Hyppää sisältöön

Vasemmistoliiton Markus Mustajärvi pohtii ehdokkuutta Uudellamaalla

Parikymmentä vuotta kansanedustajana toiminut Mustajärvi kertoi alkuvuonna, ettei hän pyri enää Lapista eduskuntaan seuraavissa vaaleissa.

Markus Mustajärvi on jäämässä pois kuntapolitiikasta.
Mustajärvi kertoo, että kyselyitä ehdokkuudesta on tullut esimerkiksi ay-taustaisilta henkilöiltä. Kuva: Raimo Torikka / Yle
Marjukka Talvitie

Vasemmistoliiton lappilainen kansanedustaja Markus Mustajärvi kertoo harkitsevansa kansanedustajaehdokkuutta Uudenmaan vaalipiiristä.

Parikymmentä vuotta kansanedustajana toiminut Mustajärvi kertoi alkuvuonna, ettei hän pyri enää Lapista eduskuntaan seuraavissa vaaleissa. Tämä päätös pysyy yhä, mutta uutena ovat tulleet pyynnöt lähteä eduskuntaan Uudeltamaalta. Hänellä on Vantaalla kakkoskoti. Mustajärvi kertoo liikkuneensa vilkkaasti eri tilaisuuksissa Uudellamaalla.

– En tiedä mistä se lähti liikkeelle, mutta on alkanut tulla kyselyitä, että voisinko harkita lähtöä Uudeltamaalta. En ole halunnut sanoa ehdotonta eitä. Sitä nyt mietitään, Mustajärvi sanoo.

Uudenmaan Vasemmistoliiton listalla on yhä tilaa ehdokkaille.

Ajatus Uudenmaan ehdokkuudesta ei tunnu Mustajärvelle täysin vieraalta, sillä hän on asunut viimeiset 20 vuotta valtaosan ajastaan etelässä. Kotikuntana hänellä on silti pysynyt koko ajan Savukoski.

Mustajärvi sanoo, että pitkä kansanedustajanpesti matkapäivineen on jättänyt jälkensä, mutta siitä huolimatta hän ei ole väsynyt yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Lapissa Mustajärvellä on riittänyt kannattajakuntaa. Tilanne on toinen, jos hän päättää lähteä ehdolle etelästä.

– Jos lähtisin uudesta vaalipiiristä, niin silloin pitää lähteä aivan eri lailla liikkeelle, hän pohtii.

Lapin vaalipiirissä kansanedustajien määrä laskee ensi vaaleissa kuuteen. Tämä nostaa puolueilla laskennallisen äänikynnyksen noin 14 prosenttiin. Uudellamaalla äänikynnys on suuren väkimäärän vuoksi vain 2,5 prosenttia. Eduskuntavaaleissa ehdokas saa vapaasti valita vaalipiirinsä.

Lappilaisista kansanedustajista keskustan Mikko Kärnä on asettunut ehdolle eduskuntaan Helsingin vaalipiiristä.

Asiasta kertoi ensin Lapin Kansa (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle