Hyppää sisältöön

Uupumuksesta selvinneelle Ida Hulkolle tärkeintä on taas kisata: ”Koen, että olen jopa motivoituneempi kuin ennen”

Ida Hulkko pääsee uimaan arvokisoissa taas pitkän tauon jälkeen. Lyhyen radan MM-kisat käydään Australiassa joulukuun puolivälissä.

Ida Hulkon mukaan kaipuu altaaseen tuli, kun oli ottanut muutaman askeleen taaksepäin. Kuva: Jari Pussinen / Yle
STT Urheilu

Ida Hulkolla on edessään uintikauden ensimmäiset arvokisat. Lyhyen radan MM-kisat uidaan Melbournessa 13.–18.12.

– Sanotaan, että kunto on ihan hyvä. Viime viikonloppuna tosin iski perinteinen syysflunssa, mutta se on selätetty, joten ihan hyvillä mielin voi lähteä viimeistelemään kohti MM-kisoja, Hulkko kertoi ennen lähtöään torstai-iltana.

Ensimmäiset kisakokeilut tänä syksynä ovat olleet vielä käsijarru päällä uimista.

– Minulla ei ole ajallisia tavoitteita. Tärkeintä on taas kisata. Mieli on hyvin mukana, mutta sairastelukierre on hankaloittanut pitkien matkojen treenailua. Mutta uskon, että 50 metriä menee vanhoilla pohjilla, Hulkko sanoi.

Viime vuonna Hulkko ui 50 metrin rintauinnin EM-hopean pitkällä radalla ja sijan 12 Tokion olympialaisten rintauinnin sadalla metrillä. Tämän vuoden EM-kisoissa hän ei ollut puolustamassa mitaliaan, sillä henkinen ja fyysinen väsähtäminen pysäytti hänen vauhtinsa.

Viime kesäkuun lopun SM-kisojen jälkeen Hulkko jättäytyi useamman viikon kesälomalle.

– Lopetin treenikauden siihen, mutta samalla iski aika paha sairastelukierre. Söin kolme antibioottikuuria ja sain keuhkokuumeen, joten voi miettiä, miten paljon siinä pystyi lomailemaan. Niiden jälkeen sai lähteä uuteen kauteen puhtaalta pöydältä.

– Viime kausi opetti, että kukaan ei ole kone.

– Kuvittelin pitkään, että pystyn painamaan eteenpäin ja sivuuttamaan kehon viestit, mutta jossain vaiheessa raja tulee vastaan. Nyt osaan paremmin kuunnella kroppaani ja osaan olla armollinen itsellinen.

Hulkko oli kahtena viime vuonna mukana kansainvälisessä ISL-uintiliigassa. Sen myötä hänelle kertyi yli sata kilpailustarttia viime vuonna. Oliko se liikaa?

– Kyllä se oli ainakin sillä rajalla. Ainakaan enempää en olisi pystynyt uimaan. Tykkään kyllä kisata, kun on ne paikat.

Hulkko kertoo vaikeuksien kasvattaneen hänen motivaatiotaan kilpailla.

– Oli jotenkin niin vaikea myöntää, että täytyy ottaa muutama askel taaksepäin, mutta kun sen oli tehnyt, tuli iso kaipuu altaaseen ja kaipuu päästä taistelemaan. Se on tuonut lisää perspektiiviä.

Hulkko kertoo laajentaneensa elämänpiiriään ryhtymällä yrittäjäksi ja opiskelemalla Tampereen yliopistossa englantia.

– Uinti oli ollut kolmen vuoden ajan päähommani arjessa, ja se oli muodostanut tosi pitkälle identiteettini. Nyt tuli muitakin osa-alueita esiin, ja niiden myötä uinti tuntuu entistäkin arvokkaammalta. Vaikeudet toivat hyvääkin esiin.

Suosittelemme sinulle