Hyppää sisältöön

Pikkulintu kitui juomahyllyn päällä – Sanna Särkelä tyrmistyi hiirenloukkujen käytöstä tavaratalossa

Lintuja eksyy ruokakauppoihin erityisesti syksyllä ja alkutalvesta. Lintuja ei kuitenkaan saa pyydystää hiirenloukuilla. Jyrsijöitä varten asennetut loukut pitäisi suojata linnuilta, sanoo lintuasiantuntija.

Sanna Särkelä löysi kaupasta hiirenloukkuun jääneen linnun. Kuva: Risto Koskinen / Yle
Risto Koskinen

Pikkulintu jäi hiirenloukun vangiksi Kemin keskustassa sijaitsevassa kaupassa tiistaina.

– Tuntui kauhealta. Kuulosti aivan siltä kuin linnut olisivat tapelleet ja lähdin etsimään, mistä ääni tuli. Kylmäkaapin päällä näkyi lintu, joka yritti lentoon loukku jalassaan, kaupan asiakas Sanna Särkelä kertoo.

Tapauksesta tekee erikoisen se, että lintu oli joutunut pulaan noin kaksimetrisen kaapin päällä, eikä esimerkiksi lattialla.

Tämän jälkeen myymälän henkilökunta löysi myös muita hiirenloukkuja. Myös ne oli asennettu korkealle kaappien päälle.

Särkelä ihmetteli sosiaalisessa mediassa tapausta ja pohti, onko käytäntö yleinenkin tapa torjua lintuja ruokakaupoissa. Päivitys herätti voimakkaita reaktioita. Sosiaalisessa mediassa tapausta on epäilty jopa eläinsuojelurikokseksi.

Kauppa: ”Selvitämme mistä loukut ovat peräisin”

Kemin Tokmannin myymäläpäällikkö Marko Nieminen kiistää, että loukut olisivat ainakaan nykyisen henkilökunnan laittamia. Hänen mukaansa Tokmanni ei hyväksy toimenpiteitä, jotka aiheuttavat eläimille kärsimystä, kipua tai tuskaa.

– Selvitämme nyt, mistä hiirenloukut ovat peräisin ja miten ne ovat päätyneet myymäläämme, Nieminen kertoo.

Nieminen kertoo, että Tokmanni käyttää eläinten karkottamisessa ulkoistettua alan ammattilaista eli tuholaistorjujaa. Niemisen mukaan heidän käyttämänsä ammattilainen on vahvistanut, ettei hän käytä hiirenloukkuja vaan ainoastaan tähän tarkoitukseen suunniteltuja syöttilaatikoita.

Poliisi: Lintuja ei tule pyydystää hiirenloukulla

Lähtökohtaisesti hiirenloukulla ei ole sopivaa pyydystää lintuja, sanoo komisario Risto Määttä Lapin poliisista. Hän kuitenkin korostaa puhuvansa yleisellä tasolla, eikä ota kantaa tähän yksittäiseen tapaukseen. Kemin tapauksesta ei ole tehty poliisille ilmoitusta.

– Jos tarkoitus on pyydystää hiiriä ja lintu päätyy siihen vahingossa niin se aiheuttaa sitten omat ongelmansa. Eli pitää pohtia, onko syytä epäillä rikosta tai muuta.

Määttä ymmärtää myös liikkeenharjoittajien puolen asiassa, koska linnut on saatava pois myymälästä, sillä ne voivat sotkea esimerkiksi lihat ja kalat.

Voiko huolimaton tai tarkoituksellinen lintujen pyytäminen loukuilla sitten täyttää rikoksen tunnusmerkit? Määtän mukaan se on tapauskohtaista.

– Riippuu esimerkiksi siitä, onko kyseessä rauhoitettu lintu vai ei ja millä pyyntivälineellä eläin on pyydetty.

Määttä korostaa, että jossain tapauksissa rikoksen määritelmä edellyttää tahallisuutta.

Etenkin syksyllä ja alkutalvella linnut etsivät ruokaa myös rakennusten sisätiloista. Kuva: Yle / Risto Salovaara

”Hyvin mahdollista että lintu jatkaa eloa yhdellä jalalla”

Suomen eläinsuojeluyhdistyksen toiminnanjohtaja Kati White pitää tapausta poikkeuksellisena. Hänen tietoonsa ei ole tullut vastaavia tapauksia muualta Suomesta.

Lapin lintutieteellisen yhdistyksen varapuheenjohtaja Ismo Kreivin mukaan ei ole tavatonta, että linnut jäävät vahingossa hiirenloukkuihin.

– Kyllähän niitä tapaturmia sattuu, kun ihmiset pyytävät esimerkiksi rakennuksista myyriä tai hiiriä. Lintuhan käyttää paljon samoja ruokia, joita ihmiset käyttävät syöttinä loukuissa, Kreivi sanoo.

Kreivi korostaa, että loukut tulisi suojata siten, ettei niiden lähelle pääse lintuja.

– Loukun päälle on hyvä laittaa jokin suoja esimerkiksi verkosta tai ohuesta levystä, jossa on jyrsijän mentävä reikä. Lintuhan etsii näkösällä olevaa ruokaa, mutta myyrä tai hiiri löytää ruuan ja loukun hajuaistilla.

Sanna Särkelä ja paikalle tullut myyjä pyydystivät kemiläiskaupassa pulaan joutunutta lintua takilla. Kun he irrottivat lintua raudasta, se pääsi karkuun. Kreivin mukaan asiakas teki todennäköisesti oikein, kun hän vapautti linnun.

– Kyllähän lintu on varmasti kokenut kipua, mutta toinen vaihtoehto olisi ollut lopettaminen. Kyllä olisin itsekin antanut linnun jatkaa matkaa, Kreivi sanoo.

Kreivi arvioi, että vahingoittunut lintu voi jatkaa eloa yhdelläkin jalalla. Varsinkin jos se oli tiainen, se todennäköisesti pärjää.

Hiirenloukku olisi hyvä peittää niin ettei lintu näe sitä ja loukussa olevaa ruokaa. Arkistokuva. Kuva: Tommi Pesonen/YLE

Linnut etsivät kaupoista ruokaa

Talitiaisia ja varpusia eksyy usein ruuan perässä kauppojen sisätiloihin etenkin syksyisin ja alkutalvesta, kun ne etsivät ruokaa.

Noin 43 000 lintua rengastanut Kreivi tilataankin usein avuksi, kun eksyneitä lintuja halutaan ajaa ulos myymälöistä.

– Pyydystän lintuja samoilla keinoilla kuin rengastuksessakin. Käytän verkkoja ja erilaisia pyydyksiä. Pyydystän lintuja usein silloin, kun kaupassa on rauhallisempaa ja se on kiinni asiakkailta.

Kreivin mukaan linnun pyydystäminen vaatii malttia ja aikaa.

– Tekeminen opettaa ja linnuilla on usein tietyt paikat, mihin ne haluavat mennä. Pyydystäminen vaatii lintujen tuntemista ja kokemusta pyynnistä, että tunnistaa esimerkiksi pyydystettävän lintulajin.

Keskustele aiheesta Yle-tunnuksella 3.12. klo 23 saakka

Suosittelemme sinulle