Hyppää sisältöön

Kärkkäinen on saamassa tontin logistiikkakeskukselle Lahdessa – uusia työpaikkoja syntyy vähintään 200

Sopimuksen ansiosta tavarataloketju Kärkkäisen on mahdollista suunnitella yritysalueelle jopa 100 000 neliömetrin logistiikkahalli.

Kärkkäisen tavaratalo Lahden Renkomäessä tammikuussa 2021. Kuva: Petri Niemi/Yle

Kärkkäinen Oy:n logistiikkakeskus on sittenkin tulossa Pippo-Kujalan yritysalueelle Lahdessa.

Lahden kaupungin tiedotteen mukaan osapuolet ovat tehneet sopimuksen, jonka perusteella yritykselle pyritään asemakaavoittamaan tontti Pippo-Kujalan alueelta, ja yritysalueen laajeneminen Lahdessa jatkuu.

Kärkkäinen Oy ja Lahden kaupunki keskustelivat logistiikkakeskuksen sijoittamisesta Pippo-Kujalan alueelle joulukuussa 2020, jolloin Lahden kaupungin kaupungingeodeetti lupasi Kärkkäinen Oy:lle Kujalasta tontin. Tontin lopullinen laajuus ja esirakentaminen täsmentyivät osapuolten välisissä keskusteluissa vuoden 2021 aikana.

Sittemmin Lahden kaupunki päätti varata kyseisen tontin Fazer Makeiset Oy:lle toukokuussa 2022. Tästä aiheutui Kärkkäinen Oy:lle taloudellisia menetyksiä ja osapuolten välille syntyi asiasta kiista.

Osapuolet ovat käyneet kesästä lukien sovintoneuvotteluja asian ratkaisemiseksi ja ovat nyt saavuttaneet ratkaisun sekä tehneet asiassa sopimuksen, tiedotteessa kerrotaan.

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen on tyytyväinen lopputulokseen.

– Useita kertoja tavattiin ja keskusteltiin ja pääfokus oli, että Kärkkäisen tarpeet pystytään toteuttamaan ja hakemaan ratkaisua. Minusta oli hienoa, että lopulta päästiin siihen tulokseen, että asiat saatiin ratkaistua ja heidän tarpeensa pystytään nyt toteuttamaan.

Sopimus Fazerin kanssa toisesta tontista on edelleen voimassa, ja yhtiö aikoo tehdä investointipäätöksen Lahteen sijoittuvasta uudesta tehtaasta alkuvuodesta 2023.

Logistiikkakeskuksesta töitä sadoille

Sopimuksen ansiosta Kärkkäisellä on mahdollisuus suunnitella Pippo-Kujalan yritysalueelle yrityksen valtakunnallisesti palveleva logistiikkakeskus. Logistiikkakeskus tulee olemaan noin 80 000–100 000 kerrosneliömetrin suuruinen ja se työllistää vähintään 200 ihmistä.

Kärkkäinen tekee investointipäätöksen rakentamisesta, kun asemakaavoitus ja tontin esirakentaminen ovat valmistuneet. Kaupunki sitoutuu esirakentamaan tontin ennen sen luovuttamista.

– Ennen kuin päästään päätöksiä tekemään, pitää olla edellytykset valmiina. Se ottaa oman aikansa, että nämä edellä mainitut toimenpiteet on saatu tehtyä. Mutta kun on sopimus tehty, niin sen takana ollaan, sanoo Kärkkäisen talous- ja hallintojohtaja Riku Ilvesluoto.

Kaupunginjohtaja Timonen arvioi, että tontin tasaamiseen kuluu miljoonia euroja.

– Se on erittäin suuri investointi ja tontti on poikkeuksellisen suuri, niin kyllä se esirakentaminen varmaan useita miljoonia maksaa, niin kuin kaikilla Pippo-Kujalan isoilla tonteilla.

Lahdessa on laskettu, että Pippo-Kujalan alueesta tulee yli 3 000 työpaikan alue.

– Alueella on nyt vetovoimaa, Pippo-Kujalassa kysyntä alkaa ylittää jo tarjonnan. Meidän täytyy tehdä kovasti töitä, että saamme enemmän tontteja kaavoitettuja ja esirakennettua kuntoon.

Lahti rakentaa Pippo-Kujalaan nelostien varteen uutta yritysaluetta. Kuva: Petri Niemi / Yle

Lisäksi Kärkkäisen tavaratalolle Lahden Renkomäessä luodaan laajentamisedellytykset. Yhtiö kertoi vuonna 2021 kaavailevansa laajennusta, jonne tulisi muun muassa verkkokaupan varastotilaa.

Talous- ja hallintojohtaja Ilvesluodon mukaan myös Renkomäen suunnitelmat ovat vielä alkutekijöissään, mutta jos Kärkkäisen laajennusaikeet toteutuvat, myös Renkomäkeen tulee huomattava määrä uusia työpaikkoja.

Juttua on täydennetty 5.12.2022: Lisätty tieto Fazerin sopimuksen voimassa olemisesta.

Suosittelemme sinulle