Hyppää sisältöön

Ampumahiihdon italialaistähti sai suomalaisen valmentajan ja singahti maailmancupin kärkeen – Jonne Kähkönen kertoo, mitä Lisa Vittozzille on tapahtunut

Jonne Kähkönen oli Suomen päävalmentajana tyytymätön siihen, ettei voinut keskittyä vain valmentamiseen. Italian naisten maajoukkueessa tilanne on toinen ja suomalaisluotsi on viihtynyt uudessa pestissään.

Lisa Vittozzi otti Kontiolahden maailmancupista sijat kolme, kaksi ja neljä. Hän on kolmen kilpailun jälkeen maailmancupin kokonaispisteissä ykkösenä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Emma Hyyppä,
Nina Vanhatalo,
Inka Henelius

Jonne Kähkösen uusi pesti Italian naisten ampumahiihtomaajoukkueen valmentajana on lähtenyt mainiosti käyntiin. Italialaistähti Lisa Vittozzi osoitti Kontiolahden maailmancup-avauksessa palanneensa parin vuoden tauon jälkeen ampumahiihdon terävimmälle huipulle.

27-vuotias Vittozzi johtaa kolmen kilpailun jälkeen maailmancupin kokonaiskisaa. Keskiviikon normaalimatkan kolmossijan lisäksi Vittozzi nappasi lauantaina pikamatkalta toisen sijan. Takaa-ajossa hän oli neljäs.

– Kaksi viime vuotta ovat olleet minulle todella vaikeita. Olen ottanut askeleen eteenpäin ja haluan kovasti palata sille tasolle, millä olin vuonna 2019, Vittozzi kertoi Yle Urheilulle viikon ensimmäisen palkintokorokesijansa jälkeen.

Vittozzin huippukausi oli 2018–19, jolloin hän ylsi maailmancupin kokonaiskisassa toiseksi. Sen jälkeen kehityskäyrä osoitti pitkään alaspäin. Palkintosijoja tuli kaudella 2019–20 kaksi, kaudella 2020–21 yksi ja viime kaudella ei yhtäkään.

Vielä viime kaudella Jonne Kähkönen valmensi Suomen maajoukkuetta. Tänä talvena maailmancupissa nähdään Italian väreihin pukeutunut suomalaisvalmentaja. Kuva: Yle/Tomi Hänninen Kuva: Yle/Tomi Hänninen

Jonne Kähkönen siirtyi Italian naisten valmentajaksi viime keväänä valmennettuaan Suomen maajoukkuetta neljä vuotta. Kähkösen Italian-projekti tähtää Milanossa ja Cortina d'Ampezzossa vuonna 2026 järjestettäviin talviolympialaisiin.

Maailmancupin kokonaiskilpailun vuosina 2019 ja 2020 voittanut italialainen Dorothea Wierer, 32, valmentautuu maajoukkueen ulkopuolella, joten häntä Kähkönen ei valmenna.

Lisa Vittozzin ampumavalmennuksesta 49-vuotias suomalaisluotsi on ottanut ison vastuun.

Moni saattaakin arvella, että suomalaisvalmentajan siirtyminen Italiaan ja Vitozzin paluu kärkikahinoihin ovat syy ja seuraus. Kähkösen vastaus asiaan on suomalaisen nöyrä.

– Olen kaikille sanonut sitä, että pitää muistaa se, että Lisa on todella kokenut ja ollut kovissa paikoissa ennenkin, eikä ole mikään aloittelija maailmancupissa. Loppujen lopuksi hän on se, jonka pitää ampua ja hiihtää. Minä voin puhua mitä puhun, mutta urheilijan täytyy ottaa itse vastuuta tekemisestä, Kähkönen kertoo Yle Urheilulle Kontiolahdella.

Vittozzi kertoo, että Kähkösen tyyli sopii hänelle hyvin.

– Jonne on todella hyvä valmentaja minulle. Hän on rauhallinen, kärsivällinen ja puskee minua eteenpäin jokaisessa harjoituksessa.

Enemmän henkilökuntaa kuin Suomen maajoukkueessa

Kähkönen oli Suomen päävalmentajana tyytymätön siihen, että tehtävään kuului paljon muutakin kuin valmentamista. Hän ilmoitti Ampumahiihtoliiton johdolle jo syksyllä 2021, ettei ole kiinnostunut neuvottelemaan jatkosta keväällä.

Ne asiat, jotka olivat Suomen maajoukkueessa Kähkösen mielestä huonosti, ovat Italiassa hyvin.

– Henkilökuntaa on enemmän, joten minun ei koko ajan tarvitse miettiä, mikä on jäänyt tekemättä. Totta kai se rauhoittaa oman työn tekemistä ja pystyn antamaan urheilijoille vähän enemmän. Olen viihtynyt todella hyvin. Urheilijoiden kanssa on ollut mukavaa tehdä töitä, mutta olen päässyt hyvin tutuiksi myös toisten valmentajien ja huoltomiesten kanssa, Kähkönen sanoo.

Meritoitunut suosittelija

Kähkösen valintaa Italian naisten luotsiksi vauhditti erittäin meritoitunut mies, Norjan naisten maajoukkuetta valmentava italialainen Patrick Oberegger, joka suositteli Kähköstä Italian liitolle.

Oberegger valmensi Italian maajoukkuetta ennen siirtymistään Norjaan vuonna 2018.

– Annoin hänen yhteystietonsa ja olen onnellinen, että he löysivät toisensa, Oberegger kertoo.

Kähkönen ja Oberegger ovat hyviä tuttuja vuosien takaa.

– Totuus on se, että paljon tässä penkalla valmentajat keskustelevat keskenään. Jopa salaisuuksia, Kähkönen nauraa.

Patrick Oberegger valmensi viikonloppuna Kontiolahdella Norjan takissa. Kuva: DeFodi Images via Getty Images

Oberegger kuvailee Kähkösen pestiä tilanteeksi, jossa voittavat sekä Kähkönen itse että Italian maajoukkue.

– Kunnioitan häntä paljon. Uskon, että tätä ei Jonne kadu, eikä Italian joukkuekaan, Oberegger sanoo.

Ennen Italian-pestiään Kähkönen valmensi kahteen otteeseen Suomen maajoukkuetta ja pitkään myös Yhdysvaltain naisten maajoukkuetta.

– Uskon, että hän istuu hyvin Italian joukkueeseen. Hän on ollut hyvissä ja vähemmän hyvissä joukkueissa, joten hän on käynyt läpi useita erilaisia tilanteita. Hän pystyy selviytymään vaikeistakin tilanteista ja pitämään jalat maassa menestyksen kanssa, Oberegger kuvailee.

Vittozzin ammunnassa kaikki uusiksi

Vittozzi ampui keskiviikon normaalimatkan kisassa vain yhden 20 laukauksestaan ohi. Hän kertoo, että harjoituskaudella painopiste on ollut ammunnassa, joka italialaistähdellä on ollut viime vuosina hieman hukassa.

– Olemme aloittaneet ammunnan harjoittelun ihan alusta. Minun on pitänyt poisoppia vanhasta, jotta voin parantaa ammuntaani. Ammunta tuntuu nyt hyvältä, Vittozzi kertoo.

Kähkösen mukaan Vittozzin ammuntaharjoittelu aloitettiin niinkin puhtaalta pöydältä, että jopa tarkkaavainen televisiokatsoja voi huomata muutoksen entiseen.

– Nyt hän ampuu makuulta toisesta suunnasta kuin ennen. Se liittyy ammunnan symmetriaan ja siihen, miten hän pystyy tähtäämään ja liikkumaan täplältä toiselle ammuntasarjojen aikana, Kähkönen avaa.

Katso Lisa Vittozzin kauden ensimmäinen makuuammunta. Viime kaudella Vittozzi ampui makuupaikalta vain 60-prosenttisesti.

Kaikki muutokset eivät näy niin hyvin ulospäin, mutta Kähkösen harjaantunutta silmää Vittozzin kehitys ampumapenkalla miellyttää.

– Moni valmentaja varmasti haluaa tehdä vähän omannäköistänsä valmennusta tai muokata ampuma-asentoa. Olen sitäkin tehnyt, ja tiettyjä pieniä muutoksia on ajettu sisään. Näyttää siltä, että olemme löytäneet sen yhteisen sävelen, Kähkönen hymyilee.

Suosittelemme sinulle