Hyppää sisältöön

Hovioikeus kovensi jalkapalloseura FC Atlantiksen entisten pelaajien seksuaalirikostuomioita – uhreina nuorisokodista karanneet teinitytöt

Oikeuden mukaan miesten olisi pitänyt ymmärtää uhrien haavoittuva asema.

Hovioikeuden mukaan miesten olisi pitänyt ymmärtää tyttöjen nuori ikä ja heidän haavoittuva asemansa. Kuva: Silja Viitala / Yle
STT

Helsingin hovioikeus on koventanut jalkapalloseura FC Atlantiksessa pelanneiden miesten tuomioita seksuaalirikoksista, joiden uhreina olivat teini-ikäiset tytöt. Miehet olivat tapahtuma-aikaan heinäkuussa 2021 parikymppisiä.

Rikokset tapahtuivat miesten yhteisessä asunnossa Helsingissä. 13-, 15- ja 16-vuotiaat tytöt olivat hatkassa nuorisokodista ja yöpyivät miesten asunnossa kolmena eri kertana.

Hovioikeuden mukaan jokaisella kerralla miehet olivat yhdynnässä tyttöihin ja tekivät näille muita seksuaalisia tekoja. Lisäksi he kuvasivat tekojaan.

Miehet kiistivät syytteet muun muassa sillä perusteella, että he pitivät tyttöjä täysi-ikäisinä. Hovioikeus kuitenkin katsoi, että miesten olisi pitänyt ymmärtää tyttöjen nuori ikä ja heidän haavoittuva asemansa.

– Vastaajien oli täytynyt asianomistajien haavoittuvaiseen asemaan viittaavien olosuhteiden, asianomistajien käyttäytymisen sekä heidän ulkonäkönsä perusteella tietää tahallisuuden täyttävällä tavalla, minkä ikäisiä asianomistajat olivat olleet, hovioikeuden tiedotteessa sanotaan.

Tahallisuutta ei oikeuden mukaan poistanut, että tytöt eivät kertoneet miehille todellista ikäänsä. Miehet ja uhrit olivat käyttäneet deittisovellusta, jossa ikäraja on 18 vuotta.

Molemmille usean vuoden vankeusrangaistukset

Bauraux Fils Offo De Tambi Amiri, 22, tuomittiin kolmesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä kolmen vuoden ja 11 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Aiemmin käräjillä tuomitun salakatselun hovi piti voimassa. Käräjäoikeus oli tuominnut Amirin vajaan kahden vuoden ehdolliseen.

Aboubacar Diakite, 24, tuomittiin hovissa kahdesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja kahdesta sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan tiedon levittämisestä. Käräjillä hänen syykseen oli aiemmin luettu myös raiskaus ja salakatselu, jotka hovi piti voimassa.

Hovi tuomitsi Diakiten neljän vuoden ja kahden kuukauden vankeusrangaistukseen. Käräjillä vankeusrangaistus oli kaksi vuotta ja runsaat viisi kuukautta.

Syytettynä oli myös kolmas mies, jonka syyte törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä hylättiin käräjäoikeudessa sekä hovissa.

Yle julkaisee yli kahden vuoden vankeustuomion saaneiden nimet käyttäen tapauskohtaista harkintaa.

Suosittelemme sinulle