Hyppää sisältöön

Ruotsin mukaan hallituksella ei ollut roolia kurdimiehen karkotuksessa Turkkiin – Uutistoimisto: Karkotettu mies on nyt vankilassa Istanbulissa

Vuonna 2015 Ruotsiin paennut mies on saanut Turkissa lähes seitsemän vuoden vankilatuomion kurdijärjestö PKK:hon kuulumisesta.

Ruotsin maahanmuuttoministeri Maria Malmer Stenergard.
Ruotsin maahanmuuttoministeri Maria Malmer Stenergard lokakuussa Ruotsin valtiopäivillä. Kuva: STELLA Pictures/Wennerlund
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Turkki on vanginnut tänään Ruotsin karkottaman kurdimiehen, joka on nyt suljettu vankilaan Istanbulissa.

Asiasta kertoi lauantaina Turkin hallintoa lähellä oleva Demirören-uutistoimisto (DHA).

Karkotuksen vahvistanut Ruotsin maahanmuuttoministeri Maria Malmer Stenergard sanoo, että karkottaminen oli viranomaispäätös eikä sillä ollut tekemistä Ruotsin hallituksen kanssa.

– Kyse on karkotustapauksesta, jossa henkilön turvapaikkahakemus hylättiin, Stenergard sanoi SVT:lle.

– Hallituksella ei ole roolia turvapaikkahakemusten käsittelyssä, hän tähdensi.

Myös Turkin valtiollinen uutistoimisto Anadolu kertoi aiemmin, että Ruotsi karkotti miehen Turkkiin perjantaina.

Vuonna 2015 Ruotsiin paennut mies on saanut Turkissa lähes seitsemän vuoden vankilatuomion kurdijärjestö PKK:hon kuulumisesta. PKK on listattu terroristijärjestöksi Turkin lisäksi Euroopan unionissa sekä Yhdysvalloissa.

Nato-maa Turkki on vaatinut Suomea ja Ruotsia luovuttamaan terroristeina pitämiään henkilöitä Turkkiin, jotta se hyväksyisi maiden Nato-jäsenyyden. Karkotettu mies ei kuitenkaan ollut turkkilaismedioissa julkaistulla listalla henkilöistä, joita Turkki on pyytänyt luovutettavaksi Ruotsista ja Suomesta.

Miehen asianajaja: Tapaus on poliittinen

SVT:n mukaan mies asui Länsi-Ruotsissa ja työskenteli ravintola-alalla. Turkin mukaan karkotettu oli PKK:n jäsen ja osallistunut aseellisen järjestön toimintaan Kaakkois-Turkissa.

Kurdimies on itse kiistänyt olevansa PKK:n jäsen ja sanoi vain osallistuneensa kurdien mielenosoituksiin Ruotsissa.

– Sanoin (Ruotsin viranomaisille) olleeni maassa kuusi vuotta, ja kysyin, mihin rikokseen olin syyllistynyt. He viittasivat oikeudenkäyntiini Turkissa sekä kahteen demokraattiseen mielenosoitukseen Ruotsissa, joihin olin osallistunut. Turkissa kaikkein helpointa on syyttää terrorismista, mies sanoi riippumattomalle turkkilaiselle Duvar-uutissivustolle torstaina sen jälkeen, kun hänet otettiin kiinni Ruotsissa.

Duvarin mukaan mies oli kotikaupungissaan bussikuski, joka tuki aktiivisesti Turkin suurimman kurdimielisen puolueen HDP:n paikallista haaraa.

DHA:n mukaan mies vietiin Istanbulin lentokentältä suoraan poliisiasemalle ja terveystarkastukseen. Sieltä hänet vietiin oikeuden eteen Gaziosmanpasan oikeustalolla Istanbulissa, missä päätettiin hänen vangitsemisestaan. Lopulta mies siirrettiin tänään Metrisin vankilaan Istanbulissa.

Suosittelemme