Hyppää sisältöön

Potilas kuristi hoitajaa Varkaudessa – kaupunki ja esihenkilöt tuomittiin työturvallisuusrikoksesta

Hoitajat olivat tehneet väkivaltaisesti käyttäytyneestä potilaasta ilmoituksia jo useita kertoja.

Kyseisenä päivänä potilas oli tuotu pyörätuolilla ruokailutilasta potilashuoneeseen, ja häntä oltiin laittamassa nukkumaan. Kuvituskuva. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle
Anne-Pauliina Rytkönen

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut Varkauden sairaalan palvelualuepäällikön ja osastonhoitajan työturvallisuusmääräysten rikkomisesta sakkorangaistuksiin. Myös Varkauden kaupunki tuomittiin asiassa työturvallisuusrikoksesta.

Kyseessä oli lokakuussa 2019 tapahtunut tilanne, jossa potilas kuristi hoitajaa kaulasta sisätauti-kirurgisella osastolla. Tuomion mukaan palvelualuepäällikkö ja osastonhoitaja eivät olleet huolehtineet riittävästi työntekijöiden turvallisuudesta. Puutteita oli esimerkiksi hoitajien koulutuksessa väkivaltatilanteisiin.

Hoitajat olivat tehneet väkivaltaisesti käyttäytyneestä potilaasta ilmoituksia jo useita kertoja. Potilas oli aiemmissa tilanteissa lyönyt, purrut ja potkinut hoitajia. Potilas oli jouduttu laittamaan kaksi kertaa lepositeisiin neljän hoitajan voimin.

Potilas hyökkäsi kesken nukkumaanlaiton

Kyseisenä päivänä potilas oli tuotu pyörätuolilla ruokailutilasta potilashuoneeseen, ja häntä oltiin laittamassa nukkumaan. Potilas oli noussut seisomaan, kääntynyt ympäri ja ryhtynyt kuristamaan takanaan seissyttä hoitajaa.

Tilanteessa oli myös kaksi muuta hoitajaa, jotka yrittivät välittömästi keskeyttää kuristamisen, mutta potilaan onnistui silti vetää hoitaja sängylle asti.

Hoitajalle tuli kuristamisesta pinnallinen vamma ja kipuja. Hoitajalla oli tapahtuneen vuoksi myös akuutti keskivaikea stressireaktio, joka myöhemmin diagnosoitiin traumaperäiseksi stressireaktioksi. Hän kävi tapahtuneen vuoksi terapiassa vuoden ajan.

Palvelualuepäällikön rangaistus on suuruudeltaan 25 päiväsakkoa, eli 925 euroa, ja osastonhoitajan 18 päiväsakkoa, eli 1008 euroa.

Varkauden kaupunki joutuu maksamaan hoitajalle kivusta, ja särystä, sekä kärsimyksestä yhteensä 7 500 euroa, sekä ansion menetyksestä noin 1950 euroa. Varkauden kaupunki maksaa myös hoitajan oikeudenkäyntikulut, sekä 5 000 euron yhteisösakon.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Suosittelemme sinulle