Hyppää sisältöön

Ruotsin uusi hallitus menettänyt kannatustaan, puolueista rajuin miinus ruotsidemokraateille

Ruotsin syyskuun vaaleissa oikeistopuolueet voittivat niukasti ja muodostivat hallituksen. Ensimmäinen suuri vaalien jälkeinen kannatusmittaus osoittaa, että nyt enemmistö kannattaa vasemmistopuolueita.

Ruotsin pääministerin, Ulf Kristerssonin hallituksen kolmen puolueen sekä tukipuolue Ruotsidemokraattien yhteenlaskettu kannatus on pudonnut 46,1 prosenttiin. Kuva: Nicolas Economou / NurPhoto / Shutterstock / AOP
Pirjo Auvinen

TUKHOLMA Ruotsissa laajimmat puoluekannatusmittaukset tekee tilastokeskus eli Statistiska centralbyrån SCB.

Se julkaisi tänä aamuna ensimmäisen vaalien jälkeisen mittauksen tulokset (siirryt toiseen palveluun).

Niiden perusteella kokoomusjohtaja Ulf Kristerssonin johtaman hallituksen kannatus on pudonnut. Jos vaalit olisi järjestetty marraskuussa, vasemmistopuolueet olisivat saaneet enemmistön valtiopäiville.

Tilastokeskuksen mukaan keskustan, sosiaalidemokraattien, vasemmistopuolueen, ympäristöpuolueen ja ruotsidemokraattien kannatusmuutokset ovat tilastollisesti pitäviä.

Kaikille hallituspuolueille miinusta

Kaikki Kristerssonin hallituksen kolme puoluetta ja hallituksen tukipuolue Ruotsidemokraatit ovat menettäneet kannatustaan.

Eniten pudotusta on tullut Ruotsidemokraateille. Mittauksessa se ei ole enää oikeistoleirin suurin puolue, maltillinen kokoomus on palannut oikeiston ykköseksi.

Ruotsidemokraatit saivat syyskuun vaaleissa 20,5 prosenttia äänistä. Nyt kannatus on 18,2 prosenttia eli miinusta 2,3 prosenttiyksikköä.

Miinusta kannatukseen on tullut myös kokoomukselle, keskustalle, ympäristöpuolueelle, kristillisdemokraateille ja liberaaleille.

Eniten kannatustaan on lisännyt Magdalena Anderssonin johtama sosialidemokraattinen puolue. Se sai vaaleissa 30,3 prosentin kannatuksen. Nyt luku on 34,6.

Toinen selkeästi kannatustaan kohentanut on Vasemmistopuolue. Sen kannatus on nyt 7,6 prosenttia, vaaleissa 6,8.

Ruotsin uusi hallitus potretissa valtiopäivien edustalla 18. lokakuuta. Kuva: Patrik Österber / STELLA Pictures

Jos kannatuslukuja tarkastellaan syksyn vaalien hallitusvaihtoehtojen mukaan, sosiaalidemokraattien johtama punavihreä blokki saisi nyt 52 prosentin kannatuksen.

Oikeistoryhmittymän yhteenlaskettu kannatus on pudonnut 46,1 prosenttiin.

Syyskuun vaaleissa oikeistoblokki sai 49,6 prosenttia äänistä, punavihreät 48,9.

”Petetyt vaalilupaukset vievät kannatusta”

Mikä sitten on nopeiden kannatusmuutosten taustalla?

Ruotsin radion poliittinen kommentaattori (siirryt toiseen palveluun) Thomas Ramberg arvioi, että yhtenä syynä ovat petetyt vaalilupaukset.

Ennen vaaleja oikeistopuolueet lupasivat huomattavia alennuksia muun muassa polttoaineiden hintaan ja tuntuvia korvauksia sähkölaskuihin. Korvaukset ovat kuitenkin jäämässä selvästi pienemmiksi kuin ennen vaaleja luvattiin.

Kannatusmittauksen mukaan oikeistopuolueiden kannattajista moni on syksyn aikana siirtynyt kannattamaan sosiaalidemokraatteja.

Sen sijaan ruotsidemokraattien kannattajat eivät ole vaihtaneet leiriä, kannatus vuotaa nyt kokoomukseen ja kristillisdemokraatteihin.

Suosittelemme sinulle