Hyppää sisältöön

Entinen hiihtolupaus Eveliina Piippo ei mahtunut edes B-maajoukkueeseen – vaihtoi Remi Lindholmin valmentajan suojatiksi ja löysi uuden vireen

Maastohiihdon maailmancup jatkuu viikonvaihteessa Norjan Lillehammerissa. Suomalaismielenkiinto kohdistuu perjantaina naisten 10 km:n (v) väliaikalähdössä Eveliina Piippoon, joka jätti Rukan kisat väliin.

Eveliina Piippo ei varsinaisesti nauti huomiosta. Tässä hän poseeraa Yle Urheilun kameralle Lillehammerissa. Kuva: Kimmo Porttila

Maastohiihtäjä Eveliina Piippo jätti sovinnolla viime viikonvaihteen Rukan maailmancup-avauksen väliin ja arvosti korkeammalle Lillehammerin osakilpailun, koska Norjassa kilpaillaan hänelle sopivampi matka, 10 km:n vapaan tyylin väliaikalähtökilpailu.

Piippo avasi kautensa Oloksen hangilla yli pari viikkoa sitten, 13. marraskuuta, jolloin hän sijoittui 10 km:n (v) FIS-kisassa kuudenneksi. Hän hävisi kisan voittaneelle Saksan Victoria Carlille 40,5 sekuntia.

Samassa startissa Kerttu Niskanen oli toinen (+21,0) ja Krista Pärmäkoski viides (+31,5). Vuosi sitten Piippo oli samassa kilpailussa 12:s.

Harjoituskaudella on kuulunut huhuja, että Piipolla kulkee harjoituksissa hyvin.

– Se selvinnee varmaan perjantaina. Kestävyyden osalta olen ainakin hyvässä kunnossa, mutta maastohiihdossa ei olla enää 80-luvulla, niin en osaa sanoa, miten se korreloituu hiihtovauhtiin. Vauhtia ja nopeusominaisuuksia pitää olla, pelkällä kestävyydellä kun ei enää pärjää, Piippo selvittää.

Huippulupauksena pidetty Piippo, 24, on tuttu nimi monelle suomalaiselle hiihdon seuraajalle, mutta viime vuosina hän on kadonnut valokeilasta.

Vaikeuksista kärsinyt Piippo pyrkii uuden valmentajan avulla takaisin huipun tuntumaan.

Santeri Erola, myös maastohiihtäjä Remi Lindholmia piiskaava luotsi, on nykyisin Eveliina Piipon valmentaja.

– Otepään Scandinavian cupissa 11.–12.2.2022 yhteistyö ikään kuin ehkä jo alkoi, kun Santtu oli kiinnostunut, miten olen harjoitellut.

– Toukokuussa mietin, kuka olisi sellainen valmentaja, joka antaisi minun harjoitella paljon. Tunnen Remin (Lindholmin) aika hyvin ja tiedän, miten hän treenaa, siitä sitten innostuin. Toistaiseksi olen ainakin ollut tyytyväinen valintaani, iloitsee Piippo.

Eveliina Piippo oli Vuokatinvaaran rullahiihtokisassa toinen kesäkuussa 2022. Niskasen sisarukset eli Kerttu ja Iivo veivät tuolloin naisten ja miesten sarjavoitot. Kuva: Tanja Heikkonen / Yle

Harjoittelumäärästä ei hiihtomenestys jää kuulemma ainakaan kiinni.

– Minuutteja on pankissa, hymähtää Piippo leveästi.

Piippo hyötyy FIS:n uudistuksista

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS uudisti maailmancupin kilpailumatkoja täksi kaudeksi. Jatkossa sekä miehet että naiset kilpailevat maailmancupissa saman pituisilla matkoilla.

Väliaikalähdöt, yhteislähdöt ja takaa-ajot ovat jatkossa 10 tai 20 kilometrin mittaisia. Pidempiä matkoja Piippo kaipasi jo 4–5 vuotta sitten.

– Kun kestävyysominaisuudet ovat kunnossa, tämän pitäisi suosia minua. Nyt pääsee välillä hiihtämään 20 kilometriä. Uudistuksilla suositaan distanssinaisia ja sprinttimiehiä.

– Oliko se sitten tasa-arvoinen ja reilu uudistus kaikille, kun karsittiin samaan aikaan paljon muita matkoja. Ehkä minun ei pitäisi vetää tätäkään ajatusta niin syvälliseksi, naurahtaa Piippo.

Eveliina Piippo Rukalla viime vuonna. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Planican MM-kisoissa 22.2.–5.3.2023 tosin kilpaillaan yhä vanhoilla matkoilla, eli 10 ja 15 kilometrin väliaikalähdöillä, 15 ja 30 kilometrin skiathlonilla sekä 30 ja 50 kilometrin yhteislähdöllä.

Alle 23-vuotiaiden MM-hopeasta mediapaineita

Vuoden 2019 alle 23-vuotiaiden MM-hopea ja onnistumiset maailmancupin viesteissä varmistivat Piipolle paikan A-maajoukkueessa kausiksi 2019–2021. Piippo ei pystynyt hankkimaan itselleen kyseiseltä ajanjaksolta ensimmäistäkään maailmancupin pistettä.

Tämän takia Piippo ei mahtunut kaudella 2021–2022 Hiihtoliiton A- tai B-maajoukkueisiin.

– Aika erilainen matka on ollut, mitä silloin vuonna 2019 odotin. Tämä on toisaalta vain elämää, ja harvoin se menee niin suoraviivaisesti.

– Mutkia on ollut matkassa, niin kuin kaikki varmaan tietävät, hän viittaa muun muassa tammikuun 2021 selkäoperaatioon, jossa leikattiin hiihtämistä haitannut välilevyn pullistuma.

Eveliina Piippo voitti U23-sarjan MM-hopeaa vuonna 2019. Kuva: AOP

Lisämutkia ja kuoppia Piippo odottaa olevan yhä edessäpäin.

– Toivon, että osaisin ottaa ne vähän tyylikkäämmin vastaan. Ettei tarvitsisi opetella kaikkea kantapään kautta, kun se seuraava haaste tulee eteen.

Mediapaineet ja paskamyrsky

Parikymppisenä Piipon selkään asetettiin median toimesta superlupauksen titteliä. Se toi paineita, jotka alkoivat ahdistaa arjessa. Hiihtäjä ei halunnut silti osoittaa sormella lehdistön suuntaan.

– Urheilijan oma toiminta on se, joka vaikuttaa siihen, mihin huomio isketään. Eli paljonko antaa itsestään. Toisaalta olen ehkä hyvä esimerkki siitä, miten huomiosta pääsee eroon, jos sitä haluaa.

Piippo muistuttaa, että urheilija on lopulta se, joka asettaa kaikista kovimmat paineet ja vaatii eniten itseltään.

– Termit kuten ”todella lupaava” tai ”tulevaisuuden pelastaja” eivät ole niitä, joka olisi aiheuttanut sitä paskamyrskyä, mikä tässä on ollut viime vuosina.

– Mielenkiintoista aikaa on ollut, etenkin kun putosin pois liiton ryhmistä. Aika vähän jäi niitä ihmisiä loppujen lopuksi siihen ympärilleni ja sain rakentaa identiteetin uudelleen ihmisenä.

– Urheilu oli siinä irrallinen juttu, kun ei ollut samanlaista mediapainetta ympärillä. Se ei ollut enää läsnä siinä arjessa, kuvaa Piippo.

Denverin opiskelut jäissä

24-vuotias hiihtäjä on käynyt koulua Yhdysvalloissa, Coloradon osavaltion pääkaupungissa aina tammikuusta 2020, jolloin hän aloitti biokemian opiskelun yliopistossa. Denverissä harjoitusmaastot sijaitsevat 1 700 metriä merenpinnan yläpuolella.

Eveliina Piippo, 24, on lahjakas hiihtäjä. Kuva: JWSC/Janina Pitkänen

Alun perin Piipon piti valmistua vuoden 2023 aikana, mutta opiskelut ovat hiihtäjän mukaan nyt tauolla ja hakevat ikään kuin ”muotoaan”.

Tällä hetkellä Piippo asuu Pirkkalassa, mutta hän on ollut harjoituskauden aikana yhtä paljon myös Vuokatissa.

– Niin kauan kuin saan harjoitella näin paljon, pysyy pää sopivan tyhjänä.

Piippo myöntää suoraan, että hänelle oli aikoinaan tietoinen valinta siirtyä Denveriin ja astua syrjään kotimaan valokeilasta.

– Se ei nyt liity ainoastaan siihen, että suunta on ollut hukassa, vaan halusin myös rauhan. Koen, että on ollut kiva, että on saanut olla pelkkä ”Eve” ja harrastaa hiihtoa, vaikka olenkin treenannut koko ajan ammattimaisesti.

Valokeilassa istuminen ei vieläkään maistu hiihtäjälle. Ei ainakaan Ylen haastattelussa, kun sitä häneltä kysyttiin.

– V....taa.

Juttua muokattu 2.12: Korjattu, että Piippo ei mahtunut kaudella 202122 hiihdon B-maajoukkueeseen. Tällä hetkellä Piippo on B-maajoukkueessa.

Suosittelemme sinulle