Hyppää sisältöön

Katso, kuinka Hollannin historiallisen MM-osuman takana oli upea maltti – Yhdysvaltojen kummallinen maali huvitti asiantuntijaa

Hollanti kaatoi USA:n 3–1 MM-kisojen ensimmäisessä pudotuspeliottelussa. Asiantuntija Jonne Kunnas perkasi Hollannin hienon 1–0-osuman. Laitapakki Denzel Dumfries oli huikeassa tehovireessä.

Hollannin 1-0-maali taktisesta kuvakulmasta syöttölaskurilla.
Mika Halonen

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Jalkapallon miesten MM-kisojen pudotuspelivaihe Qatarissa alkoi Hollannin ja USA:n kohtaamisella. Hollanti eteni neljännesvälieristä puolivälieriin kaatamalla USA:n rutiininomaisesti 3–1.

– Hollanti oli erittäin tehokas, kaikin puolin, varsinkin ensimmäisellä puoliajalla. Vastahyökkäykset erittäin vaarallisia. USA:n boksin puolustaminen oli huonolla tasolla kaikissa Hollannin maaleissa, Yle Urheilun asiantuntija Jonne Kunnas niputtaa.

Hollanti eteni pudotuspeleihin voittamalla A-lohkon ennen Senegalia, Ecuadoria ja Qataria. USA puolestaan väänsi jatkoon B-lohkosta kakkosena – Englanti oli lohkon voittaja, mutta USA:n taakse jäivät Iran ja Wales.

Näin upealla maltilla Hollanti rakensi johtomaalinsa

Memphis Depay laukoi Hollannin 1–0-maalin USA:ta vastaan neljännesvälierissä. Kuva: Getty Images

Hollannin avausmaali USA:n verkkoon oli 20 peräkkäisen, onnistuneen syötön taidonnäyte. 20 peräkkäistä syöttöä ennen viimeistelyä on Hollannin maajoukkueen ennätys MM-tasolla. Tilastoa on vuodesta 1966 lähtien.

Mitä Hollannin 1–0-maalissa tapahtuu?

– USA yrittää prässätä korkealta, mutta Hollanti malttaa liikuttaa palloa leveyssuunnassa laidalta laidalle, Kunnas kertoo alkutilanteesta.

Tilojen luomisessa on tärkeää, että Hollannin pelaajat ja etenkin seuratasolla FC Barcelonaa edustava keskikenttämies Frenkie de Jong malttavat pysyä pallossa pienellä riskilläkin. Näin he saavat houkuteltua vastustajien pelaajia lähelle, jolloin tilaa syntyy muualle. Tätä tapahtuu alkutilanteessa monesti.

Kun Hollanti havaitsee mahdollisuuden edetä, pelaa se pallon suojaukseen selkä vastustajan maaliin päin olevalle pelaajalle. Muut Hollannin pelaajat tarjoavat nopeasti tukea. Tämä on avainasemassa tilan aukeamisessa.

– Sen kautta Hollanti pääsee lopulta etenemään isoihin tiloihin, ja USA:n on vaikea sitä puolustaa.

Kun pallo pelataan oikeaan laitaan laitapakki Denzel Dumfriesille, Hollanti saa nopeasti riittävän määrän pelaajia maalintekoalueelle.

Ensimmäiset maalille juoksevat Hollannin pelaajat saavat USA:n tiputtamaan puolustuslinjaansa. Silloin takaviistoalueelle jää tilaa. Kunnas kehuu myös Dumfriesin toimintaa. Laitapakki malttaa odottaa ensimmäisten pelaajien liikkeen ja pelaa sitten tarkan cut-back-syötön takaviistoon.

Myös USA:n maalivahti Matt Turner reagoi Kunnaksen mielestä liiaksi etutolpalle, joten kaksi kolmasosaa maalista jää tyhjäksi. Maalin viimeistelee Memphis Depay.

Hollannin 1–0-maalin taktisesta kuvakulmasta näet jutun pääkuvana olevalla videolla. Näet maalin myös alla olevalta videolta.

Memphis Depay laukoi Hollannin 1–0-maalin.

Hollannin tähtihyökkääjä Depay on pelannut syksyllä vain kahdessa FC Barcelonan liigaottelussa. Hollannissa jännitettiin ennen MM-kisoja miehen toipumista pelikuntoon. 28-vuotias vikkelä kärkipelaaja näyttää päässeen vauhtiin juuri parahiksi. Osuma oli Depayn kolmas MM-kisoissa. Hän osui kahdesti vuoden 2014 kisoissa, kun Hollanti ylsi MM-pronssille.

Maali oli Depayn 43:s Hollannin miesten maajoukkueessa ja nosti hänet Klaas-Jan Huntelaarin edelle kaikkien aikojen maalipörssissä. Nyt edellä on enää kärkimies Robin van Persie, joka iski urallaan 50 maajoukkuemaalia.

Dumfriesilta tehokas iltapuhde

Hollanti siirtyi 2–0-johtoon avausjakson lisäajalla. Tilanne lähti rajaheitosta. Laitapakki Dumfries tarjoili jälleen nappisyötön takaviistoon, ja tällä kertaa viimeistelystä vastasi 32-vuotias Ajax-pelaaja Daley Blind.

Maali oli Blindin maajoukkueuran kolmas. Edelliset kaksi hän teki vuonna 2014. Toinen noista osumista syntyi MM-pronssiottelussa 2014, kun Hollanti kaatoi Brasilian 3–0.

Hollannin 2–0-maali USA:n verkkoon.

Toisella jaksolla, 76. peliminuutilla Yhdysvallat kavensi hämmentävällä tavalla. Vaihdosta kentälle tullut, turkkilaista Antalyasporia edustava Haji Wright ”vippasi” pallon takakulmaan.

– Voi laittaa tuhat tuollaista keskitystä samanlaisella toiminnalla. En tiedä, menisikö yksikään sisään, Kunnas hämmästeli huvittuneena.

Yhdysvaltain Wrightin 1–2-maali.

USA:n kiri jäi torsoksi. Italialaisen Interin 26-vuotias laitapelaaja Dumfries huipensi loistavan ottelunsa viimeistelemällä loppuluvut 3–1 Blindin keskityksestä.

Dumfries oli osallinen kaikissa kolmessa Hollannin osumassa. Aiemmat hollantilaispelaajat, jotka ovat yhdessä MM-ottelussa olleet suoraan osallisina vähintään kolmessa maalissa, ovat Rob Resenbrink (1978) ja Johan Cruijff (1974).

Entinen Englannin maajoukkuepuolustaja, nykyinen BBC:n asiantuntija Micah Richards hehkutti (siirryt toiseen palveluun) Dumfriesin esitystä.

– Koko ottelu oli Dumfriesilta loistava. Hän ei tehnyt liikaa juoksuja, mutta niiden ajoitus oli oikea. Myös puolustaminen oli hyvää. Viiden tähden esitys, jonka hän kruunasi maalillaan.

Hollannin 3–1-osuma.

USA:n hyökkääminen Pulisicin varassa

– Se oli erittäin ammattimainen esitys Hollannin joukkueelta. He veivät kaiken tuulen USA:n purjeista. USA aloitti hyvin, mutta ensimmäinen maali käänsi tapahtumat. Olen hieman surullinen USA:n puolesta, mutta uskon, että kyseessä on nuori joukkue, joka vain parantaa tästä, kommentoi BBC:llä (siirryt toiseen palveluun) saksalaislegenda Jürgen Klinsmann.

Klinsmann valmensi USA:n maajoukkuetta vuosina 2011–16.

USA:n avauskokoonpanon keski-ikä oli 24 vuotta, 239 päivää. Se oli nuorin avauskokoonpano MM-jatkopeleissä sitten Slovakian 2010.

Alta löytyvistä tilastoista näkyy, että USA hallitsi Hollantia vastaan enemmän palloa ja maalintekotilanteet jakautuivat tasaisesti. USA ei kuitenkaan saanut nopeissa hyökkäyksissään riittävästi pelaajia maalintekoalueelle. Hitaammat hyökkäykset Hollanti pystyi Jonne Kunnaksen mukaan puolustamaan todella hyvin.

Sen sijaan USA:lla oman rangaistusalueen puolustaminen petti muutaman kerran pahasti. USA:n päävalmentaja Gregg Berhalter kehui joukkueensa yhteishenkeä ja taistelua, mutta harmitteli, että tänään ”homma jäi vajaaksi”.

Klinsmannin mielestä kolme maalia neljässä ottelussa tehneeltä USA:lta puuttui hyökkäysuhkaa. Hyökkäyspeli nojasi saksalaisen mielestä ainoastaan Chelsea-hyökkääjä Christian Pulisiciin.

Hollanti saa puolivälierissä vastaansa voittajan ottelusta Argentiina–Australia. Ottelu C-lohkon voittaneen Argentiinan ja D-lohkon kakkosen Australian ottelusta alkaa lauantai-iltana kello 21. Lähetys Ylen kanavilla alkaa kello 20.

Maalikooste: Hollanti–Yhdysvallat 3–1.

Suosittelemme sinulle