Hyppää sisältöön

Perparim Hetemaj'n bravuuri vaati Kaisa Mäkäräiseltä ja Petra Ollilta heittäytymistä – jalkapalloilijan Emine-äiti kertoo pakolaisperheen muutosta Suomeen

Kaisa Mäkäräinen ja Petra Olli perehtyivät jalkapallon saloihin ex-maajoukkuehyökkääjä Perparim Hetemaj'n opissa. Hetemaj vei Jatkoerän kaksikon maistelemaan kosovolaista ruokaa äitinsä luokse.

Miten sujuvat Kaisalta ja Petralta kulmapotkut, rankkarit ja liukutaklaukset? Pitkän ja menestyksekkään uran tehnyt Perparim Hetemaj avaa Emine-äitinsä kanssa Kaisalle, Petralle ja katsojille myös perheensä tarinaa.
Emma Hyyppä

Kaisa Mäkäräisen ja Petra Ollin lajikokeilut Urheilustudion Jatkoerä-ohjelmassa jatkuivat tällä kertaa Perparim Hetemaj'n jalkapallo-opissa.

49 maaottelua Huuhkajissa pelannut Hetemaj, 35, vie Mäkäräisen ja Ollin HJK:n harjoituskentälle Helsingissä. Perusasiat sujuvat hyvin, ja Mäkäräisen ja Ollin itseluottamus kasvaa.

– Kaisa, näytät gasellilta, Petra Olli sanoo.

– Kiitos, otan tuon kohteliaisuutena. Onko se Helmareiden kykyjenetsijä katsomossa, Mäkäräinen vitsailee.

Kaisa Mäkäräinen ja Petra Olli pääsivät HJK:n koppiin ja poseeraamaan suomenmestaruuspokaalin kanssa. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures
Liukutaklauksiin vaadittiin vauhtia ja rohkeutta, mutta Perparim Hetemaj oli tyytyväinen näkemäänsä. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures

Hetemaj opettaa kaksikolle myös bravuuriliikkeensä liukutaklauksen. Harjoitusten ohessa Olli ja Mäkäräinen kysyvät jalkapalloilijalta kiperiä kysymyksiä.

– Minkä takia naisten futiksessa ei ole niin paljon sitä maassa makaamista kuin miesten futiksessa? Olli heittää.

– Veikkaan, että miehet ovat vähän dramaattisempia, Hetemaj sanoo ja saa oppilaansa repeämään nauruun.

Perparim Hetemaj on pelannut ammattilaisena HJK:n lisäksi Kreikassa, Hollannissa ja Italiassa. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures

Matka jatkuu Hetemaj'n äidin Emine Hetemaj'n luokse. Keittiössä paljastuvat puolestaan äidin bravuurit, kosovolaiset liha- ja pinaattipiirakat.

– Kyllä me tullaan tänne viikoittain kolme-neljä kertaa. Jos söisi aina vain mitä haluaisi syödä täällä, niin ei pysyisi mitoissa. Se on tosi hyvää ja myös energiapitoista, HJK:ssa ensimmäisen Suomen mestaruutensa tänä vuonna voittanut Perparim Hetemaj kertoo.

Kaisa Mäkäräinen ja Petra Olli ovat panneet merkille, ettei nyt kokata mitään kevytherkkuja.

– Rasvaa on pantu vähän joka välissä, Mäkäräinen nauraa.

Perparim Hetemaj viettää paljon aikaa äitinsä luona, mutta joutuu katsomaan, mitä pistää siellä suuhunsa. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures

Vieraat istuvat syömään ja keskustelevat muun muassa siitä, miltä tuntuu edustaa Suomea maajoukkueessa. Olli on voittanut maailmanmestaruuden painissa ja Mäkäräinen ampumahiihdossa. Hetemaj pelasi jalkapallomaajoukkueessa vuosina 2008–18.

– Vaikka en ole syntynyt Suomessa, olen kasvanut täällä ja tämä on kotimaani. Kun edustin Suomea, se yhteenkuuluvuuden tunne ja isänmaallisuus olivat vahvasti läsnä. Huomaa, että pelataan isommista jutuista kuin seurajoukkueissa. Joukkueurheilussa se on toki eri kuin teillä, Perparim Hetemaj kertoo.

Emine Hetemaj (vasemmalla) kannusti pinkkiä joukkuetta ja lapsenlapsiaan jalkapallopelissä. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures

Hetemaj't muuttivat Suomeen Kosovosta pakolaisina vuonna 1992. Tarkoitus oli olla Suomessa vain lyhyen aikaa, mutta perhe ei koskaan palannutkaan kotimaahan kovasta ikävästä huolimatta.

– Halusimme palata, mutta tilanne Kosovossa muuttui koko ajan pahemmaksi. Kun tilanne alkoi olla hyvä, olimme jo täysi-ikäisiä. Vanhemmilta tuli heti aluksi sellainen viesti, että meidän pitää sopeutua tänne. Urheilu auttoi siinä. Se ei ollut helppoa, mutta olemme tosi onnekkaita, että pääsimme Suomeen, Perparim Hetemaj kertoo.

Päivä huipentui jalkapallo-otteluun Emine Hetemaj'n kotipihalla. Pinkki tiimi eli Kaisa ja Petra kohtasi Perparimin siskonpojat.

– Kaisa ja Petra olivat tosi taitavia pelaamaan, arvioi lapsenlapsiaan ja pinkkiä tiimiä tasapuolisesti kannustanut Emine Hetemaj.

Perparim Hetemaj'n vikkeläjalkaiset siskonpojat haastoivat Kaisa Mäkäräisen ja Petra Ollin otteluun. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures

Suosittelemme sinulle