Hyppää sisältöön

Ukrainaan lähtevistä kamiinoista tuli hitti – professori: ”Tuntuu, että kamiinat kiinnostavat enemmän kuin jalkapallon MM-kisat”

LUT-yliopiston suunnittelemat ja valmistamat kamiinat saivat aikaan satoja yhteydenottoja nikkaroitsijoilta ja auttamishaluisilta. Yliopisto antaa kamiinojen piirustukset kaikkien käyttöön.

LUT-yliopiston konetekniikan opiskelijat halusivat opetella hitsaamista, ja kamiina-projekti tuli kuin tilauksesta. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

LUT-yliopisto jakaa suunnittelemiensa puukamiinoiden tekniset piirustukset internetsivuillaan kaikkien käyttöön.

Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto on suunnitellut ja valmistanut kamiinoita ukrainalaisille kotitalouksille helpottaakseen sodan runteleman maan siviilejä. Parhaillaan jopa kuusi miljoonaa ukrainalaista on ilman sähköjä, koska Venäjä iskee edelleen Ukrainan energiainfrastruktuuriin.

Kamiinat lähtevät matkaan sitä mukaa, kun niitä valmistuu.

LUT jakaa kamiinoiden piirustukset (siirryt toiseen palveluun) verkkosivuillaan ja kannustaa myös muita innokkaita tehtailemaan kamiinoita.

Kamiinatavoite nousi kymmenillä

Kamiinojen rakentaminen on herättänyt valtavaa kiinnostusta ihmisissä ympäri Suomen, kertoo LUT-yliopiston konetekniikan professori Juha Varis.

– Tuntuu, että kamiinat kiinnostavat vähintään yhtä paljon kuin jalkapallon MM-kisat. Aloitimme rakentamisen perjantaina ja olemme saaneet satoja yhteydenottoja, Varis sanoo.

LUTin konetekniikan osasto on kehitellyt myös muovitonta pahvimukia, jota professori Juha Varis pitelee kädessään. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Haaste ukrainalaisten auttamisesta tuli yliopistolta perjantaina ja levisi sosiaalisessa mediassa ahkerasti. Yhteydenottoja tuli Variksen mukaan ihmisiltä, jotka haluavat itsekin rakentaa vastaavan kamiinan tai muuten auttaa sodassa kärsiviä.

Puukamiina on noin toimistotuolin korkuinen ja kokoinen. Kuva: LUT-yliopisto

Keskiviikkona LUT jakoi kamiinan tekniset piirustukset verkossa, jotta kaikki halukkaat voivat rakentaa oman versionsa lämmitysuuneista.

LUT myös nosti omaa tavoitettaan valmistuvien kamiinojen määrästä suosion innoittamana. Kamiinojen määrä nousi aluksi suunnitellusta paristakymmenestä sataanviiteen.

– Monet pyysivät kuvia, jotta saisivat niistä inspiraatiota omiin malleihinsa. On tullut myös vinkkiä, miten kamiinaa voisi muokata paremmaksi. Otamme palautteen vastaan, mutta aikataulu on tosi nopea ja kiirettä pidetään ihan tarkoituksellisesti, Varis kertoo.

Konetekniikan opiskelijat ovat mukana

Idea kamiinojen sarjatuotannosta sai tuulta siipiensä alle, kun joukko opiskelijoita LUTin konetekniikan ainejärjestö Koneenrakennuskillasta ilmoittautui mukaan.

Kamiinat kootaan täysin valmiiksi Suomessa. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Konetekniikan opiskelijat tarvitsivat projektin, jotta voisivat opetella hitsaamaan.

– Meillä oli kiinnostusta päästä jatkamaan hitsaamisen harjoittelua jonkin projektin parissa. Parin päivän kuluttua sain puhelun, että nyt tarvittaisiin hitsaajia, levyä ja kyyti Ukrainaan. Toiminnan ystävänä en voinut kieltäytyä, Koneenrakennuskillan puheenjohtaja Tomi Suikkari kertoo.

Kolmekymmentä opiskelijaa osallistuu kamiinoiden valmistamiseen, kertoo ainejärjestön puheenjohtaja Tomi Suikkari. Suikkarilla on sinistä haalareissaan. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Materiaaleja on saatu lahjoituksena yrityksiltä. Koneenrakennuskillan puheenjohtaja Tomi Suikkari puolestaan on tehnyt kamiinan piirustukset.

Kun alkuun päästiin, opiskelijat valmistivat kamiinoita läpi viikonlopun iltaan asti. Ensimmäinen lämmitysuuni valmistui maanantaina.

Venäjä käyttää sähköä aseena Ukrainassa – miljoonat vailla sähköä. Kuuntele:

Halkojen koko mietitytti

Valmistuttuaan kamiinat menevät kotitalouksien käyttöön. Ne sopivat asunnon lämmittämiseen ja ruoan valmistukseen. Kamiinat ovat puulämmitteisiä, ja ne voidaan liittää kerrostalojen hormistoon.

– Emme voi tarkalleen tietää, millaisissa olosuhteissa niitä tullaan käyttämään. Kamiinat tehdään niin, että ne ovat liitettävissä kerrostalon hormistoon, konetekniikan professori Juha Varis sanoo.

Luukkuja, peltejä... Kamiinan osat leikataan laserleikkurilla ja hitsataan yhteen. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Ainejärjestön opiskelijoita kiinnosti myös suunnitteluvaiheessa tietää, minkä kokoisia halkoja ukrainalaiset tulipesissään tyypillisesti käyttävät.

– Punaiselta Ristiltä osattiin kertoa, että heidän lähettämiään kamiinoja rahdataan Ukrainaan eurolavoilla. Tästä saimme sitten osviittaa, minkä kokoluokan kamiinoista on kyse, vaikkemme itse tätä kuljetusmuotoa tulekaan käyttämään, Suikkari kertoo.

Kuuntele tästä, miten kamiinan suunnitellut Tomi Suikkari kertoo kamiinojen valmistamisesta:

Kamiinoita rakennetaan yliopiston tiloissa vielä puolitoista viikkoa.

Kaksi avustusjärjestöä vie kamiinat Ukrainaan, missä niiden jakelusta vastaa paikallinen viranomainen.

Suosittelemme sinulle