Hyppää sisältöön

Suomen ankkuri laittoi vakionopeudensäätimen päälle ja joutui yllätetyksi: ”Ei perhana” – silti paras viestisijoitus 20 vuoteen

Suomen miesten viestijoukkue oli Kontiolahdella ampumahiihdon maailmancupissa kuudes, vaikka käytti 12 varapatruunaa ja joutui myös sakkokierrokselle. Naiset olivat viestissään seitsemänsiä.

Olli Hiidensalo taipui hurjassa loppukirikamppailussa tshekkiläiselle.

Suomen ampumahiihtomiehet ylsivät Kontiolahden maailmancupin viestissä kuudenneksi, parhaaseen sijoitukseensa peräti 20 vuoteen.

Suomen joukkue, jossa hiihtivät Jaakko Ranta, Tuomas Harjula, Tero Seppälä ja Olli Hiidensalo, jäi viestin voittaneesta Norjasta reilut kaksi ja puoli minuuttia.

Viime vuonna Suomen miehet olivat viestissä parhaimmillaan seitsemänsiä, joka sekin oli paras sijoitus pitkään aikaan.

– Ei näitä sijoja liian tiuhaan tule. Vuonna 2002 oli viimeksi tätä parempi, neljäs sija Lahdessa. Tämä oli aivan loistava viesti. Vaikka siellä oli sakkokierroskin, silti oltiin kuuden joukossa, Yle Urheilun asiantuntija Ville Kotikumpu hehkutti.

Suomen ankkurin Olli Hiidensalon tunnelmat olivat kuitenkin kaksijakoiset. Hiidensalo oli ylittämässä maaliviivan viidentenä, kunnes hänen jo ohittamansa Tshekin ankkuri Jonas Marecek iski uuden vaihteen silmään ja kiisi ohi viime metreillä. Eroa maalissa oli vain 0,2 sekuntia.

Marecek lähti viimeiselle kierrokselle hyvältä etumatkalta, mutta Hiidensalo ajoi yllätyksekseen hänet kiinni ennen loppusuoraa.

– Lopun tasaisella ajattelin, että on pakko päästä ohi. 50 metriä ennen maalia ajattelin, että tämä on selvä ja voin laittaa ”cruise controlin” (vakionopeudensäätimen) päälle. Ei perhana, kun se kaveri tuli sieltä, niin ei ehtinyt enää rytminvaihdosta tehdä, Hiidensalo harmitteli.

Kotikumpu arvioi, että tulos olisi voinut olla toisenlainen, jos Hiidensalo olisi tajunnut aloittaa kirinsä aikaisemmin.

– Olli on yleensä kyllä hyvä loppukirissä, mutta ehkä nyt kävi pieni huolimattomuusvirhe. Olli tuli takaa ja näki, että kaveri hiihtelee jo selkä pystyssä. Kun hän ohitti tshekkiläisen, hän ehkä ajatteli, että siitä ei enää ole huolta, ja päätti hiihdellä maaliin. Kun Olli sitten näki, että kaverin suksi lähestyy oikealta, ei siinä ollut mitään oikein enää tehtävissä, Kotikumpu sanoi.

Tero Seppälä (vasemmalla) paikkasi ammuntavaikeuksiaan hyvällä hiihtovauhdilla. Kuvassa oikealla toisen osuuden viestinviejä Tuomas Harjula. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kuudennesta sijasta tekee poikkeuksellisen hyvän se, että Suomi käytti 12 varapatruunaa ja kiersi yhden sakkokierroksen. Se on paljon, totesi asiantuntija Kaisa Mäkäräinen selostamossa.

Sakkokierrokselle pystypaikan jälkeen joutunut Tero Seppälä manasi omaa ammuntasuoritustaan. Varapatruunoita hän käytti neljä.

– Pystyammunta ei oikein lähde. Se pitää nyt saada käännettyä. Onneksi kotiladun tunnen sen verran hyvin, että tiesin, miten se pitää hiihtää. Iskin viimeiselle kilometrille ja otin raivolla takaisin sekunteja, joita penkalla hävisin.

Hiidensalon mukaan Suomi sai hyviä peesejä, mitä ei huonommilla sijoilla yleensä ole tarjolla.

– Kokonaisuudessa olemme ottaneet stepin eteenpäin. Vaikka ammuimme varapatruunoja ja tuli yksi sakkokin, tuli silti noin hyvä sija. Meillä on vielä varaa petrata. Podiumille oli tänään vielä matkaa. En usko, että pitää lähteä yhtään kumartelemaan sijoja, Hiidensalo sanoo.

Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Naisten viesti päättyi Ruotsin ylivoimaiseen voittoon. Saksa kiri toiseksi ennen Norjaa. Seitsemänneksi sijoittuneessa Suomen joukkueessa hiihtivät Suvi Minkkinen, Nastassia Kinnunen, Mari Eder ja Erika Jänkä.

Eder oli tyytyväinen suomalaisnaisten esitykseen. Suomi käytti kymmenen varapatruunaa ja kiersi yhden sakkokierroksen.

– Minun uran aikana ei näin tiukassa paikassa viestissä ole oltu. Se tuntuu kyllä hyvältä ja lämmittää mieltä. Joukkue on hyvässä kunnossa, Eder sanoi.

Asiantuntija Ville Kotikumpu antaa Suomen miesten ja naisten viestijoukkueille arvosanan ”hyvä plus”.

– Ei ole vuosiin tällaisia avauksia tehty viesteissä. Näyttää siltä, että joukkueena on menty eteenpäin. Täytyy muistaa, että molemmissa viesteissä käytiin sakkoringillä eli ei tehty mitään supersuoritusta. Odotan vielä parempaa tällä kaudella, Kotikumpu sanoi.

Suosittelemme sinulle