Hyppää sisältöön

Kymenlaakson aluehallitus joutuu pohtimaan kokoonpanoaan – kaksi jäsentä työskentelee tulevalla hyvinvointialueella

Valtiovarainministeriö on lähettänyt hyvinvointialueille kirjeen, jossa ministeriö ohjeistaa aluehallituksia jäsentensä vaalikelpoisuudesta.

Sairaalan aulassa penkkejä ja ilmoittautumisautomaatteja.
Kymenlaakson hyvinvointialue vastaa ensi vuodesta lähtien asukkaiden terveyspalveluista. Kuvituskuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Mirjam Tahkokorpi

Kymenlaakson aluehallitus joutuu pohtimaan kokoonpanoaan, koska osa aluehallituksen jäsenistä saattaa olla vaalikelvottomia työpaikkansa takia.

Kaksi aluehallituksen jäsentä ja yksi varajäsen ovat nykyisin Kymsoten tai pelastuslaitoksen palkkalistoilla. Kymsoten sekä pelastuslaitoksen työntekijät työskentelevät tammikuusta lähtien Kymenlaakson hyvinvointialueella.

Valtiovarainministeriö lähetti marraskuussa kaikille hyvinvointialueille kirjeen, joka koskee aluehallitusten jäsenten vaalikelpoisuutta.

Ministeriö muistuttaa, että hyvinvointialuelain mukaan aluehallitus edustaa hyvinvointialuetta työnantajana. Tästä syystä hyvinvointialueella työskentelevä henkilö ei voi olla samaan aikaan aluehallituksen jäsenenä eli hän ei olisi vaalikelpoinen hallitukseen.

Asia on herättänyt kyselyitä ja epätietoisuutta.

Kaksi työntekijää aluehallituksessa

Kymenlaakson aluehallituksessa on 13 jäsentä. Heistä kaksi työskentelee tehtävissä, jotka ovat ensi vuonna Kymenlaakson hyvinvointialueen alaisuudessa: paloesimies Jari Larikka (kok.) ja röntgenhoitaja Riikka Turunen (kesk.). Lisäksi aluehallituksen varajäsenenä on sairaanhoitaja Minna Suomi (sd.).

Esimerkiksi Etelä-Karjalan aluehallitus on päätynyt siihen, että uuden hyvinvointialueen palkkalistoilla olevat työntekijät eroavat aluehallituksesta.

Lisää: Aluehallituksen kokoonpano vaihtuu Etelä-Karjalassa – osa jäsenistä on vaalikelvottomia

Vastaavaa ei ole toistaiseksi suunnitteilla Kymenlaaksossa.

– Tilanne on mielenkiintoinen. Tämä asia on aluehallituksen pohdittavana. Joulukuun aikana asiaan varmaan tulee täsmennystä, miten Kymenlaakson osalta edetään, hallintojohtaja Ari Nevalainen sanoo.

Nevalaisen mukaan tilanne selviää vasta vuoden 2023 alussa, jolloin uusi hyvinvointialue aloittaa toimintansa.

– Ihmiset voivat tämän vuoden loppuun mennessä tehdä omia ratkaisujaan, ovatko palveluksessa vai eivät.

Hän huomauttaa, että kenenkään ei tarvitse hyvinvointilain mukaan erota tai heitä ei tarvitse erottaa. Nimittävä viranomainen eli aluevaltuusto päättää siitä, ovatko aluehallituksen jäsenet vaalikelpoisia.

Suosittelemme sinulle