Hyppää sisältöön

Ulosottolaitos peruu Polar Aviationin lentokoneiden takavarikoinnin

Suomalaisen lentoyhtiön mukaan takavarikointipäätös oli alusta asti virheellinen. Ulosottolaitos ei kerro syitä päätöksen kumoamiselle.

Kuvassa on yksi Polar Aviationin operoima lentokone, jonka ulosottovirasto takavarikoi marraskuussa. Sittemmin takavarikointipäätös on kumottu. Kuva on otettu Helsinki-Vantaan lentokentällä lokakuussa 2021. Kuva: Harri Koskinen
Minna Knus-Galán,
Jyri Hänninen

Yle uutisoi kaksi viikkoa sitten kolmen yksityislentokoneen takavarikosta. Takavarikon perusteena oli epäily siitä, että suomalaisen Polar Aviationin operoimat koneet ovat pakotelistalla olevien tahojen omistuksessa tai käytössä.

Ulosottolaitos teki viime viikolla uuden päätöksen, jossa takavarikko raukesi. Syytä takavarikon kumoamiseen ei julkisessa päätöksessä avata. Ulosottolaitos vastasi MOT:lle, ettei se salassapitovelvollisuuden vuoksi kommentoi yksittäistä ulosottoasiaa.

Ulosottolaitos ei julkisissa päätöksissään kerro, miksi viranomainen epäili lentokoneiden olevan pakotelistalla olevien tahojen käytössä.

Polar Aviation kiistää, että lentokoneet liittyisivät pakotteiden kohteena oleviin henkilöihin.

MOT-toimitus uutisoi huhtikuussa 2022, että kyseiset lentokoneet olivat venäläisomistuksessa. MOT:n selvitysten mukaan koneet omistaa venäläinen liikemies Sergei Grištšenko. Hän on tehnyt pitkän uran Venäjän valtion omistamassa Gazprombankissa. Venäläispankki on myös lentokoneiden aikaisempi omistaja. Grištšenko ei ole EU-pakotteiden kohteena.

Polar Aviation kiistää, että koneet olisivat venäläisomistuksessa, mutta ei kerro, kuka ne omistaa.

Suosittelemme sinulle