Hyppää sisältöön

”Tampere-efektin” toivotaan houkuttelevan Rovaniemelle uusia matkailijoita – nämä ovat kaupungin neljä suurinta uutta hotellihanketta

Rovaniemen isot hotellihankkeet on kaivettu jäistä matkailun elpyessä. Uutena mukana on Napapiirille rakentuva kylpylähotelli. Keskustaan suunnitellaan myös tornihotellia.

Havainnekuva Rovaniemen Pekankadulle suunnitellusta tornihotellista, johon tulisi yhdeksän kerrosta. Toiseen keskustaan kaavailtuun korkeaan hotelliin tulisi peräti 18 kerrosta. Kuva: Puroplan & Jaakko Puro Oy
Anni Tolppi

Lapin joulumatkailu rikkoo tänä vuonna ennätyksiä ja se lisää uskoa tulevaisuuteen vaikeiden vuosien jälkeen. Rovaniemellä useampi iso hotellihanke on nytkähtänyt eteenpäin.

Esittelemme tässä jutussa neljä hotellisuunnitelmaa, jotka ovat jo pitkällä kaavaprosessissa ja voivat toteutua lähivuosina.

Täysin mutkatonta uusien hotellien rakentuminen ei tosin ole.

Esimerkiksi keskustaan suunniteltujen tornihotellien kohdalla on käyty keskustelua siitä, sopivatko korkeat rakennukset ylipäätään Rovaniemen keskustaan. Kaupungin arkkitehti toivoisi keskustaan betonin sijaan lisää puita.

Syväsenvaaran kylpylähotelli nojaa hyvinvointitrendiin

Napapiirin tuntumassa, Syväsenvaarassa sijaitsee moneen kertaan palkittu Arctic treehouse-hotelli, jonka majoitustilat ovat pesämäisiä majoja. Nyt hotellin viereen suunnitellaan 12 miljoonan euron kylpylähotellia. Alueella sijaitsee myös joulupukin kotiluola Santapark.

Kaava mahdollistaa hotellin rakentamisen, mutta rakennuslupaa ei ole vielä haettu. Alustavan aikataulun mukaan rakentaminen voisi toteutua vuonna 2024.

Alueelle on tehty jo tekojärvi, jonka rannalle uusi hotelli sijoittuisi. Tarkoituksena on rakentaa 33 yksittäistä 30–50 neliön majoitustilaa, hotellinjohtaja Kenneth Tuomi Arctic treehouse -hotellista kertoo.

Tuomen mukaan tulossa on korkealaatuinen kokonaisuus, jossa olisi erikseen päärakennus. Sieltä löytyisi ravintola, kylpylä ja erilaisia hyvinvointipalveluja.

Kylpylähotellin yhtenä tavoitteena on houkutella asiakkaita Rovaniemelle myös lumettomana aikana, jolloin matkailu on hiljaisempaa.

Tuomi uskoo, että investoiminen palveluihin, jotka auttavat matkailijaa satsaamaan omaan hyvinvointiinsa, on kannattavaa bisnestä.

– Sitä tukee myös moni kansainvälinen tutkimus, joiden mukaan ihmiset tulevaisuudessa arvostavat omaa henkilökohtaista aikaa ja hyvinvointia. Siihen liittyvät palvelut kiinnostavat.

Arinan tornihotelli ydinkeskustassa hakee Tampere-efektiä

Arina suunnittelee kaupungin ydinkeskustaan, Lordin aukion kulmaukseen 18-kerroksista liikerakennusta.

Rakennuksen yläosassa olisi sky bar ja näköalahuoneistoja revontulien ihasteluun.

Suunnitteilla on myös saunamaailma. Huoneita olisi reilut 200.

S-ryhmän tornihotelli Tampereella on ollut matkailun vetonaula ja saman toivotaan toteutuvan Rovaniemellä.

Tällä hetkellä neuvottelut kaupungin kanssa jatkuvat ja tavoitteena on edistää kaava-asiaa.

Osuuskauppa Arinan talousjohtaja Anu Junnikkala-Alho sanoo, että nyt ollaan hyvässä vauhdissa.

– Tavoitteena olisi päästä purkamaan vuoden 2024 keväällä ja sen jälkeen päästään rakentamaan. Kaavoituksessa ollaan luonnosvaiheessa ja asemakaavaluonnokset ovat ehkä valmiina kommentoitavaksi tammikuussa.

Tornihotellin kustannusarvio on 50–70 miljoonaa euroa.

Paraatipaikalle jokirantaan valtava hotelli- ja asuinkerrostalojen kokonaisuus

Valionrannan kokonaisuuden kustannusarvio on yli satamiljoonaa euroa. Kuva: Aihio Arkkitehdit

Lapland Hotels suunnittelee Valionrantana tunnetulle alueelle isoa kongressihotellia ja kylpylää sekä kolmea asuinkerrostaloa. Valionranta sijaitsee Rovaniemen keskustaa vastapäätä Kemijoen rannassa.

Kaarevaan muotoon rakennettavassa hotellissa olisi 200–300 huonetta. Tarjolla on myös palveluja, kertoo Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta.

– Spa-palvelut kuuluvat suunnitelmiin ja omat tilat safaritoimintaa varten.

Kokonaisuuden rakentaminen vie vuosia.

– Suunnittelu vie aikaa ja tarkempi työstäminen alkaa, kun kaava on lainvoimainen, kertoo Vuorentausta.

Kaupunginhallituksen seuraavassa kokouksessa on tarkoitus käsitellä hotellin rakentamisen mahdollistavaa asemakaavamuutosta ja maanvuokrasopimusta.

Kansainvälisen tason luksusta 9-kerroksiseen hotelliin

Ydinkeskustaan on suunnitteilla toinenkin korkea hotelli, jonka toteutuminen on lähivuosina.

Hotelliyrittäjä Mikael Gröhn kaavailee Pekankadulle, nykyisen City-hotellin viereen korkeatasoista hotellia, jossa olisi yhdeksän kerrosta.

– Meillä oli rahoitus jo vuonna 2019, mutta koronan takia se siirtyi. Nyt käydään rahoitusneuvotteluja, ja näillä näkymin projekti alkaisi jo ensi vuonna ellei maailmalla tapahtu mitään ihmeellistä.

Hotellista tulee 4–5 tähden kohde.

Gröhnin mukaan tavoitteena on rakentaa yksi Pohjoismaiden parhaista hotelleista.

”Kaupunkikuva muuttuu, asukkaiden mukavuudesta pitää huolehtia”

Kaupungin arkkitehti Sipi Hintsanen näkee tornihotelleissa kysymyksiä viihtyvyyden kannalta. Korkea rakennus muuttaa kaupunkikuvaa.

Hintsanen muistuttaa, että asukkaiden kannalta oleellista on se, millainen tunne tulee, kun liikkuu keskustassa.

– Ajatellaan kevättä. Aurinko paistaa, ihmiset hakeutuvat terasseille ja penkeille istumaan. Osuuko siihen varjo? Muun muassa näitä pitää miettiä.

Hintsanen toivoo keskustan kehittämistä muutenkin kuin liiketalouden ehdoilla.

Kaupunginarkkitehti haluaisi Rovaniemen keskustaan viheralueita.

– Pitää saada puita ja vihermassaa. Sitä edellyttävät jo EU-tasoiset sitoumukset luontaisesta hulevesien hallinnasta ja lämpösaarekeilmiön estäminen. Nykyinen keskusta on betonin peitossa, Hintsanen sanoo.

Osa hotellisuunnitelmista tyssäsi

Pandemia siirtää Syväsenvaaran suunnitellun kalliohotellin toteutusta hamaan tulevaisuuteen. Santapark Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Länkinen on esitellyt ideaa, jossa 200 paikkainen hotelli louhittaisiin Syväsenvaaran sisään. Nyt otetaan askel taaksepäin.

– Korona teki iso loven talouteen ja myös rakennuskustannukset ovat nousseet. Tästä syystä hanke siirtyy ja keskitymme kylpylähotelliin.

Rovaniemelle oli suunnitteilla kolmaskin tornihotelli, mutta se ei ole rakentumassa.

Rovakadun ja Koskikadun risteykseen suunniteltua hanketta veti Trevian rahastot AIFM, joka siirtyi viime vuonna Mandatum Asset Managementin omistukseen. Mandatumin mukaan hotellihanketta ei enää viedä eteenpäin.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 3.12. kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle