Hyppää sisältöön

Yli 40 taiteilijaa kieltäytyy yhteistyöstä Kiasman kanssa "Poju" Zabludowiczin takia – museonjohtaja: “Emme voi boikotoida yksityistä kansalaista”

Nimekkäiden taiteilijoiden joukko vaatii kestävämpiä eettisiä periaatteita julkisin varoin rahoitetulle nykytaiteen museo Kiasmalle.

Joukko suomalaisia nykytaiteilijoita aloitti työnseisauksen nykytaiteen museo Kiasman kanssa. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Jonni Aromaa

Yli neljäkymmentä suomalaista nykytaiteilijaa vaatii (siirryt toiseen palveluun), että Zabludowicz Art Trustin edustaja luopuu hallituspaikasta Kiasman tukisäätiössä. Trustia edustaa säätiössä suomalainen liikemies Chaim ”Poju” Zabludowicz. Hän on kansainvälisesti merkittävä taiteen kerääjä ja mesenaatti.

Kiasman tukisäätiö on itsenäinen elin, joka tukee Kiasman toimintaa taloudellisesti.

Taiteilijoiden työnseisahdus alkoi tänään 1. joulukuuta. Taiteilijoiden vaatimusten perustana on tiedotteen mukaan Zabludowiczin rahoittamien organisaatioiden pitkään jatkunut tuki Israelin valtion Palestiinaa ja palestiinalaisia kohtaan harjoittamalle apartheid-politiikalle, ja Palestiinan miehitykseen kytkeytynyt liiketoiminta.

Kiasma_strike -kampanja sai alkunsa Terike Haapojan ja Eero Yli-Vakkurin haasteesta. Voima-lehdessä lokakuun alussa julkaistussa avoimessa kirjeessä (siirryt toiseen palveluun) he esittivät vaatimuksen Zabludowiczin jäsenyyden purusta Kiasman tukisäätiössä.

– En halua olla taiteilijana osallisena Palestiinan miehityksen ja palestiinalaisiin kohdistuvan sorron normalisointiin, sanoo taiteilija Pilvi Takala taiteilijoiden työnseisauksesta kertovassa tiedotteessa.

Takala edusti Suomea Venetsian Biennaalissa vuonna 2022.

– Taiteilijoiden vaatimus ja sen perusteet on esitelty Kiasman johdolle sekä Kiasman tukisäätiön edustajille tuloksetta marraskuun alussa, kertoo puolestaan kuvataiteilija Eero Yli-Vakkuri tiedotteessa.

Kiasman johtaja: Zabludowicz ei ole pakotelistalla

Kiasman johtaja Leevi Haapala kertoo, että museo on käynyt keskusteluja Haapojan, Yli-Vakkurin ja heidän edustamansa yhteisön kanssa.

– Olemme itsenäinen, erillinen toimija, eli Kiasma ja Kansallisgalleria ovat eri asia kuin Kiasma Tukisäätiö. Taiteilijat ovat vaatineet vetoomuksessaan Kiasmaa luopumaan yhteistyöstä yhden Kiasman tukisäätiön hallituksen jäsenen kanssa, ja Kansallisgalleria ja sen museot eivät voi osallistua tällaiseen yksityiseen kansalaiseen kohdistuvaan boikottiin, joka ei ole Suomen valtion pakotelistalla.

Asiaa on käsitelty myös Zabludowiczin ja Kiasman tukisäätiön kanssa, ja Zabludowiczilla on Haapalan mukaan Tukisäätiön hallituksen tuki sen jälkeen, kun he saivat kokouksessaan vastaukset esitettyihin epäkohtiin.

– Kunnioitamme todella paljon Kiasman tärkeitä kumppaneita, taiteilijoita, ja heidän mielipiteitään ja haluamme toki jatkaa yhteistyötä heidän kanssaan sen jälkeen kun tämä työnseisaus on päättynyt, Haapala sanoo.

Kampanjan ovat allekirjoittaneet muiden muassa tänä vuonna Suomen suurimman kuvataidepalkinnon Ars Fennican saanut Eija-Liisa Ahtila sekä Pauliina Feodoroff, Tuomas Laitinen, Jani Leinonen ja Teemu Mäki.

Mäki valittiin hiljan eurooppalaisten taiteilijajärjestöjen kattojärjestön (IAA Europe) puheenjohtajaksi.

Uutista täydennetty 1.12.2022 klo 16.44: Leevi Haapalan kommentit.

Suosittelemme sinulle