Hyppää sisältöön

Lahjoitusten määrän pelätään vähenevän, vaikka avun tarve kasvaa – “Tänä jouluna tärkein toive on ruoka”

Sadoissa lappilaisperheissä eletään laihaa joulua, jos entistä harvempi pystyy omien talousvaikeuksien vuoksi auttamaan vähäosaisempia.

Kaksi naista seisoo keittiönpöydän äärellä. Vasemmanpuoleisella Sari Mämmiojalla on musta huppari, jossa näkyy osittain tekstiä jouluapu. Oikeanpuoleisella Maria Kallungilla on punainen huppari, jossa näkyy tekstiä jouluapu.
Sari Mämmioja ja Maria Kallunki ovat organisoineet jo vuosia ruoka-apua ja lahjatoiveita vähävaraisille perheille Meri-Lapissa. Tänä vuonna avustettavien perheiden määrää piti rajata, että kaikille uskalletaan luvata apua. Kuva: Laura Valta / Yle
Laura Valta

Joulun hyväntekeväisyyskeräysten järjestävät pelkäävät, että lahjoittajien määrä ei riitä täyttämään kaikkien vähävaraisten perheiden tarpeita.

Lapissa keräyksiä järjestävät kertovat, että apua tarvitaan nyt kipeästi, mutta ruoan hinnannousu ja sähkökriisi vähentävät ihmisten mahdollisuutta auttaa muita.

Lapissa paikallisia keräyksiä järjestävät muun muassa Hope ry ja Joulupuu ry.

– Tulokset eivät ehkä ole yhtä hyviä kuin viime vuosina, tämä näkyy ihan valtakunnallisesti ja huoli on merkittävä. Mutta ei meidän auta kuin toivoa, että löytyy ihmisiä, joilla on mahdollisuus auttaa, toteaa Joulupuu-keräyksen projektipäällikkö Jenni Kreivi.

Pelkästään Meri-Lapissa Joulupuu kerää lahjat yli 500 lapselle tai nuorelle. Eri puolilla Lappia esimerkiksi isoissa marketeissa tai kauppakeskuksissa on joulukuusia, joihin on ripustettu yksi kortti jokaiselle lahjaa kaipaavalle lapselle. Keräykseen voi osallistua myös lahjoittamalla rahaa netissä.

Joulukuusessa olevia kortteja, joissa tietoja lahjan saajista.
Kuva: Kalle Purhonen / Yle

“Monella on tänä vuonna tiukkaa”

Myös yksityisten ihmisten järjestämä Jouluapu Tornio ja Meri-Lappi -tempaus organisoi jo yhdeksättä vuotta ruoka-apua ja lahjatoiveita vähävaraisille.

Sari Mämmioja ja Maria Kallunki kertovat, että tänä vuonna on toivottu eniten ruokaa.

– Apua tarvitsevia on yhtä paljon kuin viime vuonna, mutta meitä huolestuttaa auttajatilanne. Monella on tänä vuonna tiukkaa, varsinki yksityishenkilöillä, että nyt vähän jännätään miten käy, Kallunki toteaa.

– Tänä jouluna tärkein joulutoive on ollut jouluruoka. On perheitä, joissa on pieniä lapsiakin, mutta toiveena on vain jouluruokaa, sanoo Mämmioja.

Jo koronavuodet lisäsivät jouluavun tarvetta ja esimerkiksi viime vuonna Kallunki ja Mämmioja organisoivat apua yli 170 perheelle. Tänä vuonna he joutuivat rajaamaan määrän sataan, koska pelkäävät, että lahjoituksia ei saada riittävästi.

– Mutta varalistalla on jo 40 perhettä ja se vain kasvaa, hakemuksia tulee koko ajan lisää, Kallunki sanoo.

Suosittelemme sinulle