä asuvan tyttärensä luona yötä ennen itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia. Kuva: Silja Viitala / Yle

Toinen juhlien ensikertalainen on pieksämäkeläinen 100-vuotias Helka Visuri. Juhlat olivat hänen mukaansa suurenmoiset, vaikka aluksi aikataulun kanssa hieman saikin jännittää.

Jo talvisodassa lottana ollut Visuri sai kuulla lukiossa kirkkohistorian tunnilla, että sota on alkanut. Hän hoiti viestilotan tehtäviä koulunkäynnin ohella, ja toimi lottana sodan loppuun asti.

Helmikuussa alkanut Ukrainan sota herättää hänessä monenlaisia tunteita, muun muassa pelkoa.

Kun miettii, missä kohtaa Suomi sijaitsee kartalla, mitä on ollut, ja mitä voi tulla, hän sanoo.

– Mutta kyllä minä olen suomalaisena aika ylpeä, että ollaan pystytty auttamaan ukrainalaisia. Meillä on presidentti, joka osaa järkevästi ajatella.

– Puhumattakaan meidän hallituksesta! Hehän ovat aivan mahtavia, hän hehkuttaa.

Veteraanien juhla pidettiin erikseen terveysturvallisuuden takia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio aloittivat itsenäisyyspäivän juhlistamisen poikkeuksellisesti jo tänään torstaina. Presidentinlinnan vastaanotolle oli kutsuttu veteraaneja ja lottia.

Juhla alkoi Jääkärinmarssilla ja sen jälkeen kuultiin tasavallan presidentin tervehdys. Tilaisuudessa esiintyvät Total Cello Ensemble ja Kaartin soittokunta.

Tervehdyksessään presidentti Sauli Niinistö kiitti veteraaneja.

– On kunnia saada juhlistaa teidän kanssanne itsenäisyyttä. Sota on julmaa aikaa, varmasti teilläkin kaikilla on jäljellä jälkiä sodasta, syvät haavat niistä omista kokemuksistanne.

Niinistön mukaan veteraaneilta voi oppia monia asioita.

– Tänä päivänä sota riehuu Ukrainassa. Tuon sodan laineet tuntuvat täällä meilläkin.

Lyhyen tervehdyksen lopuksi presidentti Niinistö toivoi, että edessä olisi leppoisa kahvikeskustelu.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui veteraanien itsenäisyyspäiväjuhlassa. Varsinainen juhla järjestetään ensi tiistaina. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Sotien veteraanien vastaanotto järjestettiin ennen tiistain pääjuhlaa, koska halutaan huolehtia vetaraanien terveysturvallisuudesta. Omassa tilaisuudessa presidenttiparilla on myös enemmän aikaa seurustella kutsuvieraiden kanssa.

Suomessa on yhä reilut 3 000 veteraania, joiden keski-ikä on 97 vuotta. Sotaan lähetettiin eniten 1923–1925 syntyneitä miehiä.

Juhlien teema on tänä vuonna itseensä luottava Suomi. Itsenäisyyspäivän vastaanotolle on kutsuttu tavallista pienempi määrä vieraita, 1 300 henkilöä. Linnan juhlat nähdään kaksikielisenä lähetyksenä TV1:ssä ja Yle Areenassa.

Edellisen kerran Linnan juhlat järjestettiin 2019. Vieraiden on toivottu tekevän koronatestit ennen saapumista. Myös maskeja on hankittu niitä haluaville.

Suosittelemme sinulle