Hyppää sisältöön

Suomen poliittisen historian suurin tietovuotaja on nyt selvillä – professorin mukaan ei ole yllätys, että vuoto tuli Kekkosen lähipiiristä

Helsingin Sanomien mukaan Zavidovo-muistion vuotaja vuonna 1972 oli presidentin kansliapäällikkö Antero Jyränki. Salainen muistio sisälsi tietoa Kekkosen ja neuvostojohtajien välisistä keskusteluista.

Ylen tv-uutiset kertoi helmikuussa 1970 presidentti Urho Kekkosen epävirallisesta vierailusta Neuvostoliitossa.
Annika Martikainen

Poliittisen historian professori Juhana Aunesluoma pitää kiinnostavana, että Suomen suurimman tietovuodon tekijä näyttää viimeinkin varmistuneen.

– Yksi mysteeri näyttää selvinneen, Aunesluoma sanoo.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) salaisen Zavidovo-muistion antoi medialle tasavallan presidentin kansliapäällikkö Antero Jyränki vuonna 1972. Presidentti Urho Kekkosen muistio sisälsi arkaluontoista tietoa keskusteluista neuvostojohtajien kanssa.

Aunesluoman mukaan kyseessä oli Suomen poliittisen historian suurin tietovuoto, skandaali ja aikalaisille mieleen jäänyt uutinen. Kekkosen reaktio vuotoon oli voimakas: hän piti sitä epäluottamuksena itseään kohtaan.

– Vuotajan jääminen pitkäksi aikaa mysteeriksi teki jupakasta paljon kiinnostavamman, Aunesluoma sanoo.

Antero Jyränkiä on epäilty vuotajaksi alusta alkaen ja hän joutui eroamaan virastaan Kekkosen kehotuksesta.

Aunesluomalle ei tullut suurena yllätyksenä, että vuotaja tosiaan oli Jyränki.

– Tämä sopii kuvaan. Muistion vuotaja oli todennäköisesti joku presidentti Kekkosta lähellä oleva henkilö, jolla oli motiivi vuotaa, Aunesluoma sanoo.

Juhana Aunesluoma ei ole yllättynyt, että vuotajaksi näyttää varmistuvan Antero Jyränki. Kuva: Katriina Laine / Yle

Tuomioja pysyy vaitonaisena

Skandaaliin liittyy myös kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.). Hän paljasti vuonna 1993 kirjassaan Kukkaisvallasta Kekkosvaltaan, että hän toimi välikätenä muistion antamisessa jutun kirjoittaneelle toimittajalle. Tuomioja ei ole kertonut, kuka antoi hänelle tiedot.

Tuomioja ei suostunut kommentoimaan Ylelle asiaa vielä vuosikymmenten jälkeenkään.

– Sen mitä tästä olen voinut sanoa, olen kertonut kohta 30 vuotta sitten eikä minulla tänäänkään ole enempää kommentoitavaa, Tuomioja kertoo viestissään.

Zavidovo-muistiossa kerrottiin, miten Neuvostoliitto oli painostanut Kekkosta lykkäämään Suomen ja Euroopan talousyhteisön välisen EEC-vapaakauppasopimuksen lopullista hyväksymistä.

Aunesluoman mukaan uusi tieto Zavidovo-skandaalissa ei kuitenkaan muuta isoja historiantulkintoja, jotka liittyvät Kekkosen toimintaan, Suomen ja Neuvostoliiton suhteisiin tai EEC-vapaakauppasopimukseen.

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 4.12. klo 23:een asti.

Suosittelemme sinulle