Hyppää sisältöön

HUS: Vauvoja joutunut sairaalahoitoon RS-viruksen takia

RS-virus on yleisin pienten lasten hengitystieinfektioita aiheuttava virus. Se kuormittaa lasten osalta terveydenhuoltoa enemmän kuin korona.

RS-virus tarttuu pisaratartuntana. Kuvassa Uusi lastensairaala syyskuussa 2021. Kuva: Matti Myller / Yle

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin lasten osastolla on tällä hetkellä hoidossa lähes kaksikymmentä lasta RS-viruksen vuoksi, HUS tiedottaa (siirryt toiseen palveluun).

RS-viruslöydösten määrä on lisääntynyt viime viikkojen aikana. RSV eli respiratory syncytial virus on yleisin pienten lasten hengitystieinfektioita aiheuttava virus.

HUSin lasten infektiolääkäri Tea Niemisen mukaan RS-virus kuormittaa lasten osalta terveydenhoitoa huomattavasti enemmän kuin korona.

RS-virus aiheuttaa hengitysteiden tulehduksen

RS-virus aiheuttaa tyypillisesti vastasyntyneille, imeväisille sekä pikkulapsille alempien hengitysteiden tulehduksen. Niemisen mukaan RS-viruksen aiheuttamat hengitysvaikeudet ovat merkittävin sairaalahoidon syy lapsilla.

Suurimmassa riskissä vakavalle taudille ovat alle 12 viikon ikäiset vauvat ja etenkin ennenaikaisesti syntyneet lapset. Suurin osa sairaalahoitoon johtaneista infektioista todetaan silti perusterveillä lapsilla.

Niemisen mukaan RS-viruksen sairaalahoitoon kuuluu nesteytyksestä huolehtiminen ja hengityksen tukeminen tarvittaessa lisähapella ja erilaisilla hengitystukimuodoilla. RS-virusinfektioon ei ole käytössä täsmälääkettä.

Limaa ja vinkuva hengitys

Virus leviää Niemisen mukaan pisaratartuntana. Itämisaika on yleensä neljästä viiteen päivää. Sairastunut erittää virusta noin viikon ajan ensimmäisten oireiden jälkeen.

Tyypillisiä oireita ovat hengityksen vaikeutuminen ja vinkuva tai rohiseva hengitys. Lapsilla voi olla limaisuutta ja kuumetta. Jälkitauteina voi ilmetä muun muassa korvatulehduksia.

Niemisen mukaan imeväinen saa usein tartunnan päiväkotia käyvältä sisarukseltaan. Jos vanhempi epäilee vauvalla RS-virusinfektiota ja vauvalla on hengitys- tai syömisvaikeuksia, HUSissa neuvotaan soittamaan päivystysapuun.

Juttua muokattu 1.12. klo 16.24: poistettu sana ”nyt” lauseesta ”RS-virus kuormittaa lasten osalta terveydenhoitoa huomattavasti enemmän kuin korona”, koska korona ei ole koskaan ollut merkittävä lapsia sairaalahoitoon tuova infektio.

Suosittelemme sinulle