Hyppää sisältöön

Ykkösaamun vieras on Kaisa Hietala – mitä haluat kysyä jättiyritysten hallitusammattilaiselta?

Suomalainen Kaisa Hietala aloittaa kansainvälisen kaivosjätti Rio Tinton hallituksessa maaliskuussa. Ennestään hän on jo ExxonMobil-öljy-yhtiön hallituksen jäsen.

Tarja Oinonen

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Miten vastuullisuus ja voitontavoittelu sopivat yhteen maailman suurimmissa yrityksissä? Hallitusammatilainen Kaisa Hietalan mielestä sijoittajat vaativat entistä enemmän ilmastoasioiden ja hyvän bisneksen yhdistelmää. Hietala sanoo, että luonnon pakottama muutos elinkeinoelämälle kiinnostaa häntä erityisesti.

Nestettä ja kansainvälistä öljyalaa analysoiva Inderesin Petri Gostowski arvioi, että juuri biopolttoaineden liiketoimintajohtaja Hietala oli se, joka puhui Nesteen hallituksen lähtemään ajoissa uusiutuvien polttoaineiden tielle. Nyt Hietala ajaa suurten kansainvälisten yritysten uudistamista niiden hallituksissa.

Hietala aloittaa huonosta maineesta kärsineessä kaivosyhtiö Rio Tinto (siirryt toiseen palveluun)ssa maaliskuussa. Yhtiö joutui vaihtamaan johtoaan sen jälkeen kun se tuhosi Australiassa alkuperäisväestön pyhän paikan pari vuotta sitten (siirryt toiseen palveluun). Yhtiöllä on 35 maassa 49 000 työntekijää.

Kaivosjätti tunnetaan Suomessakin. Viime vuonna Rio Tinto luopui suunnitelmistaan etsiä malmia Rautalammilla. Erittäin ajankohtaiseksi kaivosalan tekee vihreä siirtymä, joka on tuonut tarvetta uudenlaisille maametalleille. Niitä löytyy mm. Suomen ja Ruotsin maaperästä.

Öljy-yhtiöt puolestaan ovat tehneet energiakriisin oloissa viime vuonna ennätystuloksia, kun sota nosti öljyn hintaa. Suuryhtiöillä on Hietalan mielestä hyvät edellytykset muutokseen energiamurroksessa, koska niillä on pääomia ja osaamista.

Ykkösaamun suorassa haastattelussa TV1:ssä ja Yle Radio 1:ssä on lauantaina kello 10.05 hallitusammattilainen Kaisa Hietala. Haastattelijana on Marjo Näkki.

Kaisa Hietalalle voit lähettää kysymyksiä sähköpostitse osoitteella tv1.ykkosaamu@yle.fi tai oheisella lomakkeella.

Suosittelemme sinulle