Hyppää sisältöön

Ylimääräinen lapsilisä tulevinakin jouluina? Huono idea, toteavat Kaakon kansanedustajat

Yle kysyi Kaakkois-Suomen kansanedustajilta, pitäisikö joulukuussa maksettavasta ylimääräisestä lapsilisästä tehdä jokavuotinen. Vain yksi edustaja vastasi kyllä.

joulukuusi ja lattialla lahjoja
Eduskunta päätti maksaa perheille ylimääräisen lapsilisän joulukuussa, jotta perheillä olisi mahdollisuus viettää joulua vaikeasta taloustilanteesta huolimatta. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Maria Bonnor

Kaakkois-Suomen kansanedustajat vastustavat lähes yksimielisesti sitä, että joulukuussa maksettavasta ylimääräisestä lapsilisästä tehtäisiin jokavuotinen tapa.

Kyselyyn vastasi 11 kansanedustajaa 17:stä.

Ylimääräisen lapsilisän maksaminen vuosittain sai kannatusta ainoastaan Jani Mäkelältä (ps.), jonka mielestä kaikenlaiset parannukset lapsiperheiden tilanteeseen ovat tervetulleita.

– Syntyvyys on saatava nousuun, tai Suomella ei ole tulevaisuutta hyvinvointiyhteiskuntana, Mäkelä vastaa.

Tuki kohdennettava pienituloisille perheille

Kansanedustajat pitävät ajatusta huonona ennen kaikkea siksi, että kaikille perheille maksettava ylimääräinen lapsilisä tulisi kalliiksi.

– Bonus pitäisi kohdentaa muuten tukien kautta perheille, jotka sitä todella tarvitsevat, sanoo Hanna Kosonen (kesk.).

– Pidemmällä aikavälillä pidän tärkeämpänä sitoa lapsilisä indeksiin, jotta se auttaisi lapsiperheitä selviämään läpi vuoden, ajattelee Suna Kymäläinen (sd.).

Suna Kymäläinen ,kansanedustaja seisoo kahvilassa Lappeenrannassa.
Suna Kymäläinen (sd.) sitoisi lapsilisän indeksiin, jotta se vastaisi paremmin yleistä kustannustasoa. Kuva: Jyrki Ojala / Yle

Sosiaali- ja terveysvaliokunta esitti ylimääräistä lapsilisää siksi, että koko Euroopan taloustilanne on poikkeuksellinen. Sähkön, bensan ja ruoan korkeat hinnat heijastuvat suoraan perheiden joulunviettomahdollisuuksiin.

Ylimääräinen lapsilisä kasvattaa lapsiperheiden ostovoimaa, mutta maksaa valtiolle arviolta 112 miljoonaa euroa.

– Kun Suomi elää velaksi koko ajan, meillä ei ole varaa nostaa tämänkaltaisia tulonsiirtoja ikään kuin ylimääräisinä erinä, sanoo Jukka Kopra (kok.).

Kokoomuksen kansanedustaja Jukka Kopra
Jukka Kopran (kok.) mukaan Suomella ei ole varaa ylimääräisen lapsilisän kaltaisiin tulonsiirtoihin. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Lapsilisäjärjestelmää uudistettava

Osa kansanedustajista päivittäisi nykyistä lapsilisää vastaamaan paremmin nykyvaatimuksia. Suna Kymäläisen sitoisi lapsilisän indeksiin, jotta lapsiperheiden toimeentulo turvattaisiin pidemmällä aikavälillä.

Hanna Kosonen (kesk.) uudistaisi lapsilisäjärjestelmää siten, että yhteishuoltajuudessa lapsilisät voitaisiin jakaa puoliksi vanhempien kesken.

– Yhteishuoltajuus on nykyään yleistä, joten lapsilisäkin pitäisi pystyä jakamaan kahden vanhemman kesken. Kela ei ole tällaiseen järjestelmäpäivitykseen ryhtynyt, mutta it:hän taittuu kaikkiin temppuihin, kun vain laitetaan taittumaan, Kosonen sanoo.

Hanna Kosonen eduskunnassa.
Hanna Kosonen (kesk.) uudistaisi lapsilisää siten, että se huomioisi paremmin eroperheet. Kuva: Silja Viitala / Yle

Suosittelemme sinulle