Hyppää sisältöön

Playstation 5:n kysyntä on niin kovaa, että siitä pyydetään netissä ylihintaa – Ville Nikulainen, 27, sai laitteen kaupasta pienellä kikkailulla

Saatavuusongelmat piinaavat Playstation 5:sta vielä kaksi vuotta konsolin julkaisun jälkeen, eikä muutosta ole luvassa.

Ville Nikulainen, 27, onnistui hankkimaan Playstation 5 -konsolin käyttämällä apuna varastosaldoja tarkkailevaa nettisivua ja nopeutta. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Ville Nikulainen, 27, sai vapaapäivän aamuna sähköpostin. Viestissä kerrottiin, että Jyväskylän Giganttiin oli saapunut erä haluttuja pelikonsoleita.

Nikulainen oli tilannut saatavuusilmoituksen sivustolta (siirryt toiseen palveluun), joka seuraa koneellisesti kauppojen varastosaldoja. Vinkkejä kauppoihin tulleista eristä jaetaan myös esimerkiksi Facebookissa ja Jodelissa.

Nikulainen meni heti ilmoituksen saatuaan Gigantin verkkokauppaan ja näki myymäläsaldoa olevan. Pian nettisivu meni kuitenkin jumiin.

Nikulainen ajoi liikkeeseen, mutta näki siellä tyhjänä ammottavat hyllyt.

Hänen onnekseen konsoleita sai kysymällä. Myyjä toi laitteen takahuoneesta, ja Nikulainen saattoi palata kotiin Playstation 5:n omistajana.

Playstation 5 tuli markkinoille kaksi vuotta sitten, ja sen tuotanto on sakannut alusta asti. Ongelmien syynä on koko elektroniikka-alaa haittaava komponenttipula.

Tällä hetkellä saldo näyttää olevan nollassa ainakin Gigantissa, Powerissa, Verkkokaupassa, Telialla, Prismassa, DNA:lla ja Elisalla.

Jälleenmyyjät kertovat, että maahantuojalta tulee vain pieniä eriä satunnaisesti, eikä saatavuutta voi ennakoida. Kysyntä ylittää jatkuvasti tarjonnan.

Esimerkiksi Verkkokauppa.comista kerrotaan, että Playstation 5:sta on tänä vuonna tulossa myyntiin enää muutamia satoja. Muut jälleenmyyjät eivät uskalla arvioida määriä.

– Osa kuluttajista jää valitettavasti ilman uutta konsolia, Powerin myyntipäällikkö Ville Laakso sanoo.

Ville Nikulainen kertoo videolla, miten sai hankittua Playstation 5:n.

Telian laiteliiketoiminnan johtaja Markku Saranpää kertoo, että konsolit menevät yhtiön liittymäasiakkaille.

Playstationin Pohjoismaiden johtaja Suman Rath kertoo, ettei loppuvuoden tarjonta tyydytä kysyntää.

– Yksi erä on tulossa joulun alla. Yritetään saada se liikkeisiin jouluksi tai joulun jälkeen.

Jälleenmyyjät toivovat, että saatavuustilanne paranisi ensi vuonna, mutta varmuutta asiasta ei ole. Maahantuoja ei kommentoi tulevaisuuden näkymiä.

Haastattelun antoivat Verkkokauppa.comin viestintäpäällikkö Lauri Kutila, DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko, SOK:n myyntipäällikkö Marko Väänänen ja K-Citymarketin valikoimapäällikkö Mikko Saajakari.

Oletko yrittänyt ostaa Pleikka vitosta? Voit keskustella aiheesta 3.12. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle