Hyppää sisältöön

Mari Eder taisteli jopa palkintokorokesijasta, kunnes teki huolimattomuusvirheen – Ylen asiantuntija: ”Pieni amatöörijuttu”

Mari Eder oli loistavassa hiihtovauhdissa, mutta ei saanut lipasta kunnolla paikalleen pystypaikalla. Suomalainen kasaa vielä ammunnassa palasia paikoilleen.

Mari Eder oli mukana taistelussa huippusijoista Kontiolahdella.
Simo Arkko,
Nina Vanhatalo

Mari Eder oli vielä pystypaikalle saapuessaan mukana taistelussa kolmen parhaan joukkoon, mutta huono ammunta koitui suomalaisen kohtaloksi Kontiolahden maailmancupin 7,5 kilometrin pikakilpailussa.

Suomalainen oli lopputuloksissa 19:s. Hän jäi hieman yli 50 sekuntia kilpailun voittaneesta Lisa Hauserista.

Eder oli ampunut makuulta puhtaasti, mutta pystypaikalla oli ongelmia. Hän ei saanut lipasta paikalleen, minkä takia hän ampui ensimmäisellä yrityksellään tyhjän laukauksen.

– Pystylle tullessa pientä huolellisuutta näköjään tarvitsee vielä. Lipas ei mennyt perille asti ja tein yhden tyhjän laukauksen ennen kuin avasin uudestaan ja jouduin aloittamaan sarjan alusta, Eder harmitteli Yle Urheilulle.

– Ihan omaa huolellisuutta se oli. Jostain syystä en tuntenut sitä, että se ei mennyt loppuun asti. Siitä kuuluu sellainen ääni, mutta kyllä sen yleensä sormella tuntee. Vähän malttia pieniin asioihin ennen kuin sarjaan pääsee käsiksi. Siitä siinä on varmaan kyse, Eder jatkoi.

Ederin mukaan makuu oli teknisesti hyvää suorittamista. Hän myös uskalsi lähteä mielestään reippaasti liikkeelle. Tavoitteena oli, että pystypaikalle saapuessaan hän ottaa seinänousun hieman helpommin.

– Fyysisesti oli varmasti hyvä vauhdinjako. Ammunnallisesti kasataan palasia, Eder muotoili.

Eder oli mainiossa hiihtovauhdissa, sillä hän oli koko porukan toiseksi nopein Elvira Öbergin jälkeen. Eder jäi Öbergistä 24 sekuntia, mutta oli muun muassa Hanna Öbergiä, Denise Herrmann-Wickiä ja Lisa Vittozia nopeampi ladulla.

– Loistava hiihto Marilla tänään. Pystyllä oli pieni amatöörijuttu. Hän ei vaan jostain syystä huomannut, että lipas ei mennyt tarpeeksi perille ja patruuna ei mene silloin. Siihen tuli tyhjä laukaus, Yle Urheilun asiantuntija Ville Kotikumpu kommentoi lähetyksessä.

Sunnuntaina Kontiolahdella kilpaillaan kymmenen kilometrin takaa-ajo. Eder lähtee 50 sekuntia Hauserin perässä. Italian Lisa Vittozzi (+17,3) lähtee takaa-ajoon toisena ja Ruotsin Linn Persson (+24,2) kolmantena.

Ederillä ei ole sijoitustavoitetta sunnuntaille. Hän lähtee takaa-ajoon ampumistekniikka mielessään.

– Haluaisin saada hyvää tekemistä penkalla ja kiinni tekemisestä, että olisi onnistuneita elementtejä. Minulle vahvemmat kisat on näitä, missä hiihdetään yksin, kun fyysinen puoli on vahvempi, Eder sanoo ja jatkaa:

– Takaa-ajossa myös heikommat ovat helpommin mukana, kun hiihdetään letkassa ja homma ratkeaa penkalla. Ajattelen niin, että käytän mahdollisuuksia siihen, että ajan systeemiäni sisään. Tunnen, että se on tulossa, mutta katsotaan, saammeko sitä kasaan, Eder pohdiskeli.

Muista suomalaisista Suvi Minkkinen oli 27:s, Venla Lehtonen 40:s, Nastassia Kinnunen 43:s ja Erika Jänkä 55:s.

Kontiolahden maailmancup jatkuu sunnuntaina miesten ja naisten takaa-ajoilla. Suoraa lähetystä voi seurata Yle TV2:sta kello 13.15 alkaen.

Suosittelemme sinulle