Kokkolalaisen K.H. Renlundin museon kokoelmissa oli ennestään 600 outsider-taiteeksi luokiteltavaa teosta, uusin lahjoitus nostaa määrää 117 teoksella.
Outsider-taide on pääosin akateemisen taidemaailman ulkopuolista taidetta, jota tekevät itseoppineet taiteilijat. Kokkolaan onkin syntynyt museotoimenjohtaja Kristina Ahmaksen mukaan Skandinavian laajin marginaalitaiteen kokoelma. Ensi keväänä kokoelmasta lähtee lainaan Suomen Kansallismuseoon 250-300 teosta, ne ovat lähinnä maalauksia ja pieniä puuveistoksia.
Ennestään vahva kokoelma vetää uusia lahjoituksia puoleensa.
– Tässä toimii tällainen lumipalloefekti, tämä paisuu ja paisuu. Ensi vuonnakin meille on tulossa merkittävä lahjoitus.
Ahmaksen mukaan lahjoittajat ovat todenneet, että Kokkolan museo on riittävän iso huolehtiakseen kokoelmasta ja toisaalta riittävän pieni eli lahjoituksilla on tämänkokoiselle museolle iso merkitys.
K.H. Renlundin museo on määritellyt erityisprofiilikseen kansainvälisen marginaalitaiteen. Museon haaveena on, että joku päivä kokoelma saisi sellaiset näyttelytilat, jotka nostaisivat kokoelman kaupungin vetonaulaksi.
– Kaupunginvaltuusto teki jo vuonna 2009 periaatepäätöksen uudesta näyttelyhallista. Milloinhan se mahtaa toteutua? Tätä kokoelmaa kaupungin kannattaisi hyödyntää, sanoo Ahmas.
Uudet teokset tulevat kahdelta keskieurooppalaiselta lahjoittajalta
Uusimmat lahjoitukset tulevat saksalaisen Volker Dallmeierin kokoelmsita sekä sveitsiläisen keräilijän Max E. Ammanin välittämänä sveitsiläisestä naivistiseen taiteeseen erikoistuneesta Museum im Lagerhausenista St. Gallen kaupungista.
Kokkolassa on ollut jo ennestään laaja Dallmeierin lahjoittama kokoelma, nyt se täydentyy brittiläisen Madge Gillin 72 piirroksesta. Gillin teoksia on ollut esillä vuodesta 1932 asti lukuisissa marginaalitaiteen museoissa ja gallerioissa.
Madge Gill (1881-1962) on yksi arvostetuimpia itseoppineita taiteilijoita. Hän kiinnostui varhain spiritualismista ja yliluonnollisesta maailmasta. Gillin teoksia leimaa lähes vimmainen ja hallusinatorinen tyhjän pinnan täyttö dekoratiivisin ja kvasiarkkitehtonisin kuvioin, luonnehtii Ahmas.
Ammanin lahjoitus sisältää Gertrude Freyn, Kurt Haasin ja Martin Schärerin teoksia. Ne ovat pääosin 1990-2000 luvuilta.
Tänä vuonna kuollut Frey oli psyykekuntoutuja ja hän piirsi lakkaamatta. Myös Schärer edustaa erityisryhmien taidetta.
Vuonna 1935 syntynyt Haas on marginaalitaiteen piirissä tunnettu taiteilija, jonka teoksia on ollut aiemmin esillä Suomessa osana Ammanin kokoelmaa.
Kumpaankaan lahjoitukseen ei sisälly ehtoja tai vaatimuksia museolle tai kaupungille.