Hyppää sisältöön

Venäläismiehen passista löytyi 16 väärää leimaa – jäi kiinni Lappeenrannassa ja sai lähtökäskyn Venäjälle

Venäläismies oli väärennettyjen leimojen turvin oleskellut liian pitkään Schengen-alueella. Viisumin oli myöntänyt Ranska.

Rikosepäily paljastui Nuijamaan rajanylityspaikalla 30. marraskuuta. Arkistokuva. Kuva: Mikko Savolainen / Yle
Ilona Pesu

Venäläismies on jäänyt kiinni laittomasta oleskelusta Schengen-alueella, tiedottaa Kaakkois-Suomen rajavartiosto.

Rikosepäily paljastui viime keskiviikkona Nuijamaan rajanylityspaikalla Lappeenrannassa, kun mies oli lähdössä Suomesta Venäjälle pikkubussin kyydissä.

Hänellä oli passissaan Ranskan myöntämä Schengen-viisumi, jolla sai viettää Schengen-alueella enintään kolme kuukautta puolen vuoden aikana.

Rajavartijat löysivät viisumista 16 väärää leimaa, joiden mukaan mies olisi poistunut välillä Schengen-alueelta ja palannut sen jälkeen takaisin.

Todellisuudessa mies oli oleskellut alueella 38 vuorokautta pidempään kuin hänellä oli oikeus.

Mies myönsi esitutkinnassa, että oli hankkinut väärät leimat voidakseen oleskella Euroopassa pidempään. Rajavartiosto kertoo, että mies ei halunnut vallitsevan tilanteen vuoksi olla Venäjällä. Hän oli oleskellut Italiassa.

Mies on haastettu väärennyksestä ja ulkomaalaisrikkomuksesta käräjäoikeuteen. Hänet passitettiin rajalta Venäjälle ja määrättiin kahden vuoden maahantulokieltoon Schengen-alueelle.

Schengen-alueeseen kuuluvat kaikki EU-maat lukuun ottamatta Irlantia, Bulgariaa, Kyprosta, Kroatiaa ja Romaniaa. EU:n ulkopuolisista maista Schengen-alueeseen kuuluvat Norja, Islanti, Sveitsi ja Liechtenstein. Schengen-alueella olevalla on vapaa liikkuminen valtioiden välillä.

Seuranta muuttumassa

Rajavartiolaitoksella ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon Suomessa ja muualla Schengen-alueella oleskelee kolmansien maiden kansalaisia yliajalla. Yle kertoi asiasta tämän viikon tiistaina.

Oleskeluaikoja lasketaan tällä hetkellä passileimoista, mutta leimoja väärennetään. Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla paljastuneiden väärennettyjen passileimojen ja oleskelukorttien väärennösten määrä on moninkertaistunut tänä syksynä.

– Henkilö on saattanut tulla Vaalimaalta yli Suomeen, hankkinut väärennetyn lähtöleiman vaikkapa Madridista, ja samoin väärän tuloleiman. Ja sitten hän yrittää lähteä maasta Vaalimaalta, Kaakkois-Suomen rajavartioston tutkinnanjohtaja Mika Vilkko kertoi.

Kaakkois-Suomen rajavartiossa oli tuolloin tutkittavana pelkästään 88 oleskelulupakorttiin liittyvää väärennöstä. Kaikkiaan leimaväärennöksiä on havaittu tänä vuonna lähes 350, moninkertaisesti aiempiin vuosiin verrattuna.

Euroopan unioni ottaa ensi vuonna käyttöön Euroopan rajanylitystietojärjestelmän EES:n, joka tekee laittoman oleskelun entistä vaikeammaksi.

Rajavartiolaitoksen kansainvälisen yksikön päällikkö Matti Pitkäniitty sanoo, että järjestelmä voi muuttaa dramaattisesti käsitystä EU:n laittomasta maahantulosta. Voit kuunnella Pitkäniityn haastattelun alta. Audio on julkaistu alun perin 28. marraskuuta 2022.

Uutista täydennetty 2.12. klo 10.03 lisäämällä väliotsikon jälkeinen osuus ja audio.

Lue myös: Suuri joukko venäläisiä piileskelee kutsunnoilta Suomessa

Suosittelemme sinulle