Hyppää sisältöön

Tämä tilanne sinetöi Saksan katastrofin – animaatio näyttää, mitä paljas silmä ei nähnyt MM-kisojen kohumaalissa

Japanin kyseenalaiselta vaikuttanut voittomaali hyväksyttiin videotarkistuksen jälkeen. Kun Japani voitti Espanjan ja lohkon, Saksalle ei riittänyt enää parin maalin voittokaan Costa Ricasta.

2–1-voittomaali Espanjaa vastaan siivitti Japanin lohkovoittoon. Samalla varmistui, ettei Saksalle riittänyt jatkopaikkaan voitto Costa Ricasta.

Jalkapallon kestomenestyjä Saksa jämähti toista kertaa peräkkäin alkulohkoon miesten MM-kisoissa. Espanjaa heikompi maaliero jätti saksalaiset lohkonsa kolmanneksi.

Saksalla oli torstai-illan ottelussa Costa Ricaa vastaan useita hyviä maalipaikkoja. Kisojen aikana nähty tehottomuus tuotti lopulta vain 4–2-voiton.

– Laadukkaita maalipaikkoja tuhlailtiin todella iso määrä, myös ottelussa Japania vastaan. Siihen Saksa osittain kaatuikin, Yle Urheilun jalkapalloasiantuntija Jonne Kunnas sanoo.

E-lohkon kärkisijan vei kuudella pisteellään Japani, joka voitti päätöskierroksella Espanjan 2–1. Espanja oli lohkokakkonen neljällä pisteellä, maalierolla 9–3, ja jätti taakseen samoissa pisteissä olleen Saksan, jonka maaliero oli 6–5. Lohkojumbo Costa Rica sai kolme pistettä.

Saksan kohtalon sinetöi Japanin voittomaali, joka saattoi näyttää tv-kuvissa kyseenalaiselta. Tilanteessa pallo näytti käyvän kokonaan pelikentän ulkopuolella.

Alla oleva animaatio näyttää kuitenkin, että kyse on optisesta harhasta. Kamerakulmaa vaihtamalla voidaan osoittaa, että osa pallosta oli päätyrajan päällä, vaikka pallon ja päätyrajan välissä näkyi nurmea: jos päätyrajalta piirrettäisiin suora viiva kohti taivasta, se osuisi palloon.

Animaatio ei ole suora mallinnus Japanin maalipaikasta. Fifa ei ole julkaissut videoita tai valokuvia, joiden perusteella Japanin maali hyväksyttiin.

Animaatio: Aleksi Hyvönen

Alta voit vielä katsoa Japanin voittomaaliin johtaneen tilanteen kokonaan sekä Japani–Espanja-ottelun maalikoosteen.

Ao Tanakan voittomaali oli millipeliä.
Maalikooste: Japani–Espanja 2–1.

Se yksi huono puoliaika

Todellisuudessa Saksan putoamisen siemen kylvettiin jo avausottelussa, jonka se hävisi Japanille 1–2. Asiantuntija Kunnas toteaa, että Saksa pelasi MM-turnauksessa yhden huonon puoliajan ja se osui tuohon otteluun.

– Alkulohkoon jääminen on ehdottomasti kriisi, mutta jos katsoo Saksan pelillisiä esityksiä tulosten takana, en uskonut sen tapahtuvan.

Kunnas sanoo, että turnauksessa Saksa hallitsi palloa, tuotti maalipaikkoja ja joukkueen vastaprässi toimi hyvin. Saksa ei vain löytänyt maalintekijää.

Japania vastaan Saksalla oli 25 maalintekoyritystä, Espanjaa vastaan 10 ja Costa Ricaa vastaan 32. Yhteensä Saksalle kirjattiin siis 67 yritystä, joista 24 maalia kohti ja kuusi verkon perukoille.

Kunnaksen mukaan syy siihen oli, ettei joukkueella ollut selkeää ykköshyökkääjää. Turnauksen aikana kärjessä pelasivat Thomas Müller, Kai Havertz ja Niclas Füllkrug. Havertz teki kaksi maalia Costa Ricaa vastaan, Füllkrug maalin sekä Espanjan että Costa Rican verkkoon ja Müller jäi maaleitta.

Myös Saksan puolustamisessa oli haasteita. Se ei onnistunut omalla rangaistusalueellaan ja se reagoi nopeisiin tilanteenvaihdoksiin huonosti. Niistä Japani rokotti ja vei voiton.

Kunnas sanoo, että Japanin pelisuunnitelma oli täysin samanlainen Espanjaa vastaan.

– Molemmissa otteluissa Japani puolusti syvällä omalla kenttäpuoliskollaan ensimmäisen puoliajan. Se antoi vastustajan kontrolloida peliä täysin, mutta ei antanut älytöntä määrää hyviä maalipaikkoja. Tauoilla maalin tappiolla, ja sitten toisella puoliajalla se prässäsi ja käytti maalipaikat todella tehokkaasti.

Japanilla oli alkulohkossa 30 maalintekoyritystä, yhdeksän laukausta maalia kohti ja neljä tehtyä maalia.

Maalikooste: Costa Rica–Saksa 2–4.

Saksalta uupuu maailman parhaimmisto

Viimeksi, kun Saksa eteni alkulohkosta jatkoon, joukkue nosteli MM-pokaalia. Kokoonpanossa oli tuolloin maailman parhaimpia pelaajia omalla pelipaikallaan: Toni Kroos, Bastian Schweinsteiger, Mesut Özil, Philipp Lahm, Thomas Müller...

Nyt samanlaisen profiilin pelaajia joukkueesta ei ehkä löytynyt, vaikka Antonio Rüdiger ja Manuel Neuer erinomaisia ovatkin.

– Tämä joukkue oli täynnä huippupelaajia ja pelissä oli elementtejä, joilla päästä turnauksessa pitkällekin. Kokeneempien pelaajien osalta on mietittävä, pärjäävätkö he vielä arvoturnaustasolla tulevaisuudessa? Ja löytyykö ratkaiseville pelipaikoille riittävän laadukkaita pelaajia jatkossa?

Kunnas on myös valmis ostamaan spekulaatiot siitä, että Saksan joukkueesta uupuisivat johtavat pelaajat. Joukkuedynamiikkaa on kuitenkin mahdotonta arvioida sen ulkopuolelta.

– Sieltä voi löytyä sellaisia johtajia, joita sivustakatsojana ei osaa edes ajatella. Tätä asiaa silti varmasti mietitään Saksassa.

Kunnas uskoo, että Hansi Flick saa vielä jatkaa maajoukkueen päävalmentajana. Flick on henkilö, jonka Saksan jalkapalloliitto varta vasten halusi pestiin.

– Flick oli se hahmo, joka haluttiin rakentamaan uutta Saksaa viime kisojen jälkeen. En usko, että häntä näiden tulosten perusteella vaihdetaan.

Suosittelemme sinulle