Hyppää sisältöön

Maantiet saattavat mennä talvella paikoin pimeiksi, valaistuksen sammuttamiseen varaudutaan sähköpulan välttämiseksi

Jos sähköpula uhkaa, valoja sammutetaan aamuisin noin kello 7–9 ja alkuillasta noin kello 16–19. Liikenneturvallisuuden kannalta kriittisimmissä kohteissa mahdollisia sähkökatkoksia ei toteuteta.

Olosuhteet maanteillä saattavat olla talvella tavallistakin pimeämmät. Kuva: Malin Valtonen / Yle
Tuukka Lukinmaa

Väylävirasto varautuu siihen, että talven aikana voidaan joutua tilapäisesti sammuttamaan osa maanteiden valaistuksesta sähköpulan estämiseksi.

Tavoitteena on välttää pakotetut sähkökatkot tilanteissa, joissa sähkön tuotanto ei riitä vastaamaan kysyntää. Mahdollisten sammutusten vaikutukset liikenneturvallisuuteen pyritään Väyläviraston mukaan minimoimaan.

Väylävirasto vastaa yhdessä alueellisten ely-keskusten kanssa noin 78 000 kilometristä maanteitä, joista noin 12 000 kilometriä on valaistu yhteensä 260 000 valaisimella.

Maanteiden valaistusta sammutetaan normaalitilanteessakin öisin vähäliikenteisillä teillä, eli tekninen valmius sammutuksiin on olemassa.

Tulevaa talvea varten on myös tehty lisävalmisteluja, jotta valoja voidaan tarvittaessa sammuttaa etänä tiettyjen valaistusryhmien ja tieosuuksien mukaan.

Jos sähköpula uhkaa, valoja sammutetaan aamuisin noin kello 7–9 ja alkuillasta noin kello 16–19 eli sähkön kulutushuippujen mukaisesti.

Esimerkiksi koulujen lähistöllä aamusammutuksia pyrittäisiin välttämään, mutta iltasammutuksia voitaisiin tehdä.

Oma näkyvyys on syytä varmistaa

Keski-Suomessa ely-keskus kehottaa jo varautumaan siihen, että maanteiden valot ovat talvella ajoittain ja osittain pimeinä.

– Vallitsevassa tilanteessa on tärkeää, että pakotetuilta kiertäviltä sähkökatkoilta vältyttäisiin. Tienpitäjänä haluamme olla mukana näissä talkoissa varautumalla sammuttaman valaistusta hallitusti, toteaa ylijohtaja Jukka Lehtinen Keski-Suomen ely-keskuksen tiedotteessa.

Liikenneturvallisuuden kannalta kriittisimmissä kohteissa mahdollisia sähkökatkoksia ei Keski-Suomessa toteuteta. Esimerkiksi koulujen, päiväkotien, vilkkaiden risteysalueiden ja muiden vastaavien liikenneturvallisuuden kannalta kriittisten kohtien maantievalaistusta ei katkaista.

– Mitään summamutikassa tehtäviä päätöksiä nämä eivät ole, vaan hyvin tarkkaan harkittuja, painottaa ely-keskuksen projektipäällikkö Kaj Tamppinen.

Ely-keskuksesta korostetaan, että tielläliikkujien on tänä talvena erityisen tärkeää varmistaa oma näkyvyytensä.

Heijastimien ja pyörien etu- ja takavalojen käyttöön on syytä kiinnittää erityistä huomiota, ja autolla ajoon lähdettäessä on pidettävä huolta siitä, että ajovalot ovat puhtaat ja myös takavalot ovat päällä.

2.12. klo 10.50: Juttua täydennetty Väyläviraston tiedoilla.

Suosittelemme sinulle