Hyppää sisältöön

Viimeinen sana: someinfluensseri ja perinteinen media elävät toistensa huomiosta

Toimittaja valitsee somevaikuttajan juttuunsa haastateltavaksi, koska hyötyy itsekin vaikuttajan somenäkyvyydestä.

Mikä on kaupallista yhteistyötä ja mikä journalismia? Sitä pohtii tämän viikon Viimeinen sana.
Rosa Kettumäki,
Marjut Mäntymaa

Äkilliset terveyshuolet (siirryt toiseen palveluun), kuormittava vauva-arki tai näppärät kodin sisustusratkaisut. (siirryt toiseen palveluun) Yhä useammin juttuun esimerkkitapaukseksi päätyy somevaikuttaja.

Twitterissä ihmeteltiin viime viikolla, miksi muun muassa Natalia Salmelaa haastatellaan Helsingin Sanomiin jatkuvasti.

Salmela on ollut myös Ylellä säännöllisesti. Hän on hiljattain ollut haastateltavana esimerkiksi Ylen MOT-ohjelmassa ja Gogin kantabaarissa.

Esiintyminen on vaikuttajan työtä

Sekä toimittaja että somevaikuttajat hyötyvät haastattelusta. Mitä suurempi seuraajamäärä vaikuttajalla on, sitä enemmän myös toimittaja saa huomiota, kun vaikuttaja jakaa jutun omissa kanavissaan.

Lisäksi vaikuttajan haastatteleminen säästää aikaa ja vaivaa. On helpompaa soittaa influensserille, joka on jo kertonut asiasta omassa somessaan, kuin lähteä etsimään niin sanottua tavallista ihmistä esimerkiksi erilaisten järjestöjen kautta.

Vaikuttaja on yleensä tottunut esiintyjä ja puhuja. Hän myös tietää, mitä jutun tuoma julkisuus merkitsee. Täysin julkisuuteen tottumattomalle haastateltavalle palautevyöry voi olla iso shokki.

Täysin ongelmatonta vaikuttajien haastatteleminen ei ole. Välillä journalistit eivät tunnista, mikä somevaikuttajan sanomisissa on mainontaa.

Näin kävi esimerkiki Doven mainoskampanjassa, joka julkaistiin Helsingin Sanomien mielipidekirjoituspalstalla. (siirryt toiseen palveluun)

Kampanjassa mukana ollut vaikuttaja oli myös Ylen haastattelussa ilman mainintaa kaupallisesta yhteistyöstä.

Mutta mikä on kaupallista yhteistyötä ja mikä journalismia?

Tätä kysytään Viimeisessä sanassa perjantaina klo 20. Vieraana toimittaja Ronja Salmi sekä panelistit Perttu Kauppinen ja Juhani Mykkänen. Juontajana Rosa Kettumäki. #viimeinensana

Suosittelemme sinulle