Hyppää sisältöön

Yhdysvallat esitteli ensimmäisen uuden pommikoneensa yli 30 vuoteen

B-21 Raider esiteltiin yleisölle tarkoin vartioidussa tilaisuudessa ilmavoimien tehtaalla Kaliforniassa. Ilmassa kone nähtäneen ensi vuonna.

Katriina Töyrylä

Yhdysvaltain puolustusministeriö on esitellyt yli 30 vuoteen ensimmäisen uuden pommikoneensa yleisölle Kaliforniassa järjestetyssä tilaisuudessa.

Kuudennen sukupolven pommikoneen B-21 Raiderin esitteli puolustusministeri Lloyd Austin ilmavoimien tehtaalla Palmdalessa.

– Tämä ei ole mikä tahansa lentokone. Siinä ruumiillistuu Amerikan päättäväisyys puolustaa rakastamaamme tasavaltaa, Austin sanoi.

B-21 Raider käyttää häivetekniikkaa ja on Pentagonin mukaan erittäin vaikea havaita. Kone voi kuljettaa sekä tavanomaisia että ydinaseita. Se voi lentää sekä miehistön kanssa että ilman miehistöä.

Esittelytilaisuus oli tarkoin vartioitu. B-21 Raiderin edeltäjä B-2 esiteltiin vuonna 1988 tuomalla kone ulos yleisön nähtäville. Raider puolestaan tuli näytille sisällä ja vain osa koneesta oli nähtävillä. Vakoilusatelliittien ja -kameroiden kehittymisen myötä salassapidettävintä tekniikkaa sisältävät osat koneesta oli peitetty.

Uutistoimisto AP:n arvion mukaan yksi kone maksaa yli 700 miljoonaa euroa. Lopullisen hinnan määrää se, miten monta konetta Pentagon päätyy ostamaan.

– Konetta valmistetaan strategiseen tilanteeseen sopiva määrä, Austin sanoo.

Ilmavoimat on suunnitellut hankkivansa sata konetta.

Tuotannossa on parhaillaan kuusi konetta, ja ensilennolleen B-21 Raider ei pääse ennen ensi vuotta.

Kone on osa Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin tavoitetta nykyaikaistaa ydinaseita käyttävät puolustushaarat. Uutistoimisto AP:n mukaan koneen on tarkoitus vastata Kiinan Yhdysvalloille asettamiin haasteisiin tulevaisuuden konfliktin varalta.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Suosittelemme sinulle