Hyppää sisältöön

Ykkösaamun vieraana Pekka Haavisto – mitä haluat kysyä ulkoministeriltä?

Turkki suuttui Ruotsille Koraanin polton vuoksi ja veti tukensa Ruotsin Nato-jäsenyydeltä. Ulkoministeri Pekka Haaviston kommentti Ylen aamulle kysymykseen Nato-prosessin samatahtisuudesta säikäytti Ruotsissa.

Tarja Oinonen

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Äärioikeistolaispoliitikko Rasmus Paludan poltti lauantaina Koraanin mielenilmauksessa Turkin lähetystön edustalla Tukholmassa. Reaktio tuli Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanilta pian:

– Ne, jotka sallivat tällaisen jumalanpilkan suurlähetystömme edessä, eivät voi enää odottaa tukeamme Nato-jäsenyydelleen.

Ulkoministeri Pekka Haavisto, vihr. kommentoi tilannetta tiistaina Ylen aamussa. Haavistolta kysyttiin, onko Suomen edelleen järkevää edetä Natoon samaa tahtia Ruotsin kanssa.

Haavisto vastasi:

– Varmasti molempien maiden turvallisuutta ajatellen se on ehdottomasti ykkösvaihtoehto, mutta täytyy tietysti arvioida tilannetta. Onko tapahtunut jotain sellaista, joka pidemmällä aikavälillä estäisi Ruotsin hankkeen etenemistä. Nyt on liian aikaista sihen vielä ottaa kantaa.

Lausunto kohahdutti Suomessa, mutta erityisesti Ruotsissa, vaikka Haavisto vakuutti, ettei Suomen linja ole muuttunut.

Ruotsissa kolme ministeriä marssi kameran eteen tiistai-iltana, ja pääministeri Ulf Kristersson oli vakavana:

– Mikään kansallisen turvallisuuden kysymys ei ole tärkeämpi Ruotsille kuin se, että me Suomen kanssa pääsemme pian Naton jäseneksi. Mikään muu asia ei ole yhtä tärkeä turvallisuudellemme. Kehotan kaikkia näkemään tilanteen vakavuuden. Tämä on nyt tosi paikka ja pahinta mihin olemme joutuneet sitten toisen maailmansodan.

Presidentti Sauli Niinistö vieraili tiistaina Ukrainassa ja kehotti Nato-asiassa rauhallisuuteen sanoen, että nyt on syytä pitää katse pallossa ja varoa, ettei joudu itse palloksi. Niinistö arvioi, että tulosta ei saada ennen Turkin toukokuulle aikaistettuja vaaleja.

Sen sijaan taistelupanssarivaunujen vienti Ukrainaan etenee, kun Leopardien valmistajamaa Saksa ja myös Yhdysvallat ilmoittivat tankkien viennistä Ukrainaan. Järeiden taistelupanssareiden odotetaan vaikuttavan sodan kulkuun ja samalla kiihtyi pohdinta siitä, mitä aseita Ukraina tarvitsee ja pyytää seuraavaksi.

Ykkösaamun suorassa haastattelussa TV1:ssä ja Yle Radio 1:ssä on lauantaina kello 10.05 ulkoministeri Pekka Haavisto, vihr. Haastattelijana on Seija Vaaherkumpu.

Pekka Haavistolle voit lähettää kysymyksiä sähköpostitse osoitteella tv1.ykkosaamu@yle.fi tai oheisella lomakkeella.

Suosittelemme sinulle