Hyppää sisältöön

Venäjä jatkaa lännen parjaamista ja perättömien väitteiden levittämistä Ukrainan sodasta

Putin väitti Ukrainan iskeneen venäläisiin siviilikohteisiin vaikka todellisuudessa sotaa käydään vain Ukrainassa.

Uutiskuvia Ukrainan sodasta.
STT

Venäjä jatkoi perjantaina länsimaiden arvostelua ja perättömien väitteiden levittämistä Ukrainan sodasta, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz keskustelivat puhelimitse reilun parin kuukauden tauon jälkeen.

Puhelussa Putin väitti iskujen Ukrainan infrastruktuuria vastaan olevan väistämättömiä, koska myös Ukrainan asevoimat ovat iskeneet venäläisiin siviilikohteisiin. Todellisuudessa sotaa ei käydä Venäjän vaan ainoastaan Ukrainan alueella.

– Minulle on kerrottu, että Venäjän asevoimat ovat pitkään pidättäytyneet täsmäohjusiskuista tiettyihin kohteisiin Ukrainassa. Nyt olemme olleet pakotettuja niihin: ne ovat väistämätön vastaus Kiovan provokatiivisiin hyökkäyksiin Venäjän siviili-infrastruktuuria vastaan, Kremlin tiedotteessa kerrottiin Putinin sanoneen.

Venäjän ohjusiskut Ukrainan energiainfrastruktuuria vastaan ovat jättäneet miljoonia ihmisiä ilman sähköä ja lämmitystä Ukrainassa.

Kremlin mukaan Putin myös moitti Scholzille länsimaita, mukaan lukien Saksaa, siitä, että nämä aseistavat ja kouluttavat Ukrainaa. Länsiliittoutuneiden apu Ukrainalle on Putinin mukaan johtanut siihen, että Ukraina on täysin hylännyt neuvottelut Venäjän kanssa.

Saksan hallituksen edustajan mukaan liittokansleri kehotti Putinia edistämään mahdollisimman pian diplomaattista ratkaisua sotaan, mihin kuuluisi myös Venäjän joukkojen vetäminen pois Ukrainasta.

Bidenin neuvottelutarjoukselle tyrmäys

Venäjälle eivät kelvanneet myöskään Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin ehdot, joilla hän olisi valmis keskustelemaan tulitauosta Ukrainaan.

– Mitä presidentti Biden itse asiassa sanoi? Hän sanoi, että neuvottelut ovat mahdollisia vain sen jälkeen, kun Putin lähtee Ukrainasta, sanoi Kremlin edustaja Dmitri Peskov.

Peskovin mukaan Venäjä ei todellakaan ole valmis hyväksymään tällaisia ehtoja.

– Sotilaallinen erityisoperaatio jatkuu, Peskov sanoi.

Peskovin mukaan Putin on valmis keskusteluihin, jos Venäjän kantoja kunnioitetaan, mutta lisäsi, että Yhdysvaltain asenne tekisi mahdollisista neuvotteluista vaikeita, koska känsimaat ja kansainvälinen yhteisö eivät ole hyväksyneet Venäjän alueliitoksia.

Peskovin mukaan Putin yritti turhaan ehdottaa Natolle, Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjille ja Yhdysvalloille neuvotteluja ennen kuin lähetti Venäjän joukot Ukrainaan.

Suosittelemme sinulle