Hyppää sisältöön

Ykkösaamun vieraana Markku Jokisipilä – mitä haluat kysyä Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajalta?

Kolmen suuren puolueen tasainen kärkikamppailu on jälleen vaalien jännitysnäytelmä. Edellisvaaleihin verrattuna kolme suurta näyttäisivät keräävän viime vaaleja suuremman potin.

Tarja Oinonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Vuonna 2019 vaalien voittajat olivat SDP, Perussuomalaiset ja kokoomus, kukin reilulla 17 prosentilla. Nyt ne näyttäisivät kyselyjen mukaan saavan kukin noin 19 prosenttia äänistä, hieman yli tai alle. Ylen torstaina julkaistun kannatuskyselyn mukaan järjestys olisi kokoomus, Perussuomalaiset, SDP. Prosentin kymmenesosien sijaan saavutetut paikkamäärät ratkaisevat.

Tasaisuuden vuoksi on puhuttu paljon taktisesta äänestämisestä, pääministerivaalista ja myös blokkipolitiikasta. Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilän mielestä hallituspohja edellä äänestäminen on ok, mutta kampanjointiin se on tuonut uuden piirteen.

– Lähipuolueiden äänestäjille suunnataan viestiä, että tällä kertaa ei kannata ominta vaihtoehtoa äänestää, koska pääministerikamppailu käydään toisaalla, Jokisipilä sanoi A-Studiossa.

Vaalikeskusteluja ovat hallinneet talouskehitys, inflaatio, velka ja leikkaustarpeet. Taloutta ovat myös työperäinen maahanmuutto ja vihreä siirtymä. Hallitusneuvotteluissa puolueet joutuvat joustamaan kannoistaan, koska enemmistöhallitukseen tarvitaan useampi puolue.

Äänestäminen ennen vaalipäivää on lisännyt suosiotaan. Ennakkoäänestysprosentti oli nyt ennätyksellinen 39,8 prosenttia. Vilkkaimmilla paikoilla saattoi joutua jonottamaan jopa pari tuntia, iltakymmeneen.

Ykkösaamun suorassa haastattelussa TV1:ssä ja Yle Radio 1:ssä on lauantaina kello 10.05-11.00 Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä. Häntä haastattelee Seija Vaaherkumpu.

Markku Jokisipilälle voit lähettää kysymyksiä sähköpostitse osoitteella tv1.ykkosaamu@yle.fi tai oheisella lomakkeella.

Suosittelemme sinulle