Hyppää sisältöön

“Todella vastenmielistä” – MM-kisoista pudonneen joukkueen käytös tyrmistytti asiantuntijoita, raivoisa Uruguay pakotti tuomaritkin poistumaan vikkelästi

Uruguayn pelaajien epäurheilijamainen toiminta ihmetytti asiantuntijoita Suomessa ja Ruotsissa. Uruguay putosi MM-kisoista niukasti, sillä Etelä-Korea meni jatkoon kahden tehdyn maalin turvin.

Loppuvihellys! Uruguaylaiset raivoavat erotuomari Siebertille putoamisensa varmistuttua.
Roope Visuri,
Matias Strozyk

Jalkapallon MM-kisoissa nähtiin perjantaina draamaa, kun Uruguay putosi jatkosta niukasti. Etelä-Korea nappasi Portugalin takana toisen paikan 16 parhaan joukkoon tehtyjen maalien turvin. Uruguaylla ja Etelä-Korealla oli lohkovaiheen päätteeksi neljä pistettä. Joukkueiden kaikkien pelien maaliero oli sama eli nolla. Uruguay teki kuitenkin vain kaksi maalia, kun Etelä-Korea onnistui neljä kertaa maalinteossa.

Uruguaylle ei siis riittänyt 2–0-voitto Ghanasta, kun Etelä-Korea kaatoi Portugalin 2–1.

Ghana-ottelussa Uruguaylta nähtiin kuohuttanutta käytöstä useaan kertaan.

Ghana epäonnistui rangaistuspotkussa ensimmäisellä jaksolla. Videotarkistuksen kautta annettu pilkku aiheutti melkoisen hässäkän, jota tuomaristo joutui selvittämään. Tilanteesta nousi myös keltainen kortti Uruguayn Darwin Nuñezille, joka antoi esimerkin rangaistuspotkutilanteiden ”pelistä pelin sisällä”.

Nuñez oli ruuhkaisen ringin ulkoreunalla erotuomari Daniel Siebertin selvitellessä tilannetta. Nuñez tuijotti rangaistuspilkkua ja yhtäkkiä polkaisi sitä jalallaan, yrittäen välttää Ghanan pelaajien huomiota. Päämääränä oli tehdä laukomisesta vaikeampaa vahingoittamalla nurmea pilkun kohdalta.

Ghanalaiset näkivät tämän ja tuuppivat Nuñezia etäämmälle. Nuñez sai kolttosestaan keltaisen kortin.

– Tästä on tullut selkeä ilmiö. Pelin aikana tapahtuva rangaistuspotku on yhä enemmän joukkuesuoritus. Puolustava joukkue pyrkii rikkomaan rangaistuspilkkua, hämmentämään laukojaa, aiheuttamaan häiriötä ja viivyttämään laukausta. Tutkimuksissa on todettu, että mitä pidempään laukomisessa kestää, sitä todennäköisemmin se epäonnistuu, Yle Urheilun asiantuntija Jonne Kunnas huomautti.

Darwin Nunez hämmentää ja yrittää sabotoida rangaistuspotkupistettä.

Ghanan Andre Ayew sai luvan laukoa vasta yli kaksi minuuttia sen jälkeen, kun Siebert oli osoittanut sormellaan rangaistuspotkua. Uruguayn maalivahti Sergio Rochet torjui laukauksen.

– Myös laukovalla joukkueella on omat keinonsa. He yrittävät piilotella rangaistuspotkun laukojaa, suojata häntä hämmingiltä ja suojata myös laukomispistettä. Näissäkin kisoissa on nähty tilanteita, joissa laukova joukkue muodostaa ringin rangaistuspilkun ympärille suojaksi, Kunnas sanoi.

Andrew Ayew epäonnistui rangaistuspotkussa.

Tv-kuvissa näkyi myös, kuinka Uruguayn tähtipelaaja Federico Valverde tuuletti epäonnistunutta rangaistuspotkua railakkaasti Siebertin edessä.

Federico Valverde tuuletti Ghanan epäonnistunutta rangaistuspotkua.

Vielä ottelun loppuvihellyksen jälkeen uruguaylaiset ryntäsivät Siebertin luokse. Uruguaylaiset protestoivat ilmeisesti ainakin sitä, että Edinson Cavanin kaatumisen jälkeen ei vihelletty rangaistuspotkua ottelun lisäajalla.

Cavanille ja Jose Gimenezille annettiin keltaiset kortit. Otteluvirkailijat joutuivat suojelemaan tuomareita Uruguayn raivolta, kunnes joutuivat poistumaan tulenarasta tilanteesta äkkiä pukuhuoneeseen. Ylen selostamossa asiantuntija Markus Halsti moitti uruguaylaisten toimintaa.

– Nyt on turhaa uruguaylaisilta. En ymmärrä, mitä he nyt tekevät. Uruguaylaiset voivat katsoa ihan itse peiliin. He passivoituivat toisella puoliajalla. He ehkä odottivat Ghanan tulevan vahvemmin ja lähtivät puolustuksen kautta vastahyökkäyksiin. Niitä ei kuitenkaan saatu. Tuolla hyökkäys- ja keskikenttäkalustolla tehtiin vain kaksi maalia. Se on vähän, Halsti totesi.

Myös länsinaapurissa Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n asiantuntijat olivat tiukkana Uruguayn pelaajien käytöksestä.

– Tunteet löivät yli. Tähän pitää löytää rajat, entinen huipputuomari Jonas Eriksson vaati.

– Näkee, että tuomariin on turhauduttu paljon, mutta Uruguay voi syyttää vain itseään, Markus Johannesson totesi.

Daniel Nannskog puolestaan otti kantaa Nuñezin tekoon.

– Se oli todella vastenmielistä. Tuo ei kuulu jalkapalloon, Nannskog tylytti.

Ghanan puolustaja kaipaa rangaistuksia uruguaylaisille

Ghanan puolustajista Daniel Amartey kävi myös lämpöisenä Urugayn pelaajien käytöksestä.

– Tiedämme, että he ovat tuollaisia. Heitä pitäisi rangaista tuollaisesta, koska pitää kunnioittaa sääntöjä, Amartey sanoi ruotsalaislehti Expressenille (siirryt toiseen palveluun).

Omansa Amarteyn kritiikistä sai myös Luis Suarez. Kun Ghana ja Uruguay kohtasivat ikimuistoisessa vuoden 2010 MM-puolivälierässä, Suarez pelasti Uruguayn takaiskumaalilta kädellään. Ghana sai Suarezin rikkeestä rangaistuspotkun, jossa epäonnistui.

Amartey kritisoi päivänkin pelistä Suarezin toimintaa.

– Tiedämme, että Uruguay yrittää vaikuttaa tuomareihin. Kuten esimerkiksi Suarez, joka kaatuu pienestäkin kosketuksesta, Amartey totesi.

Amartey kuitenkin kiisti, että 12 vuoden takaiset tapahtumat aiheuttaisivat yhä katkeruutta.

– Ei, ei. Nyt ei ole enää samoja henkilöitä pukuhuoneessa kuin vuonna 2010. Olemme uusi sukupolvi, Amartey totesi.

Ghanan päävalmentaja Otto Addo oli Amarteyta huomattavasti rauhallisempi kommenteissaan, eikä halunnut lähteä spekuloimaan Uruguayn raivoamisella loppuvihellyksen jälkeen. Addo tyytyi Expressenin mukaan sanomaan, että tuomari oli hyvä.

Addo myös ilmoitti, että hän lopettaa nyt Ghanan päävalmentajana.

– Olin jo aiemmin sanonut, että eroaisin MM-kisojen jälkeen, vaikka olisimme voittaneet maailmanmestaruuden, Addo totesi.

Suosittelemme sinulle