Hyppää sisältöön

Taidemuseo jalkautuu remontin ajaksi ympäri Poria

Tulipalo ja sen sammuttaminen vaurioitti Porin taidemuseon tiloja ja kokoelmia kesällä 2021. Ensi vuonna alkava remontti jalkauttaa toiminnan eri puolille kaupunkia.

Porin taidemuseo tulipalon jälkeisenä aamuna
Tulipalo vaurioitti Porin taidemuseota heinäkuussa 2021. Kuva: Jere Sanaksenaho / Yle
Soila Ojanen

Puolitoista vuotta sitten ollut tulipalo aiheutti remonttitarpeen Porin taidemuseossa, joka on muutettu museokäyttöön yli 40 vuotta sitten. Rakennus valmistui alun perin 1860 pakkahuoneeksi.

Pakollisen remontin ohessa hoidetaan nyt muutakin korjausvelkaa.

– Museon vesikaton ja kattoikkunoiden saneeraus oli suunniteltu jo aikaisemmin ensi vuoteen. Nyt remonttiin kuuluu paljon muutakin kuin tulipalovaurioiden korjaamista, kertoo museonjohtaja Anni Venäläinen Porin taidemuseosta.

Korjauslistalla on muun muassa toimistotilojen muuttaminen esteettömiksi.

Neljä nykytaiteilijaa tekee teoksen

Porin kaupungin tilajohtamisen esimies Jouni Salosen mukaan alkuvuonna tehdään vielä remontin suunnittelua ja urakkalaskentaa. Käytännön työt alkavat keväällä.

Remonttibudjetti vuosille 2023–2024 on neljä miljoonaa euroa.

– Vaikka kyseessä on kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus, on sen remontointi meille normaali kohde. Toki sisäilman pitää olla erityisen hallittua taideteosten takia, Salonen kertoo.

Taidemuseon toiminta ei katkea, vaikka rakennus on remontissa, vaan se muuttaa muotoaan.

Osa museon työntekijöistä työskentelee jo nyt väistötiloissa Porin entisen kauppaoppilaitoksen tiloissa.

Taidemuseo on kutsunut neljä suomalaista nykytaiteilijaa projektiin, jossa he käyttävät yhteistyökumppanin eli Satakunnan museon kulttuurihistoriallista kokoelmaa. Uusi teos tulee esille Satakunnan museoon.

– Myös Kirjurinluotoon on tulossa paviljonki, jota suunnittelemme yhden taiteilijan kanssa. Kaavailemme muutakin toimintaa, joka ei vaadi taidemuseon tiloissa olemista, Venäläinen kertoo.

Georgialaisen Vajiko Chachkhianin The New Year -näyttely on esillä 8. tammikuuta asti. Vuodenvaihteen jälkeen näyttelyn viimeiselle viikolle on vapaa pääsy.

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta

Suosittelemme sinulle