Hyppää sisältöön

Jasmi Joensuu haki sprintistä isoa kalaa, mutta jäi ilman saalista – asiantuntijalta kehut itsevarmalle ratkaisulle: ”Luonnollinen jatkumo”

Suomalaiset eivät päässeet välieriin Lillehammerissa vapaan hiihtotavan sprinteissä. Viime viikonloppuna finaaliin päässyt Jasmi Joensuu tavoitteli rohkeasti menestystä.

Isoa kalaa hakenut Jasmi Joensuu ei kadu, vaikka kisasta jäi luu käteen.
Emma Hyyppä

Suomalaishiihtäjien tie nousi nopeasti pystyyn Lillehammerissa vapaan hiihtotavan sprintissä. Välierissä ei nähty suomalaisia, ja Krista Pärmäkoski oli parhaana suomalaisena 17:s. Alkuerissä nähtiin yhteensä neljä naista ja miehistä ainoastaan Joni Mäki, joka päätyi sijalle 24.

Jasmi Joensuu hiihti ensimmäisessä alkuerässä, jossa olivat mukana muiden muassa Ruotsin Maja Dahlqvist ja Yhdysvaltain Jessie Diggins. Hän jäi vauhdikkaassa erässä lopulta viidenneksi, vain 0,08 sekunnin päähän viimeisestä lucky loser -paikasta ja välieristä.

Joensuu kertoo valinneensa kivenkovan ensimmäisen erän, koska halusi lähteä tavoittelemaan finaalipaikkaa niin sanotun yläkaavion kautta.

– Valmentajat sanoivat, että älä ota ykköstä, mutta katsoin, että siinä on tämän hetken kovimpia hiihtäjiä, joiden kanssa minun pitää hiihtää finaaleissa, jos sinne asti menen. Lähdin hakemaan isoa kalaa tänään ja 0,1 sekunnin päähän se välieräpaikka jäi. Toinen erä hiihti yli kaksi sekuntia minun aikaani hiljempaa, Joensuu kertoi Yle Urheilulle.

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila ymmärtää Joensuun päätöstä, sillä alkuerävalinnat näkyvät finaalivaiheeseen palautumisessa.

Naisilla ero ylä- ja alakaavion välillä ei ole yhtä suuri kuin miehillä, sillä naisten alkuerien jälkeen hiihdetään kaikki viisi miesten alkuerää ennen naisten välieriä. Miehillä on alkuerien ja välierien välillä lyhyempi tauko, sillä niiden välissä hiihdetään vain kaksi naisten välierää.

– Erävalintavaiheesta, eli että lähteekö yläkaavion vai alakaavion kautta etenemään, on tullut henkinen juttu ja osa peliä. Sillä, että lähtee yläkaavion kautta hiihtämään eriä, näyttää erityisesti itselleen, mutta myös vastustajille, että on tullut taistelemaan finaalissa menestymisestä, Lassila kertoo.

Siniasuinen Jasmi Joensuu oli erässään viides ja jäi niukasti ulos välieristä.

Joensuu ei katunut riskinottoaan, vaikka pohti, olisiko hän eri erävalinnalla päässyt jatkoon. Hän kuitenkin aikoo jatkossakin tavoitella menestystä yläkaavion kautta.

– Kovaa hiihdettiin ja hyvä tunne jäi tuosta erästä. Lopussa vähän annoin periksi, mutta en niinkään mieti sijoitusta, vaan hiihtoa. Olisin ollut paljon pettyneempi, jos olisin helposti hiihtänyt jatkoon ja välierässä jäänyt viimeiseksi. Sain taisteltua hyvän ajan ja näin, että maailman kärki ei ole liian kaukana, Joensuu sanoi.

Kertoo kasvaneesta itseluottamuksesta

Finaalissa Ruotsi vei kaksoisvoiton. Kolmannessa alkuerässä ja jälkimmäisessä välierässä hiihtänyt Emma Ribom voitti niukasti Maja Dahlqvistin, joka aloitti erävaiheen ensimmäisestä erästä. Norjan Tiril Udnes Weng oli kisan kolmas.

Viime viikonloppuna Joensuu, 26, ylsi Rukalla perinteisen sprintissä neljänneksi. Jo viime kaudella Joensuu oli perussuorituksellakin usein välierissä, joten taso on noussut Lassilan mukaan selvästi.

– Kyllä tuo kertoo kasvaneesta itseluottamuksesta, mutta sille on pohjaakin. Hän on tällä kaudella jo hiihtänyt ensimmäisen kerran finaaliin. Luonnollinen jatkumo on, että seuraava askel on palkintokoroke ja että hiihtää yläkaaviosta alusta asti kovimpia vastaan.

– On ihan älyttömän hienoa, että hän lähtee heti tekemään sellaisia ratkaisuja, jotka puoltavat sitä, että sinne palkintokorokkeelle nousisi, Lassila sanoo.

Miesten kisan voittanut Johannes Hösflot Kläbo valitsee aina ensimmäisen erän, Lassila muistuttaa. Siitä menestys tuskin on täysin kuitenkaan kiinni, kun puhutaan alkukauden ylivoimaisimmasta maastohiihtäjästä.

– Jos kilpailun haluaa voittaa, pitää joka tapauksessa olla kaikista paras. Ei sillä ole niin väliä, missä erässä hiihtää, Lassila sanoo.

Lassila arvelee, että valmennusjohto ei olisi halunnut Joensuun valitsevan ensimmäistä erää sen takia, että vauhti karsinnassa ei lupaillut kovinkaan hyvää. Joensuu oli karsinnan 21. nopein.

– Luulen, että valmennusjohto oli ajatellut asiaa Joensuun päivän kunnon kautta karsinnan perusteella. Minä ainakin pidän siitä tavasta, että hiihtäjä pitää kiinni tavoitteesta, vaikka karsinta ei olisikaan mennyt omalla parhaalla tasolla.

Kannattaako Joensuun jatkossakin hakea sitä isoa kalaa?

– Kyllä ehdottomasti, joka kisassa. Hän näyttäisi koko ajan kehittyvän parempaan suuntaan, Lassila sanoo.

Suosittelemme sinulle