Hyppää sisältöön

Entistä useampi venäläinen näyttää kyllästyneen sotaan, paljastaa salaiseksi tarkoitettu mielipidemittaus

Riippumattoman Meduza-uutissivuston julkaisemien tietojen mukaan yli puolet kansasta kannattaa rauhanneuvotteluja.

Rauhanneuvotteluja kannattaa aiempaa useampi venäläinen. Kuva Moskovan Punaisella torilla sijaitsevasta Pyhän Vasilin katedraalista on otettu 29.11. Kuva: Sergei Ilnitsky / EPA
Jussi Nurminen

Suhtautuminen Venäjän Ukrainassa käymään sotaan näyttää muuttuneen kotirintamalla. Asennemuutos käy ilmi Latviassa nykyisin toimivan riippumattoman venäläisen uutissivuston Meduzan haltuunsa saamasta mielipidemittauksesta (siirryt toiseen palveluun).

Meduzan mukaan mittauksen on tehnyt Venäjän liittovaltion suojelupalvelu FSO ja tiedot oli tarkoitettu vain Kremlin sisäiseen käyttöön.

Mielipidemittauksen mukaan 55 prosenttia venäläisistä tukee nyt rauhanneuvotteluja Ukrainan kanssa. Vielä heinäkuussa neuvotteluja kannatti FSO:n tiedustelussa ainoastaan 30 prosenttia vastaajista.

Tällä hetkellä vain 25 prosenttia vastaajista kannattaa sodan jatkamista, kun vielä heinäkuussa tätä mieltä oli 57 prosenttia.

Tulokset ovat linjassa venäläisen riippumattoman Levada-tutkimuslaitoksen lokakuussa tekemän mielipidemittauksen kanssa. Siinä tukea rauhanneuvotteluille antoi 57 prosenttia vastaajista. Sodan jatkamista kannattavia oli 27 prosenttia.

Kahden lähellä presidentinhallintoa olevan nimettömän lähteen mukaan julkisuuteen kerrottavia mielipidemittauksia aiotaan nyt suitsia, uutisoi Meduza.

Presidentti Vladimir Putin ei nimettömän lähteen mukaan aio luopua Ukraina-suunnitelmastaan. Putin tutustui toisen maailmansodan aikaiseen sotakalustoon Punaisella torilla 8.11. Kuva: Alexei Nikolsky / EPA

Kremlissä ei tunneta huolta kansan mielipiteestä

Meduzan uutisen mukaan venäläisten Ukrainassa kärsimät tappiot ja syyskuussa julkistetun ”osittaisen liikekannallepanon” aiheuttama sosiaalinen taakka näyttävät vaikuttavan kansan mielipiteeseen. Levada-keskuksen johtajan Denis Volkovin mukaan tuki rauhanneuvotteluille alkoi kasvaa presidentti Vladimir Putinin syyskuisen mobilisaatioilmoituksen jälkeen.

Volkovin mukaan sotaa oli aluksi helppo tukea, kun se ei koskettanut itseä. Tilanne muuttui ”osittaisen liikekannallepanon” vuoksi.

– Kyse on haluttomuudesta osallistua henkilökohtaisesti sotaan, Volkov tulkitsee.

Sosiologi Grigori Judin sanoo Meduzalle, ettei hän pidä täysin poissuljettuna venäläisten tämänhetkisen apaattisen asenteen vaihtumista sotaa vastustaviksi mielenosoituksiksi.

Meduzan haastatteleman nimettömän lähteen mukaan Kremlissä ei mielipidemittausten tuloksista huolimatta tunneta suurta pelkoa kansan lähtemisestä kaduille protestoimaan.

Kansan tunteiden paloa ei silti haluta lietsoa, joten Kremlin talutusnuorassa oleva venäläismedia on komennettu sodassa vellomisen sijaan keskittymään enemmän positiivisiin asioihin.

Meduzan lähteiden mukaan Putin pitää yhä tiukasti kiinni Ukraina-suunnitelmistaan ja uuden ”osittaisen liikekannallepanon” julistamiseen talvella jo valmistaudutaan.

Voit keskustella aiheesta 2.12. kello 23:een saakka.

Uutiskuvia sodasta Ukrainassa.

Suosittelemme sinulle