Hyppää sisältöön

Norjalaisten ylivoima ei ilahduta edes norjalaisia – tuntematon nuorukainen pesi muut Lillehammerissa ja tajusi, että edessä ovat rankat ajat

Norjan kansalliseen ryhmään kuuluvien hiihtäjien näyttöpaikat maailmancupissa ovat harvassa. Iver Tildheim Andersen, 22, hyödynsi tilaisuutensa ja antoi vahvat näytöt MM-kisajoukkueen valitsijoille.

Iver Tildheim Andersen (keskellä) sivakoi voittoon uransa toisessa maailmancupin kilpailussa. Kuva: EPA-EFE
Emma Hyyppä

Johannes Hösflot Kläbon poisjäänti oli yhdentekevää isäntämaa Norjan menestyksen kannalta maastohiihdon maailmancupissa Lillehammerissa. Norja valtasi perjantaina miesten vapaan hiihtotavan kympillä yhdeksän kymmenestä kärkisijasta.

Kaiken lisäksi neljänneksi kiilannut britti Andrew Musgrave on hyvin norjalaistunut, asuttuaan maassa vuodesta 2010. Kolmas ja toinen sija menivät kestomenestyjille Hans Christer Holundille ja Didrik Tönsethille, mutta kärkipaikan nappasi tuntematon nimi, Iver Tildheim Andersen.

– Tuntuu hienolta. En ajatellut, että voitan. Sitten kuulin, että Kläbo on kipeänä ja muut voivat kamppailla voitosta. Käytin tilaisuuteni hyödyksi. Ihmiset odottivat jotain normaalia, mutta sainkin aikaan jotain erityistä, Andersen sanoi NRK:lle.

Andersen, 22, oli ennen Lillehammerin voittoaan hiihtänyt urallaan vain yhden maailmancupin kilpailun, viisikymppiä viime keväänä Holmenkollenilla. Tuolloin sijoitus oli 24:s.

– Kerrassaan hullu tuloslista. Tämä oli kuin Norjan cupin kisa. Luulin, että Andersen hiihtää itseltään alussa jalat alta, mutta hän piti hyvin vauhtia yllä. Tämä on isompi saavutus kuin mikään hänen aiempansa, totesi NRK:n asiantuntija (siirryt toiseen palveluun) Torgeir Björn.

Andersen on toki menestynyt juniorisarjoissa etenkin vapaalla hiihtotavalla. Vuonna 2020 hän voitti nuorten maailmanmestaruuden 30 kilometrillä. Vuonna 2019 Lahdessa hän saavutti MM-pronssia alle 20-vuotiaiden vapaan hiihtotavan kympillä.

Iver Tildheim Andersen kilpaili tammikuussa 2019 Lahdessa nuorten MM-kisoissa ja saavutti pronssia. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Suuremmalta mediahuomiolta oslolaishiihtäjä on kuitenkin välttynyt – tähän päivään saakka.

– Tajusin juuri, että tästä tulee nopeasti todella pelottavaa. Ihmiset odottavat tästä eteenpäin, että voitan ja voitan. Siitä tulee rankkaa, Andersen sanoi norjalaislehti VG:lle (siirryt toiseen palveluun).

Holundin mielestä Norjan ylivoima on huono asia

Norjan dominanssia nähtiin silloin tällöin jo ennen kuin Venäjä suljettiin ulos kansainvälisistä kilpailuista. Esimerkiksi Lahden maailmancupin yhdistelmäkilpailussa vuonna 2021 Norjan miehet veivät neljä kärkisijaa.

Iivo Niskanen pystyy lyömään ainakin perinteisellä hiihtotavalla kapuloita norjalaisten rattaisiin. Mutta nyt, kun suomalaistähti on sairastuvalla ja venäläiset ulkona, Norjan hallinta hyppää rajusti silmille etenkin vapaalla hiihtotavalla.

Ylivoima ei herätä riemunkiljahduksia edes Norjan leirissä.

– Se ei ole hyvä asia. Ei näytä kovin hyvältä, kun kärjessä on niin monta norjalaista. Täytyy kuitenkin muistuttaa, että yksi vahva maa ei ole mukana täällä. Normaalilla kaudella meillä tuskin olisi yhdeksää miestä kärkikymmenikössä, sanoi kolmanneksi hiihtänyt Hans Christer Holund NRK:lle.

Emil Iversenin kausi lähti Rukalla käyntiin vaisulla suorituksella, joten hänet pudotettiin maajoukkuekiintiöstä täksi viikonlopuksi. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures

Samaa sanoo Emil Iversen, joka oli 12. sijallaan vasta kymmenenneksi paras norjalainen.

– Tämä on huono homma lajille. Mutta me tiesimme, että näin se menee.

Ruotsin William Poromaa ehti Iversenin edelle tuloslistalla, 11:nneksi.

– Kyllä se suututtaa, kun niin monta norjalaista on edelläni, Poromaa sanoi Aftonbladetin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

– Tämä on häpeällistä lajille. On surullista, että kärjessä on vain norjalaisia, Calle Halfvarsson komppasi maajoukkuekollegaansa.

Suomalaiset kohauttivat olkiaan norjalaisten ylivoimalle.

– Jos katsoo Lillehammerin tuloksia viideltä viime vuodelta, niin kyllä ne norjalaiset ovat yleensäkin täällä juhlineet. Osittain tämä alkukausi vaikuttaa siihen, koska heillä on niin kova kilpailu. Heillä on myös paikallistuntemusta, joten sukset ja voitelu ovat kunnossa, totesi päivän paras suomalaismies, Lauri Lepistö.

Lauri Lepistö arvelee, että norjalaisten menestys Lillehammerissa johtuu muun muassa paikallistuntemuksesta.

Tällainen ylivoima on mahdollista vain Norjassa käydyissä kilpailuissa, sillä isäntämaa saa tuoda kisoihin kuuden hiihtäjän maajoukkueen lisäksi kansallisen ryhmän, jossa on toiset kuusi hiihtäjää.

– Ei ole mitään järkeä ottaa mukaan kuutta hiihtäjää enempää. Mutta nyt kansallinen ryhmä oli hyvä juttu minulle, koska en olisi muuten päässyt edes mukaan, Rukalla maailmancupin avauksessa epäonnistunut Iversen sanoi.

Voiton vienyt Andersen oli toinen kahdesta alle 23-vuotiaiden kansalliseen kiintiöön kuuluneesta hiihtäjästä Lillehammerissa. Hän antoi heti vahvan näytön Norjan maajoukkueen valmennusjohdolle, jonka pöydällä jo pyöritellään MM-joukkueen kokoonpanoa.

– Maailmancup-kisan voitto tällä matkalla tarkoittaa lippua MM-kisoihin. Näyttää siltä, että hän haluaa jatkossakin hiihtää, entinen huippuhiihtäjä ja Norjan TV2-kanavan kommentaattori Petter Northug sanoi (siirryt toiseen palveluun).

Suomi kaukana kärjestä

Lauri Lepistölle 21. sija oli uran paras vapaan hiihtotavan kilpailussa.

– Ihan ok oli vielä myös viimeiselle kierrokselle virtaa, mutta kyllä se matka alkoi tehdä tehtävänsä ja vähän alkoi puuduttaa, Lepistö kommentoi onnistumistaan.

Erot olivat pieniä, sillä Suomen kaikki kuusi miestä taittoivat matkan 12 sekunnin sisällä toisistaan. Perttu Hyvärinen oli 24:s ja Remi Lindholm 26:s. Kovaa startannut Lindholm jäi Hyvärisestä puolitoista sekuntia.

– Olisi helpompi syyttää muita, laittaa suksien ja voitelijan piikkiin ja antaa valmentajalle potkut, mutta kyllä se on vähän peiliin katsomisen paikka. Vähän hyydyin loppuun ja siihen en ole ihan tyytyväinen, muuten ihan ok päivä, Remi Lindholm sanoi.

Päivän parhaan suomalaissijoituksen otti Kerttu Niskanen, joka oli naisten kympillä 18:s. Maailmancupin palannut Eveliina Piippo oli 21:s ja Krista Pärmäkoski 27:s.

Eveliina Piippo paljasti odottaneensa katastrofaalisempaa tulosta: "Kähärä ja Joensuu söivät itseluottamukseni"

Niskanen jäi kisan voittaneesta Yhdysvaltain Jessie Digginsistä 51 sekuntia.

– Ei se tuntunut niin huonolta. Tuntui jotenkin napsun paremmalta kuin Rukalla, mutta se ei tuloksissa näytä hyvältä. Tuo on sellainen rata, että siinä pitää hiihtää ihan limiiteillä koko ajan. Helppo rata ja vauhtia pitää olla koko ajan paljon. Olin kaukana tänään, Niskanen totesi.

Maajoukkueryhmien ulkopuolelle pudotettu Piippo, 24, kuvaili suoritustaan kohtalaiseksi.

– Olin varautunut katastrofaalisempaan tulokseen. Onhan tämä sillä tavalla aika mukava. Jos saisi vaikka jatkaa näissä kilpailuissa, Piippo sanoi.

Lillehammerin maailmancup jatkuu lauantaina vapaan hiihtotavan sprinteillä.

Suosittelemme sinulle