Hyppää sisältöön

Oikeusministeriö päässee tutkimaan Trumpilta Mar-a-Lagossa takavarikoituja asiakirjoja

Valitustuomioistuin kumosi entisen presidentin yritykset estää oikeusministeriön pääsy kohuttuihin asiakirjoihin.

Donald Trump Floridan kartanossaan marraskuun 8. päivänä 2022. Kuva: Joe Raedle / Getty Images

Valitustuomioistuin on kumonnut Trumpin pyrkimyksen estää oikeusministeriötä tutkimasta häneltä takavarikoituja asiakirjoja.

Tuomioistuin kumosi aiemman päätöksen, jolla määrättiin ulkopuolinen erityinen selvitysmies tutkimaan Trumpin Mar-a-Lagon kartanosta elokuussa takavarikoituja asiakirjoja, joista osa oli salaiseksi määriteltyjä.

Aiempi päätös määräsi erityisen selvitysmiehen käymään läpi tuhansia asiakirjoja, sen sijaan että oikeusministeriö olisi nopeasti päässyt tutkimaan niitä.

Valitustuomioistuimen mukaan tuomarilla ei ollut valtuuksia rajoittaa oikeusministeriön oikeutta tutkia papereita.

Kolmijäsenisen valitustuomioistuimen päätös oli yksimielinen. Päätöksen tekijät ovat republikaaneja, kaksi heistä Trumpin itsensä valitsemia.

Päätos tulee voimaan viikon kuluessa, ellei sitä uudelleen viivytetä.

Trumpin pitää kiinni kannasta, että takavarikko oli laiton

Yhdysvaltojen oikeusministeriö tutkii rikkoiko Trump lakia, kun hän vei mukanaan suuren määrän asiakirjoja presidenttikautensa päätyttyä tammikuussa 2021.

Ministeriö tutkii onko oikeusviranomaisten toimintaa estetty, onko virallisia papereita käsitelty rangaistavalla tavalla ja onko Trump rikkonut vakoilulakia.

Asiasta nousi suuri kohu, kun liittovaltion poliisi FBI teki Trumpin Floridassa sijaitsevaan Mar-a-Lago kartanoon näyttävän kotietsinnän elokuussa.

Lain mukaan kaikki presidentin tuottamat asiakirjat tulee luovuttaa Yhdysvaltain kansallisarkistolle.

Trumpin edustaja sanoi valitustuomioistuimen päätöksen jälkeen, että tuorein päätös ei ota kantaa Mar-a-Lagoon tehdyn ratsian ”sopimattomuuteen”, ja että Trump aikoo jatkaa taisteluaan oikeusministeriötä vastaan.

Viranomaiset eivät ole kertoneet mitä Trumpin hallussa olleiden salaisten asiakirjojen uskotaan sisältävät. Yhdysvaltalaismedioiden mukaan FBO etsii ainakin ydinaseisiin liittyviä asiakirjoja.

Lähteet: STT, AP, AFP

Suosittelemme sinulle