Hyppää sisältöön

Ykkösaamun vieraana on Vesa Vihriälä – mitä haluat kysyä taloustieteen työelämäprofessorilta?

Lakkoja, koronnostoja, taantumaennusteita, muutosneuvotteluja ja moitteita hallituksen talouspolitiikalle. Siinä viikon talousuutisia. Eikä Venäjän hyökkäyssota osoita loppumisen merkkejä.

Tarja Oinonen

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Mutta on kuultu myönteistäkin. Pahin energiakriisi näyttäisi olevan taaksejäänyttä, ainakin jos katsoo sähkön hintakäyrää. Inflaatio (siirryt toiseen palveluun) on sekin laskussa ja vihreästä siirtymästä puhutaan toiveikkaasti.

Korkea inflaatio pitää kuitenkin korot korkeina, ja ne vaikeuttavat niin tavallisen asuntovelallisen kuin valtion taloudenpitoa. Palkkojen ostovoima on tullut ryminällä alas ja työntekijät vaativat lisää palkkaa lakkojen avulla.

Talouspolitiikan arviointineuvoston mukaan inflaatio ja energiakriisi ovat vaatineet hallitukselta tukitoimia, mutta osa niistä on ollut tehottomia ja väärin kohdennettuja. Tällaiseksi mainitaan ylimääräinen lapsilisä ja sähköveron lasku. Menojen kattamiseksi hallituksen olisi pitänyt säästää muualta, talousviisaat sanovat.

Akuuttien ongelmien lisäksi Suomen taloutta vaivaa väestön vanheneminen ja voimakkaasti kasvanut työvoimapula – siis kestävyysvaje, kun menot kasvavat ikääntymisen takia eikä työtä tekeviä ole riittävästi.

Arviointineuvosto vaatii tarttumaan toimeen. Edessä ovat sopeutustoimet, jos haluamme saada oikaisun aikaan. Vaalien alla puolueet tarjoavat tähän erilaisia reseptejä.

Ykkösaamun vieras, Helsingin yliopiston työelämäprofessori ja hallitukselle koronan jälkeiseen aikaan ohjeita antaneen selvitysryhmän vetäjä Vesa Vihriälä oli jo joulukuussa samoilla linjoilla talouspolitiikan arviointineuvoston kanssa.

Ykkösaamun suorassa haastattelussa TV1:ssä ja Yle Radio 1:ssä on lauantaina kello 10.05 työelämäprofessori Vesa Vihriälä. Haastattelijana on Seija Vaaherkumpu.

Vesa Vihriälälle voit lähettää kysymyksiä sähköpostitse osoitteella tv1.ykkosaamu@yle.fi tai oheisella lomakkeella.

Suosittelemme sinulle