Hyppää sisältöön

Kuusankosken sairaala-alue kokee muodonmuutoksen – kaupunki selvittää, mitä Sairaalanmäelle voi jatkossa rakentaa

Kouvolan kaupunki päivittää entisen sairaala-alueen asemakaavan. Pohjois-Kymen sairaala muutti pois alueelta viime keväänä.

Kuusankosken Sairaalanmäen alue kokee muodonmuutoksen tulevina vuosina.
Mirjam Tahkokorpi,
Antti-Jussi Korhonen

Kouvolan kaupunki alkaa suunnitella Kuusankosken Sairaalanmäen aluetta uudelleen.

Kaupunki aikoo muuttaa Sairaalamäen asemakaavaa, jotta sinne olisi jatkossa mahdollista rakentaa alueen kulttuurihistorialliseen ympäristöön soveltuvia asuntoja ja palveluita.

Sairaalapalvelut vähenivät Kuusankoskella viime keväänä, kun Pohjois-Kymen sairaala lopetti toimintansa ja muutti Ratamokeskukseen Kouvolan keskustaan.

Sairaalanmäellä toimii nykyisin Kymenlaakson psykiatrinen sairaala, joka sai uuden omistajan lokakuussa. Alueella on myös Kymsoten sairaalakoulu ja asuinkerrostaloja.

Kymenlaakson psykiatrinen sairaala Kouvolan Kuusankoskella.
Kymenlaakson psykiatrinen sairaala on yksi harvoista toiminnassa olevista rakennuksista Sairaalanmäellä. Kiinteistöyhtiö Hemsö osti rakennuksen lokakuussa. Kuva: Antro Valo / Yle

Selvitys suojelutarpeesta

Kouvolan kaupunki selvittää asemakaavamuutoksen yhteydessä, missä kunnossa Sairaalanmäen nykyiset rakennukset ovat ja mitkä rakennukset kannattaa suojella.

Tällä hetkellä ainoa suojeltu rakennus on Sairaalanmäelle ensimmäisenä noussut rakennus, entinen keuhkotautiparantola, joka valmistui vuonna 1933. Se on nykyisin tyhjillään.

– Täällä on aika paljon tyhjillään olevia rakennuksia, joita ei ole pidetty kunnossa ja huollettu asianmukaisesti. Osa rakennuksista on sellaisessa kunnossa, ettei niitä ole järkevää korjata, kaavoitusarkkitehti Hannu Purho kertoo.

Entinen keuhkotautiparantola Kouvolan Kuusankoskella.
Sairaalanmäen vanhin rakennus on suojeltu eli sitä ei voi purkaa. Entinen keuhkotautiparantola valmistui vuonna 1933. Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Eino Forsman. Kuva: Antro Valo / Yle

Kaavoitus kestää 1–2 vuotta. Tavoitteena on muun muassa pilkkoa aluetta erillisiksi tonteiksi, jotta esimerkiksi virkistysreitit jäisivät nykyisille sijoilleen.

Alueella on useita maanomistajia, kuten Kymsote, Kymen Vesi ja UPM.

Pohjois-Kymen sairaalalle uusi omistaja

Yksi Sairaalanmäen tyhjillään olevista rakennuksista, Pohjois-Kymen sairaala, on saamassa pian uuden omistajan.

Kymsote-Kiinteistöt aikoo myydä entisen sairaalarakennuksen vielä tämän vuoden aikana. Kiinteistöyhtiö ei kertonut vielä tänään perjantaina, kuka entisen sairaalarakennuksen aikoo ostaa.

Lisää: Pohjois-Kymen sairaalan kiinteistöille on löytynyt ostaja – kaupat tehdään tämän vuoden puolella

Ostajaehdokas ei ole ainakaan kiinteistösijoittaja Hemsö, joka on sopinut tänä vuonna useista kaupoista Kouvolan alueella. Hemsön maajohtaja Jarkko Leinonen sanoo Ylelle, että yhtiö ei ole tehnyt tarjousta Pohjois-Kymen sairaalasta.

Entinen Pohjois-Kymen sairaala Kouvolan Kuusankoskella.
Entinen Pohjois-Kymen sairaala on rakennettu useassa vaiheessa vuosien 1966 ja 1989 välisenä aikana. Kuva: Antro Valo / Yle

Hemsö osti lokakuussa alueelta psykiatrisen sairaalan, jonka toiminta jatkui kaupan jälkeen ennallaan.

Hemsö on sopinut myös lähes 100 miljoonan euron kiinteistökaupoista Kouvolan kaupungin kanssa. Kaupat ovat kuitenkin jäissä, koska niistä on tehty valitus hallinto-oikeuteen.

Suosittelemme sinulle